• Головна
  • Новини
  • Анонс: У Львові нагороджуватимуть Праведників народів світу...

Анонс: У Львові нагороджуватимуть Праведників народів світу

13.05.2011, 15:44
Анонс: У Львові нагороджуватимуть Праведників народів світу - фото 1

Церемонія нагородження відбудеться в рамках заходів, присвячених 70-й річниці нападу Німеччини на СРСР та початку Голокосту на території України. Їх проводитимуть 17-19 травня 2011 р. Всеукраїнський центр вивчення Голокосту «Ткума» («Відродження») та Всеукраїнський єврейський благодійний фонд «Хесед-Ар’є».

exklusiv.gifМедаль_Праведника_народів_світу.jpgПраведників народів світу нагороджуватимуть у Львові 18 травня. Церемонія нагородження відбудеться в рамках заходів, присвячених 70-й річниці нападу Німеччини на СРСР та початку Голокосту на території України. Їх проводитимуть 17-19 травня 2011 р. Всеукраїнський центр вивчення Голокосту «Ткума» («Відродження») та Всеукраїнський єврейський благодійний фонд «Хесед-Ар’є».

Нагороди вручатиме Надзвичайний та повноважний посол держави Ізраїль в Україні Зіна Калай-Клайтман у львівському Театрі юного глядача. Опісля відбудеться «круглий стіл» з Праведниками народів світу та врятованими під час Голокосту.

«Ця річниця є приводом згадати не лише трагедію війни, міжнаціональної ворожнечі, а й приклади взаємодопомоги між народами, духовного подвигу заради порятунку життя людей», - зазначають організатори.

Серед низки запланованих заходів є Міжнародна наукова конференція «Праведники – рятівники життя: історичний досвід та моральні уроки», яка триватиме 17-18 травня і збере відомих учених з України, Ізраїлю, Канади, Польщі, Росії та Білорусі. Зокрема, учасниками конференції будуть проф. Барбара Вайгль, заступник директора Інституту суспільної психології Польської академії наук (Варшава, Польща); д-р Арон Вайс, науковий радник Всеукраїнського центру вивчення Голокосту «Ткума», координатор общинних програм «Джойнт» в СНД (Єрусалим, Ізраїль); проф. Українського католицького університету Ярослав Грицак (Львів, Україна); д-р Орест Закідальські, Українсько-єврейська зустріч (UJE), Українсько-канадський дослідницький, документаційний центр (Торонто, Канада) та інші.

Як повідомляють організатори, у своїх доповідях вчені розглядатимуть те, як відбилися події Другої світової війни і Голокосту в історичній пам’яті й політиці історії в Україні; говоритимуть про міжнаціональні взаємини в Україні під час війни, роль духовних лідерів українців, поляків, євреїв у критичні періоди випробувань. Також висвітлюватимуться теми українсько-польської взаємодопомоги під час Другої світової війни, трагічних подій 1943-44 рр. на Волині, операції «Вісла», феномену українців та поляків – Праведників народів світу, які ризикували своїм життям та життям своїх родин заради рятування євреїв від Голокосту.

У рамках конференції відбудеться презентація книги Я. Хешеліс «Очима 12-річної дівчинки» та прем’єра вистави «Янка» за цією книгою, а також Міжнародний педагогічний семінар «Європейський досвід вивчення Голокосту та інших геноцидів», Всеукраїнський семінар керівників клубів інтелігенції, Міжнародний семінар керівників музейних програм.

Довідка

«Праведники народів світу» - відзнака Яд Вашем (Ізраїльського офіційного меморіалу, присвяченого жертвам Голокосту), якою нагороджують не-євреїв, що рятували євреїв під час Голокосту і самі при цьому ризикували життям. З 1963 року існує суспільна комісія на чолі з суддею Верховного суду Ізраїлю, яка розглядає кожен конкретний випадок, приймає рішення і повністю відповідальна за присвоєння цього звання. Особи, визнані Праведниками народів світу, отримують медаль и почесну грамоту, а їхні имена увіковічнюють у Яд Вашем на Горі Пам’яті в Єрусалимі.

Визнані Яд Вашем Праведники народів світу – вихідці з 44 країн; серед них - християни всіх конфесій, мусульмани, віруючі й атеїсти, люди різних професій і різного віку.