Термокилимки ТЕРКО - чудове опалення для храмів та інших приміщень

30.11.2009, 10:19
Термокилимки ТЕРКО - чудове опалення для храмів та інших приміщень - фото 1
Загальна проблема для всіх давніх церков - як прогріти їх взимку, щоб люди могли вистояти службу? Будь-які варіанти, пов'язані з нагнітанням теплого повітря (пічки, тепловентилятори, масляні радіатори) економічними назвати не можна.

ЯК ЗРОБИТИ, ЩОБИ В ХОЛОДНУ ПОРУ ВІРЯНИ НЕ МЕРЗЛИ У ЦЕРКВІ ПІД ЧАС БОГОСЛУЖІННЯ?

Загальна проблема для всіх давніх церков - як прогріти їх взимку, щоб люди могли вистояти службу? Будь-які варіанти, пов'язані з нагнітанням теплого повітря (пічки, тепловентилятори, масляні радіатори) економічними назвати не можна. Щоб отримати хоч якийсь ефект, всі ці прилади потрібно включити заздалегідь, до початку богослужіння. Адже тепле повітря, природно, піднімається вгору, і якщо приміщення храму досить велике і високе, воно не встигне прогрітися навіть за кілька годин.

ЩО ТАКЕ ТЕРМОКИЛИМКИ?

Термокилимок являє собою "сендвіч" - два звичайні килимки, між якими фабрично зашито спеціальну електропровідну плівку. Пластикова плівка має "магістралі" - тоненькі срібні провідники, з'єднані між собою поперечними місточками з графіту. Завдяки цим поперечним місткам випадкове механічне пошкодження килимка в будь-якій точці порушує нагрів лише в цій точці і не впливає на роботу килимка в цілому. Цим вироб відрізняється від іншого виду електрокилимків, де під поверхнею проходить єдиний електричний кабель, ушкодження якого в будь-якій точці виводить зі строю весь килим.

ЧОМУ ВОНИ НАЙБІЛЬШ ЕКОНОМІЧНІ?

Термокилимки призначені для того, щоб гріти людей, а не прогрівати повітря у всьому об'ємі приміщення. Їх кладуть безпосередньо під ноги людям, біля вівтаря (для священика) та у наві (для вірян). На термокилимку ноги не мерзнуть, як це зазвичай буває у неопалюваній церкві, і люди можуть зосередитись на молитві.

Ще один популярний варіант - довгі вузькі термокилимки, що кладуться на лавки.

Отже, все тепло від термокилимків потрапляє за призначенням, і марних витрат енергії не відбувається.

ЧОМУ ВОНИ НАЙБІЛЬШ ПОЖЕЖЕБЕЗПЕЧНІ?

Основа причина безпеки термокилимків - це те, що їх не потрібно вмикати заздалегідь. Це роблять безпосередньо в момент початку богослужіння, а вимикають негайно після його завершення. Отже, килимки працюють тільки тоді, коли в храмі присутні люди, і взагалі не залишаються без нагляду.

Теромокилимки виробництва чеської фірми TERKO відповідають європейським стандартам якості, електропровідна плівка має стандарт ISO.

НЕ ПОРУШУЮТЬ ІСТОРИЧНИЙ ІНТЕР'ЄР

На відміну від батарей і тепловентиляторів килимки однотонного забарвлення (як правило, священики обирають темно-червоний колір) не порушують історичний інтер'єр церкви. Не варто вже і казати про брутальні втручання в архітектуру храму. Адже для пічного опалення у дерев'яних церквах часто роблять потворні цегляні прибудови, а металеві комини виводять наверх, пробиваючи діру прямо в даху церкви.

У Словаччині й Чехїї термокилими офіційно рекомендовані для опалення історичних пам'яток, зокрема, фірма TERKO виробила їх для знаменитої Бетлемської (Вифлеємської) каплиці 1391 р. у Празі, де проповідував Ян Гус; барокового замку в Славкові-у-Брна.

ТЕХНІЧНІ ХАРАКТЕРИСТИКИ

Споживання електроенергії: 240 Вт/кв. м за 1 годину, або ~5,5 КВт/100 людей за годину (якщо рахувати, що одна людина при стоянні потребує площу 50х50 см). Температура поверхні 30-40ОС

Розміри - по замовленню. Технологічно ширина килимка кратна 25 см або 50 см (два різновиди внутрішньої електропровідної плівки) плюс по 2,5 см з кожного краю для оверлоку. Довжина необмежена - наприклад, на лавки замовляють термокилимки завширшки 30 см і завдовжки 4 м. Священики часто замовляють собі до вівтаря (див. перше фото) термокилимок 60x160-200 см. Популярні термокилимки розміром 60х40 см, найбільший можливий розмір окремого термокилима - 2х5 м.

Забарвлення: можна вибрати з 15 кольорів

ЯК ЗАМОВИТИ?

Термокилимки виробляє чеська фірма TERKO, яка вже має досвід співпраці з українськими церковними і громадськими партнерами. Це виразиться, зокрема, і у знижках для замовників з українських парафій. Проконсультуватися, сконтактувати з фірмою і отримати прайси (у гривнях) для українських замовників можна через сайт "Дерев'яні храми України": [email protected] або через редакцію РІСУ: [email protected]

* * *

На сайті фірми TERKO також знайдете інформацію про інші можливі види і застосування термокилимків (малі килимки під ноги в офісі чи вдома, на сидіння автівки, дитячі килимки, водоізольовані термокилимки для ванн, термостельки на батарейках для зимового взуття та інш.)

terko_m.jpg

Термокилимок TERKO у вівтарі греко-католицької церкви у Нітрі, Словаччина

terko2.jpg

Термокилими TERKO у головному залі замку Славков-у-Брна

terko3_s.jpg

Термокилимки можна використовувати для лавок

Реклама належить сайту "Дерев'яні храми України"