Блог о. Петра Балога O.P._image

Блог о. Петра Балога O.P.

ТРЕТІЙ ДО ПЕРШОГО НАКАТАТИ НА ДРУГОГО

17.10.2018, 20:36
Так постійно було в історії, ще з першого тисячоліття, що Схід зазвичай ігнорував Рим, аж поки на Сході не робилося гаряче. Тоді єпископи і патріархи катали до Риму листи-скарги на своїх опонентів чи прохання про підтримку.

До Риму приїхав Митрополит Іларіон. Буде там виступати на Синоді, але при нагоді теж, напевно, пожаліється Папі Франциску на поганого «папіста Варфоломія».

Так постійно було в історії, ще з першого тисячоліття, що Схід зазвичай ігнорував Рим, аж поки на Сході не робилося гаряче. Тоді єпископи і патріархи катали до Риму листи-скарги на своїх опонентів чи прохання про підтримку. Це був і Афанасій Великий, і Василій Великий, і Йоан Золотоустий, і Кирило Олександрійський, і Несторій і багато інших.

Деякі католицькі дослідники, та й сам Рим, вбачали колись в цих фактах «спілкування Сходу з Римом» ознаки примату Папи і керівної ролі Риму у Вселенській Церкві. Проте, коли на Сході все заспокоювалося, Схід знову ігнорував Рим, «ми тут і самі без тебе собі порадимо».

Так і тепер: всі на Сході проти нас: Куди податися? Кому пожалітися? Ну, до Риму, звичайно. Згідно з традицією. Проте, Рим уже в курсі, що потім його знову ігноруватимуть, бо «історія – вчителька життя». Тим не менше, прийматиме всі сторони у себе – хай поплачуться і виговоряться. Куди ж їм у ці скрутні часи ще піти? 

Последние новости