• Головна
  • Проекти
  • РІСУ започатковує журналістську премію блаженного Кароля Войтили (Івана Павла ІІ)...

РІСУ започатковує журналістську премію блаженного Кароля Войтили (Івана Павла ІІ)

03.05.2011, 16:54
РІСУ започатковує журналістську премію блаженного Кароля Войтили (Івана Павла ІІ) - фото 1

Редакція Релігійно-інформаційної служби України започатковує премію блаженного Кароля Войтили для відзначення українських журналістів за найкращий матеріал або серію матеріалів, присвячених різним аспектам релігійного життя в Україні і світі. Премія буде щорічною, понадконфесійною.

Папа за компомexklusiv.gifРедакція Релігійно-інформаційної служби України започатковує премію блаженного Кароля Войтили для відзначення українських журналістів за найкращий матеріал або серію матеріалів, присвячених різним аспектам релігійного життя в Україні і світі. Премія буде щорічною, понадконфесійною.

Номінантами на премію можуть бути журналісти, публіцисти, які працюють у різних жанрах журналістики (новини, репортажі, журналістські розслідування, аналітика, колумністика), типах ЗМІ (преса, радіо, телебачення, Інтернет) та блогери.

Рекомендувати номінантів можуть: редакційні колективи, незалежні експерти, релігійні та громадські організації, а також окремі особи чи групи осіб та члени журі. Листа з рекомендацією можна надіслати на адресу редакції (зазначивши, що йдеться про подання на премію) або прямо на порталі РІСУ.

Для визначення переможця створюється незалежне журі, яке також буде враховувати результати відповідного опитування на порталі РІСУ. Релігійні погляди автора не впливають на рішення журі.

Головний критерій відбору: матеріали мають давати глибше розуміння релігійного життя. Звичайно, що будуть прийматися до уваги лише ті матеріали, які відповідають загальноприйнятим стандартам журналістики (об’єктивність, неупередженість, правдивість, дотримання авторського права тощо).

«Премія названа на честь нині вже блаженного Папи Івана Павла ІІ, оскільки цей Понтифік, як ніхто до нього, зробив надзвичайно багато для того, щоби Церква наблизилася до мас-медіа. Він видав десятки документів, що стосуються євангелізації в мас-медіа. Він один з перших серед церковних лідерів заговорив про Інтернет. Він перший Понтифік, що записав диск», – говорить директор РІСУ Тарас Антошевський. — «Ініціювання такої премії є знаковою подією для РІСУ – порталу, який був заснований понад 10 років тому, коли стало відомо про візит в Україну Папи Івана Павла ІІ, щоби всесторонньо інформувати світ про релігійне життя в Україні».

Світ комунікації Папа Іван Павло II назвав «найпершим Ареопагом нашої доби». Він завжди вважав медіа невід’ємною частиною світу, що змінюється і визнавав їх вплив на суспільство. У енцикліці «Redemptoris Missio» 1990 року Папа порівняв світ медіа до Ареопагу апостола Павла в Афінах, де апостол поган, – каже Іван Павло ІІ, – «проголошував Євангеліє мовою, відповідною і зрозумілою в тому середовищі» (пор. Ді.17,22-31).

«На той час Ареопаг був культурним центром вчених людей Афін,» – пише Іван Павло ІІ, – «а сьогодні його можна вважати символом нових секторів, в яких треба проголошувати Євангеліє».

Засоби соціальної комунікації, за словами Івана Павла ІІ, стали настільки важливими, що для багатьох вони є головним засобом інформації і освіти.

У Посланні з нагоди Всесвітнього дня комунікації (1985 р.) Іван Павло ІІ наголошував на тому, що соціальна комунікація впливає на всі сфери життя і на це потрібно зважувати: «Світ соціальної комунікації переживає сьогодні приголомшливий і неймовірно складний розвиток, кінцеві наслідки якого годі передбачити…. Йдеться про революцію, яка не тільки спричиняє зміни в системах і технологіях комунікації, а й зачіпає весь культурний, суспільний та духовний світ людини».

Іван Павло II розглядав важливість медіа у поширенні правди і справедливості, наголошуючи на тому, що мас-медіа повинні правдиво інформувати про події і чесно відображати різні погляди, утверджувати справедливість і солідарність на всіх рівнях суспільного життя. Іван Павло II неодноразово у своїх працях та проповідях наголошував, що засоби соціальної комунікації відіграють «стрижневу роль» у сучасному світі. «Їхня влада така велика, що вони за лічені дні можуть викликати у громадськості позитивну чи негативну реакцію на певні події. Відповідно, працівники мас-медіа більше за інших повинні трудитися задля утвердження миру в різних частинах світу, а це значить долати бар’єри недовіри…, закликати людей і народи до порозуміння та взаємної поваги… – до примирення і милосердя. (проповідь у храмі Божого Милосердя в Кракові, 17 серпня 2002 року).

Папа Іван Павло II наголошував, що в силу свого фаху і свого покликання журналісти повинні бути поборниками правди, справедливості і любові. «Своєю важливою працею вони повинні розбудовувати суспільний лад, «заснований на правді, скріплений справедливістю, наснажений та одухотворений любов’ю і утверджений під знаком свободи», – йдеться у посланні Папи Іван Павла з нагоди Всесвітнього дня комунікації (2003).

Перший лауреат премії блаж. Кароля Войтили буде оголошений 27 червня 2011 року, на згадку про 10 річницю візиту Папи Римського в Україну.