Блог о. Богдана Огульчанского_image

Блог о. Богдана Огульчанского

Про цікаві висновки щодо міжконфесійних стосунків з даних, які подає В. Мельник

16.05.2019, 20:58

Шановний Володимир Мельник, якого я особисто завжди з цікавістю читаю на РІСУ та у Фейсбук, наводить цікаву статистику кількісної наявности в Україні двох наших провідних Церков - православної та католицької і, відповідно, чотирьох юрисдикцій - ПЦУ, УПЦ(МП), УГКЦ та РКЦ. Чим це цікаво?

Шановний Володимир Мельник, якого я особисто завжди з цікавістю читаю на РІСУ та у Фейсбук, наводить цікаву статистику кількісної наявности в Україні двох наших провідних Церков - православної та католицької і, відповідно, чотирьох юрисдикцій - ПЦУ, УПЦ(МП), УГКЦ та РКЦ. Чим це цікаво?

По-перше, це, на моїй пам'яті, перша офіційна статистика парафій помісної ПЦУ 2019 року, уже після об'єднання попередніх юрисдикцій та доєднання нових парафій з МП.  Щодо цифр присутности 2-х православних юрисдикцій в Україні можна робити деякі висновки, але вони не будуть точними, тому що видають УПЦ(МП) більшою, ніж вона є насправді, адже, по-перше, громади, віряни яких у більшості поєдналися з ПЦУ, формально існують досі в МП, а по-друге, тут не врахована реальна ситуація в Криму та на Донбасі, тут вона дається на 2013 рік, як я розумію, і парафії Криму та Донбасу (невідомо, реальні чи віртуальні) долучаються до загальної суми.

Але мене зацікавили не загальні цифри цих чи інших конфесій, а одна колонка: кількість культових споруд, які використовуються почергово. Виявляється, з наявних даних можна дещо сказати про стосунки між конфесіями.

Тут трохи математики, а саме її розділів, які називаються комбінаторика та лінійна алгебра ).

Маємо чотири цифри - кількість споруд, які використовує як почергово кожна конфесія разом з іншою. Але даних, яка з якою в якій кількості - немає. Та нас це не зупиняє ). Комбінаторика дозволяє виділити 6 змінних (це всі варіянти парних користувань), для яких маємо 4 рівняння, де всі перемінні величини належать множині натуральних чисел. Отже, роз'язок не єдиний. Але!..

Не будемо втомлювати читача, лише висновок: кількість роз'язків - скінченна. При цьому: оскільки  ми маємо суттєву різницю між кількостями почергових споруд для ПЦУ і УГКЦ з одного боку  (відповідно 241 та 259) і для УПЦ(МП) і РКЦ з іншого (31 та 19 реліг. споруд), це дозволяє виділити найпростіші варіянти відповідей. Такими є варіянти, коли РКЦ співслужить (майже) виключно з УГКЦ. Це близько до істини, тому що віднявши від числа 259 для УГКЦ число 19 для РКЦ, матимемо 240, що дуже близько для числа таких храмів для ПЦУ. Це означає, що з високою імовірністю 31 парафії УПЦ(МП), які мають (чи мали, бо ця цифра, за чутками, має тенденцію до зменшення :( ) відвагу (sic!) співслужити, скажімо так, із не зовсім канонічно-благодатними (для них) братами,  ділять довіру до ПЦУ та УГКЦ майже у рівній кількості.

А тепер загальні висновки.

Бачимо, що українські Церкви ПЦУ та УГКЦ комплементарні одна одній, тому що є міцний факт почергових служінь у великій кількості, більш ніж дві сотні прецедентів;

Бачимо, що є православні парафії УПЦ(МП), які можуть ставитися до братів-українців краще, ніж древні юдеї до самарян)); і це говорить про те, що є перспектива подальшого зближення.

Цікаво було би дізнатися про життя тих громад, які мають почергове богослужіння. Хтоь щось знає?

Последние новости