Блог о. Петра Балога O.P._image

Блог о. Петра Балога O.P.

Чи нас багато на Майдані?

23.01.2014, 16:08

Справжні революції завжди робилися елітами суспільства, процентів так 5 вистачило. Решта підтягувалася, солідаризувалася, починала розуміти, що до чого. Христос почав євангелізацію всього з 12-ма чоловіками - а більшість навколо довгі роки (а дехто і по сьогодні), була проти. Боротьба за правду і справедливість не виправдовується кількістю, але правда сама в собі має силу. А тим більше, коли ще доходить до цього кількість, тобто більшість, навіть така укрита, як зараз в Україні, тоді перемога, рано чи пізно, гарантована!

Так, багато! Може бути і більше, і що більше, то краще. Проте не треба вестися на всілякі маніпулятивні "підрахування", що на Майдані лише десятки або хай навіть сотні тисяч, а решта, десятки мільйонів – ні. Бо тоді, виходить, що і президента вибрала не більшість, а лише процентів 25 населення.

В Україні проживає біля 45 млн. громадян. Право голосу мають десь 37 млн. З них бере участь у виборах процентів 65, тобто якісь 25 млн. З них за президента проголосувало у першому турі десь 35%, тобто понад 8 млн. Отже, 37 млн. громадян України, виходить (це для тих маніпуляторів), – не проголосувало. У другому турі за президента Януковича проголосувало понад 48%, тобто 12,5 млн. А 33 млн знову не проголосували. (Умовмося, що ніби фальсифікацій не було – для прикладу це не важливо). Але хто не в курсі, що таке вибори у демократичній системі виборів, той починає популістичні маніпуляції. Якщо ти не йдеш на вибори, це автоматично означає, що делегуєш якби свій голос тим, які йдуть...

На Майдані стоять представники народу. Причому, як з Заходу, так і зі Сходу, як з Півночі, так з Півдня. Ті, що можуть прийти, хто має (або і не має) часу, ті, кому робота дозволяє (або і не дозволяє), ті, кому фінанси дають змогу приїхати, ті, у кого є (або і ні), де затриматися. Решта, по різним причинам відсутня, що не означає, що вони всі проти Майдану. Соцопитування говорять про протилежне. Ба, навіть на Сході і Півдні набагато більше народу за Майдан (може з іншими акцентами, з деякими поправками, з певними "але" і т. д.), ніж здається, просто не можуть це вільно сказати, ні на камеру, ні в соцопитуваннях навіть, деякі з них залякані місцевими чиновниками, інші не мають доступу до цілої інформації, ще іншим поки що менталітет "раба" не дозволяє підняти голову і висловити те, що інтуїтивно хотілося б.

Справжні революції завжди робилися елітами суспільства, процентів так 5 вистачило. Решта підтягувалася, солідаризувалася, починала розуміти, що до чого. Христос почав євангелізацію всього з 12-ма чоловіками - а більшість навколо довгі роки (а дехто і по сьогодні), була проти. Боротьба за правду і справедливість не виправдовується кількістю, але правда сама в собі має силу. А тим більше, коли ще доходить до цього кількість, тобто більшість, навіть така укрита, як зараз в Україні, тоді перемога, рано чи пізно, гарантована! А Бог завжди по стороні правди і справедливості.

Последние новости

Вчера