• Головна
  • Теми
  • АНОНС: Презентація книги “Націоналізм і релігія: Греко-Католицька Церква та український націоналістичний рух на Галичині (1920-1930-ті роки)”...

АНОНС: Презентація книги “Націоналізм і релігія: Греко-Католицька Церква та український націоналістичний рух на Галичині (1920-1930-ті роки)”

14.09.2011, 14:32

17 вересня 2011 року о 12.00 год. у м. Львові в музеї-меморіалі «Тюрма на Лонцького» (вул. С.Бандери, 1; 2 поверх (вхід з вул. К. Брюллова)) в рамках Міжнародного книжкового «Форуму видавців у Львові» відбудеться презентація книги «Націоналізм і релігія: Греко-Католицька Церква та український націоналістичний рух на Галичині (1920-1930-ті роки)».

17 вересня 2011 року о 12.00 год. у м. Львові в музеї-меморіалі  «Тюрма на Лонцького» (вул. С.Бандери, 1; 2 поверх (вхід з вул. К. Брюллова)) в рамках Міжнародного книжкового «Форуму видавців у Львові» відбудеться презентація книги «Націоналізм і релігія: Греко-Католицька Церква та український націоналістичний рух на Галичині (1920-1930-ті роки)».

В конференції візьмуть участь: автори Олександр Зайцев (кандидат історичних наук, доцент Українського католицького університету м. Львова), Олег Беген (кандидат історичних наук, викладач Українського католицького університету), Василь Стефанів (історик, викладач Українського католицького університету, науковий співробітник Центру досліджень визвольного руху), а також Олег Турій (кандидат історичних наук, проректор Українського католицького університету), Володимир В’ятрович (кандидат історичних наук, голова вченої ради Центру досліджень визвольного руху). Організаторами презентації є Український Католицький Університет та Центр досліджень визвольного руху.

Основною темою книги «Націоналізм і релігія: Греко-Католицька Церква та український націоналістичний рух на Галичині (1920-1930-ті роки)», якій присвячена презентація, є взаємодія націоналізму та релігії у міжвоєнній Галичині в контексті стосунків УГКЦ і українського націоналістичного руху. Сюжет книги розгортається довкола непростих взаємин Церкви як носія українського індивідуалізму з інтегральним націоналізмом, в контексті поєднання в структурі самої Церкви націоналістичних та універсалістичних тенденцій.

Автори книги звернули особливу увагу на конфлікт традиційної релігійності з питанням сакралізації нації, що є своєрідним рупором до творення власної політичної релігії в націоналістичному русі. Крім того, в книзі автори також не залишають поза увагою спроби католицько-націоналістичного синтезу в концепції «християнського націоналізму». Ці та інші процеси в книзі розглядаються на тлі взаємин націоналізму та релігії в тогочасній Європі.

Інтерв’ю з одним із авторів книги, Олександром Зайцевим, читайте незабаром на РІСУ.