Блог Мирослава Мариновича_image

Блог Мирослава Мариновича

Звернення Українського ПЕН-центру щодо загрози світовому порядкові

11.03.2014, 13:39
Цими днями всі ми спостерігаємо, як швидко світ може стати на грань катастрофи, коли з-під контролю виходять безумці з ядерною зброєю.

8 березня 2014 року

Цими днями всі ми спостерігаємо, як швидко світ може стати на грань катастрофи, коли з-під контролю виходять безумці з ядерною зброєю.

Ще два тижні тому ми готові були прийняти посмертно в члени нашого центру всіх героїв київського Майдану, оскільки вони віддали життя також і за наше статутне завдання – оберігати свободу самовираження, свободу преси та імператив свободи критикувати уряди, адміністрації та інституції.

Проте коли за лаштунки історії відійшов Віктор Янукович, а на перший план вийшов його натхненник – Владімір Путін, особливо символічного значення набув інший обов’язок членів ПЕНу, а саме: «протистояти таким порокам вільної преси, як брехливі публікації, свідома неправда та спотворення фактів з політичною чи особистою корисливою метою». 

Інформаційна війна, розвʼязана Кремлем щодо України, вражає уяву. Спотворення фактів, свідомий обман, лукава інтерпретація подій, збурення ненависті й ницих інстинктів – все працює на створення картини, яка має виправдати введення російських військ на українську територію і розчленування України, якщо не вдасться покінчити з її незалежністю взагалі.

Криві дзеркала облуди витворили радикально інший примарний світ, у реальність якого його творці врешті-решт і повірили. Відтак у світову політику увійшло велике збурення смислів, оскільки, здавалося б, однакові слова й терміни насправді відображають різні реальності.

Для світової безпеки й миру це може бути навіть страшнішим, ніж наявність атомної зброї. Бо остання ще може стати інструментом взаємного стримування, тоді як облуда, проти якої не знайдено антидоту правди, стає зброєю безконтрольного масового ураження.

Ми складаємо велику подяку Міжнародному ПЕН-клубові й багатьом національним ПЕН-центрам за їхню підтримку, спрямовану на нашу адресу. Ваша щира  тривога за долю нашої країни є для нас великою духовною опорою. Важливою для нас є й тривога, яка непідробно звучить і в заяві Російського ПЕН-центру.

Так, під лезом геополітичного скальпеля цього разу опинилася Україна. Ми всі з тривогою стежимо за подіями в Криму, які можуть підірвати мирне співжиття наших співгромадян – етнічних кримських татар, росіян та українців.

Водночас ми усвідомлюємо, що сьогодні ріжуть по живому не лише Україну, а й усю систему міжнародного порядку. Від внутрішньоукраїнської проблеми світ іще може відмахнутися – адже страждають, на жаль, не лише в одній Україні. Однак якщо він відмахнеться від основоположних засад міжнародного порядку і від цінностей, що лежать в основі людської цивілізації, над ним западе морок.

Ми, члени Українського ПЕН-центру, просимо своїх колег і всіх людей доброї волі: біймося недооцінити загрозу! Впливаймо на уряди своїх країн! Сьогодні вчинено замах не лише на територіальну цілісність України, а й на цілісність головних підвалин світового порядку!

Мирослав Маринович,

президент Українського ПЕН-центру

Последние новости

Вчера
27 марта