Блог Юрия Дорошенка_image

Блог Юрия Дорошенка

Вікторові Януковичу показали «Сказочную Русь»

26.07.2013, 17:32

Замість Академії з нагоди 1025-річчя Хрещення Київської Руси у столичному Палаці «Україна» всі, кому туди пощастило потрапити за запрошеннями, побачили майже давню радянську телепередачу «У гостях у казки». Щоправда, декому програма Академії навіяла «Катрусин кінозал». А молодшим і продвинутішим "Сказочную Русь". Але це справа смаку.

Крім недовгого виступу Президента України Віктора Януковича (треба віддати належне – адекватному та з розумними тезами), вся програма з хорових виступів українських співочих колективів, складалася з трансляції мультфільму «Хрещення Руси», зробленого у режимі комп’ютерної графіки, і давно набив уже оскому всім, хто хоч зрідка вмикає телевізор.

Предстоятелям християнських конфесій, єпископату, духовенству та вірянам, включно з Президентом України, а також численному чиновництву, як малим дітям, на пальцях, мультик розповідав, хто такий князь Володимир і що ж відбулося 988 року. До речі, крім примітиву, у мультфільмі є моменти, які безпосередньо можуть образити громадян України, що сповідують іслам, змальованих якимись задрипанцями. Навряд чи свято Хрещення є приводом для таких ескапад.

Якщо мультфільм і має право на існування, то як посібник для дітей молодшого та середнього шкільного віку, але ж не на рівні аудиторії, де зібралися сотні докторів і кандидатів богослівя!

Концерт, з усього видно, також готувався за принципом «зліпила з того, що було». Дивним виглядав на тлі відеоряду Хресної дороги Ісуса Христа спів «Пікардійської терції», з численним ба-ба, бу-бу словами «над нами Юпітер», завиванням і крутінням задами виконавців. Кілька номерів чомусь лунали латиною та ілюструвалися католицькими іконами, що непокоїло, звісна річ, православне духовенство, якого в залі було більшість. Цікаво, що автори відео не забули показати і оздоблення Успенського собору Кремля. Як певний відголосок «Русского міра»?  

Цікаво, що в кулуарах можна було помітити і матушку Калісфенію – настоятельку Свято-Покровського монастиря Києва, яка причетна до скандалу з торгівлею дорогущими іномарками і яку наче б то хтось прагнув поцупити. Попри напускний вигляд заклопотаності, матушка здавалася цілком здоровою і, хвалити Бога, неушкодженою. Особливо пікантно ігуменя Калісфенія виглядала в оточенні здорового, накачаного тілоохоронця.

Отож, як і прогнозували багато оглядачів, Академія в Палаці «Україна» була проведена «для галочки» та виключно для внутрішнього електорату. Всі організаційні та фінансові сили держави кинуті для того, щоб ублажити московських гостей: Патріарха Кирила (Гундяєва) та Президента РФ Володимира Путіна. Хоча навіть за таких умов Президента України не варто було ганьбити примітивним заходом, а зорганізувати дійство на належному рівні. Бо складається враження, що принаймні для режисера Академії 1025 років Хрещення Руси-України минули марно. У такі моменти розумієш, що покійний Борис Шарварко був таки корифеєм жанру!   

Последние новости

Вчера
27 марта