• Головна
  • Новини
  • Анонс: Науковці говоритимуть у Львові про розвиток вірменської культури і духовності...

Анонс: Науковці говоритимуть у Львові про розвиток вірменської культури і духовності

18.11.2011, 14:21
Анонс: Науковці говоритимуть у Львові про розвиток вірменської культури і духовності - фото 1
20 науковців з Білорусі та України, зокрема з Києва, Львова, Сімферополя, Донецька та Одеси візьмуть участь у науково-практичній конференції «Культура і мистецтво вірменської діаспори в Україні».

20 науковців з Білорусі та України, зокрема з Києва, Львова, Сімферополя, Донецька та Одеси візьмуть участь у науково-практичній конференції «Культура і мистецтво вірменської діаспори в Україні», яка відбудеться 19 листопада у Львові.

Вірмени-УКУ.jpgСеред доповідачів – Перший Надзвичайний і Повноважний Посол України в Республіці Вірменія Олександр Божко, професор Київського національного університету ім. Т. Шевченка Володимир Сергійчук, професор Львівської національної музичної академії ім. М. Лисенка Юрій Ясіновський, доцент Львівської національної академії мистецтв Ірина Гаюк, професор Прикарпатського національного університету Іван Монолатій. Організатори конференції – Міністерство культури України, Спілка вірмен України та кафедра класичних, візантійських і середньовічних студій (КлаВіС) гуманітарного факультету Українського католицького університету.

«Львів, де живе одна з найдавніших вірменських громад в Україні, є одним із центрів культури і духовності вірмен. Вірмени почали селитися у Львові ще в середині ХІІІ ст., а символом їхньої культурної присутності в нашому місті став Вірменський собор Успення Пресвятої Богородиці, збудований у Львівському середмісті 1370 року, – пояснює завідувач кафедри КлаВІС УКУ Андрій Яновський. – Вірмени здавна були шанованими громадянами Львова, вони отримали ряд королівських привілеїв на самоврядування, мали власну адміністративну, судову та церковну структури. У часи Другої світової війни цю чисельну нацменшину виселили зі Львова. Тому сьогодні у місті живуть здебільшого представники нової хвилі міграції».

На думку історика, культура вірмен є цікавим об’єктом для досліджень, адже її витоки сягають глибокої давнини. «Цей народ одним із перших, ще в 301 р., офіційно прийняв християнство, а сто років пізніше вірмени отримали свою абетку та письмо. Їхня духовна культура, мистецька та літургійна традиція мають давнє і глибоке коріння. Це цікаво вивчати і важливо знати, досліджуючи європейську культуру загалом».

У рамках конференції о 18:15 в УКУ відбудеться презентація нового документального фільму «Вірменська спадщина Європи», який розповідає про долю вірменського народу у світовій історії. Він відкриває незнайомі факти з життя вірменської діаспори, що знайшла свою другу батьківщину в Україні, Польщі, Австрії. Фільм презентуватиме автор ідеї та продюсер Тіґран Авакян.

УКУ працює над створенням осередку вірменських студій в Університеті. В майбутньому при УКУ планується створити навчальні програми з вірменських студій, інформує прес-служба УКУ.