Блог о. Петра Балога O.P._image

Блог о. Петра Балога O.P.

МОНОТЕЇЗМ ЧИ ПОЛІТЕЇЗМ?

03.09.2016, 18:04

31 серпня 2016 року на сайті catholicnews.org.ua з’явилася реляція з інтерв’ю з Кардиналом Реймондом Берком. Між іншим, сайт пише: "Кардинал Реймонд Берк заявив, що у нього є поважний сумнів у тому, що християни і мусульмани поклоняються тому самому Богу. Про це кардинал Берк сказав у своїй нещодавній розмові із журналістами, інформує «LifeSite».

31 серпня 2016 року на сайті catholicnews.org.ua з’явилася реляція з інтерв’ю з Кардиналом Реймондом Берком. Між іншим, сайт пише:
"Кардинал Реймонд Берк заявив, що у нього є поважний сумнів у тому, що християни і мусульмани поклоняються тому самому Богу. Про це кардинал Берк сказав у своїй нещодавній розмові із журналістами, інформує «LifeSite».

Кардинал Берк зазначив, що на його думку, твердження про те, що мусульмани і християни покланяються одному і тому самому Богу має своє коріння у релігійному релятивізмі, а не у Вченні Церкви. Кардинал також зауважує, що «Nostra Aetate» не є догматичним документом, але також і те, що ця декларація не говорить про те, що християни і мусульмани покланяються одному і тому ж Богу".

Ну що ж, шановний Кардинал привів один документ ІІ Ватиканського Собору, і "забув" привести інший, який якраз є догматичним, а саме Конституцію "Lumen gentium - Світло народів". А в ній - чорним по білому: "Але намір спасіння охоплює й тих, що визнають Творця; і серед них передовсім мусульман, які, заявляючи, що сповідують Авраамову віру, разом з нами поклоняються єдиному (unicum) Богові милосердному, який судитиме людей в останню днину" (Другий Ватиканський Собор, LG 16).

Інший Кардинал, Ґерхард Мюллер, Префект Конгрегації віровчення, у своїй книзі «Католицька догматика» пише: «"Віра Ізраїля в Ягве, єдиного Бога і Творця всіх речей, є одинокою в історії релігії. Історично й об’єктивно біблійно-юдейський монотеїзм є тотожний із християнським і ісламським монотеїзмом. Властиво, немає трьох монотеїстичних релігій, а тільки єдиний і первісний монотеїзм, який постав як реакція на самооб’явлення Боже і зазнав тільки різного виформування у трьох напрямках віри».

Пізніші Отці Церкви слушно вважали мусульман християнською сектою з аріянським нахилом. Їм і в голову не приходило, як цьому Кардиналові-інтегристу, що мусульмани "поклоняються іншому Богу", бо тоді б власне сповідували політеїзм. Більше того, в Середньовіччі, Тома Аквінський говорив про "Першого Рушія", про "Найвище Благо", про "Першопричину" і додавав "А ми, християни, називаємо це "Богом"...

Натомість Кардинал Берк говорить: «Я не вірю, що це правда, що ми покланяємось тому ж Богу». Тоді як, ми визнаємо політеїзм, тобто многобожжя?

Деякі прихильники думок Кардинала Берка цитують класичні тексти з Нового Завіту, які мали б підтримати його думку: «Істинно, істинно говорю вам: Хто приймає того, кого я пошлю, той мене приймає; а хто мене приймає - приймає того, який послав мене.» (Йоан.13,19-20).
Або ці: «А Ісус їм: «Був би Бог ваш Отець, любили б ви мене, бо я вийшов від Бога і прийшов: не від себе самого прийшов, а він послав мене. Чого ж не розумієте, що я кажу? Бо слова мого ви слухати неспроможні. Диявол вам батьком, тож волите за волею батька вашого чинити» (Йн 8, 42-44).
Чи ще такі слова Христа: Хто Мене приймає, той приймає Того, хто Мене послав." (Мт.10,40).

Аргументи ці, щоправда, зовсім не стосуються теми «Єдиного Бога», лише «Христології», тому така аргументація – це якби очікувати відповіді на питання «Скільки важить червоний колір?»

Мусульмани знаходяться на нижчому ЕТАПІ віри в Бога, до Таємниці Трійці вони ЩЕ не дійшли, як і євреї, але називати їх поклоніння з цього приводу як "не нашому Богу" – це є прикладом, м'яко кажучи, неосвіченості.
Більше про цю проблему писав раніше:

http://risu.org.ua/ua/index/blog/~Petro+Balog/59510/

 

Последние новости

Вчера
26 марта