Блог о. Юрия Блажиевского_image

Блог о. Юрия Блажиевского

Джинса на КАІ?

19.10.2011, 12:20
Що ж, католику, подивись у вічі Воланду...

Що ж, католику, подивись у вічі Воланду...

Джинса

Вчора на сервісі КАІ (польської Католицької Інформаційної Агенції) було опубліковано статтю без позначення рекламного змісту (відверті дифірамби й пропагандистьска реклама організації з дещо слабкого інформаційного приводу). Ще більше дивує те, що рекламованою організацією є... Ротарі Клаб!

Для тих, хто не знає — це масонська благодійна позаурядова міжнародна організація Ротарі Інтернешнл, меншою структурною ланкою якої є система клубів Ротарі, яка провадить благодійні та едукаційні проекти (зрозуміло в якому дусі). Ключ, яким відчиняє двері і заплющує іншим очі — звичайно ж, гроші. Дійсно, для багатьох стає дуже великою спокусою прийняти величезну фінансову допомогу лише в обмін на розголос акції і назви організації-добродія, й гори воно блакитним полум'ям — вартості, що стоять за “шановним паньством”.

Новояз

Щоб не бути голослівним. Мені не відомі факти, щоб представники Ротарі (ротаріани) офіційно спростовували масонське коріння своєї організації. Вони воліють дипломатично обходити такі запитання. Відкриваємо, для прикладу, перше, що спадає на думку — правильно, вікіпедію. Звичайно, це не офіційне джерело, але такі нотатки напрочуд добре показують дух причетних до організації людей, адже саме вони їх створюють. Читаємо коротку презентацію. Звертаємо увагу на словництво. Навіть поверхневий аналіз збуджує сумніви:

  • це світська організація. В оригіналі вжито слово “secular”, а не його синоніми, що вказує на бажання протиставити дану організацію саме церковній структурі, надає забарвлення підкреслено протиставного релігії контексту. Та й навіщо взагалі це зазначати, якщо більшості звичайних позаурядових організацій, що не мають відношення до Церкви, зазвичай і на думку не спаде чітко вказувати на те, що є очевидним?
  • клуби Ротарі об'єднують людей незалежно від їх віросповідання. В оригіналі — creed. Це із того ж самого словника, що й слова “політкоректність”, “толерантність” і т. п. Уникання звичних в подібних характеристиках окреслень religion, confession мимоволі вказує на бажання принизити значення віри в суспільному і особистому житті людини, зробити його настільки ж відносним і суто особистим, як, скажімо, визначення власною сексуальної орієнтації. Отже, йдемо в ногу з “новітніми” тенденціями. Чи між цим немає зв'язку?
  • незалежно від гендерних вподобань. І чому б не сказати: “статі” (sex)? Свідома заміна окреслень (стать — гендер), а не до віри, щоб члени так поважних організацій вживали подібних окреслень несвідомо, вказує на активну позицію в актуальних питаннях моралі.

Продовжувати? І це лише побіжний аналіз вжитих термінів з одного рядка короткої оглядової презентації даної організації і її цілей!

З дискурсу у мейнстрім

Ну, допустимо, масонська — і що з того? Масонство — це не страшилки з минулого про таємний орден, вигадки “церковних батярів” чи уявні прояви нав'язливих гіперрелігійних маній. Це конкретний ментальний курс певної (до речі, добре організованої) частини людства, яка активно використовує оруелівський новояз.

Їх компас: вбивство беззахисних людей (аборт, певні види антиконцепції, ін вітро, евтаназія), кероване конвеєрне “виробництво” людини з бажаними ознаками (“свідоме материнство”, антиконцепція, “планована народжуваність”, генна інженерія), знесення бар'єрів свідомості у постаті об'єктивних моральних норм (гендерна політика, “сексуальна едукація”, рух ЛГБТ, сексуальна розбещеність). А це, погодьтесь, ще вчора можна було вважати лише дискурсом, сьогодні ж — це мейнстрім.

Зоотехнології

Як показує практика на прикладі організацій на кшталт Ротарі Клаб, Лайонс Клаб і т. п., чималі гроші можна віднайти й ефективно використовувати. Навіть, здебільшого на дійсно благородні цілі, як от організація і забезпечення хоспісу. І ці проекти активно впроваджуються також в Україні, фінансовані певними фондами чи згаданими організаціями (Ротарі Інтернешнл, дистрикт 2230 — Білоруь, Польща, Україна). Але це вже зоотехнології — як приручити представників різновиду homo sapiens підгодовуванням. Основна проблема в цьому процесі — моральна складова, яку можна розмити, забалакати, затушувати, але остаточно усунути годі. Та нічого. Як то кажуть, ведеться робота в даному напрямку. Всьо буде ок. Чи вони помиляються?

Адже ми завжди так співчуваємо скривдженим, несправедливо засудженим і повним тихого суму різнокольоровим очам інтелігентного доктора Воланда...

Последние новости

Вчера
27 марта