Здесь и сейчас. (Блог Марины Довженко)_image

Здесь и сейчас. (Блог Марины Довженко)

Шлях до Тезе – шлях до себе

18.09.2012, 12:12
Шлях до Тезе – шлях до себе - фото 1

Не думаю, що відкрию Америку, сказавши, що кожна людина прагне безумовного прийняття. Серед «своїх», людей зі схожими переконаннями, знайти його значно легше. Може, тому ми підсвідомо намагаємося віднести себе до якоїсь групи, класифікувати, дати чітке визначення, тому, ким ми є і ким є люди поруч. Добре знайти спільноту, що відповідає твоїм потребам. Але цього літа я стала свідком того, наскільки важливо виходити за межі звичного і зручного. Я потрапила до Тезе.

Не думаю, що відкрию Америку, сказавши, що кожна людина прагне безумовного прийняття. Серед «своїх», людей зі схожими переконаннями, знайти його значно легше. Може, тому ми підсвідомо намагаємося віднести себе до якоїсь групи, класифікувати, дати чітке визначення, тому, ким ми є і ким є люди поруч. Це стосується дуже багатьох аспектів нашого життя, і духовні пошуки не є винятком. Добре знайти спільноту, що відповідає твоїм потребам. Але цього літа я стала свідком того, наскільки важливо виходити за межі звичного і зручного. Я потрапила до Тезе.

Ніде правди діти – сталося це випадково. Не було чіткого розуміння, куди і навіщо їду, що хочу отримати. Була внутрішня, якась не сформульована потреба змінити життя. І мушу визнати, що ця потреба була реалізована на 100%.

Тезе це не просто мальовниче селище в Бургундії, де живуть брати, - протестанти і католики, - і куди щотижня приїжджають тисячі людей різних віросповідань, не тільки християни. Тезе - це духовна практика, яка покликана навчити людину думати, перебороти страх відчувати.

Люди, що живуть у спільноті, дуже різні. Конфесії, вік, мова, колір шкіри, освіта, переконання… Часом під час спілкування з людиною  внутрішній голос шепоче: «Ну, нічого собі, в житті б не подумала, що буду вільно говорити з кимось подібним». Але в якийсь момент ти точно усвідомлюєш, що, попри розмаїтість, спільнота Тезе дуже однорідна. Кожен має любов, сумніви, довіру, потребу в довірі, сподівання. Люди відкриваються в цих прагненнях і тому, можливо, видаються дуже подібними, не зважаючи на те, ким вони себе бачать і якими показують. Бо об’єднання – це не однаковість молитви чи обряду. Це право залишитися собою і готовність прийняти індивідуальність іншої людини. Це відкритість і усвідомлення права отримати те, чого ти потребуєш і, що не менш важливо, віддати те, що ти потребуєш віддати. Самі брати Тезе кажуть: не важливо, якої ви конфесії – ви запрошені, якщо поважаєте принципи і хочете стати частиною спільноти. Визначальною є повага до особистості, визнання чиїхось переконань і сутності, навіть якщо вони відрізняються від твоїх поглядів. І максимальна простота у всьому.

Це не просто слова. Це принципи, втілені в життя самою спільнотою Тезе. Вона була заснована ще в 1940 році братом Роже, який переїхав до Франції зі Швейцарії. Під час другої світової війни він допомагав біженцям, переслідуваним євреям, втілюючи основні євангельські заповіді. Поступово спільнота росла, до неї приєднувались нові і нові брати, й зараз у ній понад сто монахів різної національностей, як католиків, так і протестантів. Визначальною особливістю Тезе є богослужіння, яке базується на спільних для християн принципах, а молитви звучать десятками мов світу, в тому числі й українською. Спільним є і причастя, яке приймає кожен, хто вірить у те, що несе символ. Мультикультурність спільноти приваблює людей з усього світу, оскільки Тезе дає можливість відчути єднання попри всі зовнішні розбіжності.

Люди, які побували в Тезе, говорять дуже подібні речі – їх вразило те, наскільки в нашому буденному житті мало часу на тишу і роздуми, перш за все, про своє місце у світі. Їм не вистачає форми пожертви, подібної на волонтерство в Тезе. Адже ми не тільки не вміємо віддавати, але часто не вміємо і приймати те, що нам готові дати інші люди. Також людей вразила проста, яка, виявляється, звільнює дуже багато душевних сил. В Тезе як ніде люди розкривають для себе багатогранність Бога.

Слова однієї дівчини під час обміну враженнями від Тезе, на мою думку, дуже влучно характеризують зміни, які сталися в багатьох людях під час подорожі. «Виявляється, Бог любить не тільки баптистів!», - сказала вона. І в тому всі ми. Люди часто переконані, що є єдиний правильний шлях до Бога, єдиний правильний канон, форма. Але в якийсь момент стереотипи ламаються і залишається тільки розуміння, яке дуже важко оформити в слова. Розуміння того, що кожен має право бути собою і знайти в собі частинку Божої любові. Треба тільки мати відвагу вийти за межі умовностей і упереджень.  

21-22 вересня в Києві пройде зустріч з братами Тезе. Це буде перший офіційний візит братів до України. Як зазначили брати, для глави спільноти, брата Алоїза, дуже важливо зустріти українців в Україні.  А для українців дуже важливо мати ще один шанс надихнутися простотою і світлом, які несе спільнота Тезе. Запрошую всіх бажаючих доєднатися до зустрічей, семінарів, богослужінь, які відбудуться в Києві в ці дні. Детальніше з програмою можна ознайомитись за посиланням http://www.taize.fr/uk_article13916.html 

(фото - Олена Кулигіна)

Последние новости

Вчера