• Головна
  • Теми
  • Новий проект РІСУ присвячений 125-річчю українських поселень в Канаді...

Новий проект РІСУ присвячений 125-річчю українських поселень в Канаді

06.05.2016, 13:29
Новий проект РІСУ присвячений 125-річчю українських поселень в Канаді - фото 1

Для відзначення 125-річниці перших українських поселенців відбуватимуться різні заходи в різних провінціях Канади та в Україні. Редакція РІСУ, бажаючи долучитися, збиратиме та публікуватиме різноманітні матеріали про історію та сучасність українських церков, життя релігійних громад та про інші цікаві українські релігійні проекти в Канаді.

Цього року українсько-канадська громада відзначає 125-ліття від приїзду перших українських поселенців до Канади. У 1891-му році в пошуках кращого життя перші українці ступили на канадську землю. Між 1891 роком та Першою світовою війною до Канади прибуло близько 170 000 українців. Зараз більше 1,3 мільйона канадців мають українське коріння.

Українці Канади створили велику кількість організацій, танцювальних ансамблів, українських хорів, аматорських театрів, фінансових установ, спортивних клубів тощо (загалом більше тисячі). Основними місцями організованого канадсько-українського життя є Торонто, Монреаль, Едмонтон, Вінніпег, Ріджайна, Саскатун.

Але від початку центром єднання українців в Канаді стало релігійне життя. Вже на своїх перших поселеннях українці будували традиційні церкви. Найстарішою українською церквою у Канаді є православна церква Святого Михаїла у Манітобі, її будівництво почалося 1896 року і закінчилося 1899 року.

125 років українців в Канаді

Для відзначення 125-річниці перших українських поселенців відбуватимуться різні заходи в різних провінціях Канади та в Україні. Редакція РІСУ, бажаючи долучитися, збиратиме та публікуватиме різноманітні матеріали про історію та сучасність українських церков, життя релігійних громад та інші цікаві українські релігійні проекти в Канаді.

Дозвольте запросити вас, наших читачів, до спільного творення контенту. Будь ласка, надсилайте ваші матеріали – тексти, відео та фото, а також пропозиції та ідеї – на скриньку нашого журналіста Мар’яни Карапінки. Будемо раді робити цей проект разом, щоб краще розказати світові про багатство нашої релігійної та культурної традиції.