Блог Тараса Антошевского_image

Блог Тараса Антошевского

Историк, журналист, публицист и просто львовянин

Технологія політправославної маніпуляції: як в РПЦвУ накручують перегляди «правильних» відео

20.11.2018, 11:28

У середу 14 листопада 2018 р. на телеканалі ZIK відбувся ефір на довколатомосну тематику. До студії були запрошені народний депутат, релігієзнавець Віктор Єленський та Василь Анісімов, який представляється керівником прес-служби УПЦ (МП). Ефір дійсно цікавий ‒ раджу всім подивитись.

У середу 14 листопада 2018 р. на телеканалі ZIK відбувся ефір на довколатомосну тематику. До студії були запрошені народний депутат, релігієзнавець Віктор Єленський та Василь Анісімов, який представляється керівником прес-служби УПЦ (МП). Ефір дійсно цікавий ‒ раджу всім подивитись.

Повний запис ефіру:

Все би було цікаво, якби не важливе але. І це але – це типова маніпуляція. Після нього з'явилась нарізка з висловів одного з гостей ‒ Васілія Анісімова з красномовною назвою «Спикер УПЦ дает жару Порошенко и депутату Еленскому за аферу». Звучить інтригуюче. Однак подивившись відео, стає не зрозумілим хто кому і яким чином дав жару. Адже в описі написано, що Анісімов, але де-факто він в ефірі виглядає як бідний родич, якому немає що сказати.

Проте маніпулятивний заголовок робить свою справу. У повного відео на сайті, яке дає об'єктивну картинку і не вириває промови з контексту, трохи більше 5 тисяч переглядів. Натомість відео як Анісімов «дає жару» — зібрало понад 80 тисяч переглядів. І справа не в тім, що коротке відео дивляться частіше, ніж майже годинний ефір. Та й напевно не у майстерності заголовку, адже короткі відео з цього ефіру, з гарною підводкою, зібрали тисячу‒дві переглядів. Тут справа у масштабній технології.

З ефіру було вирізано промову Васілія Анісімова і залито на Ютуб-канал Jerusalem TVR. Канал було створено влітку 2016 р., проте за більше ніж два роки на ньому лише 9 відео. В нього трохи більше тисячі підписників, проте переглядів непропорційно більше. У відео з Анісімовим ‒ 80 тис., в останнього відео про митр. Симеона ‒ 24 тисячі. Виглядає дивно, складається враження, що відео якимось чином накрутили перегляди.

Виявляється, що це відео поширювали у закритих вайберських групах. У багатьох парафіях УПЦ (МП) для оперативного контакту між парафіянами створено вайбер-групи, на кшталт тих, що є між батьками школярів. Це і дало таку велику кількість переглядів.

Навіщо це було зроблено? По-перше, щоби тримати певне коло людей, які вороже ставляться до об'єднавчих процесів в українському православ'ї, в альтернативному інформаційному просторі. Їм показують «правильну» картинку, як доблесні спікери УПЦ (МП) «нищать» всіх супротивників. По-друге, потім на порівнянні кількості переглядів можна казати «чия перемогла», «чиїх прихильників більше».

Кожен охочий може самостійно подивитись увесь ефір і зрозуміти, хто кому дав жару. Особливо це чітко видно з ось цього відео, де Єленський популярно пояснює Анісімову, яке ставлення т.зв. хунти до Російської Православної Церкви в Україні.

Последние новости

Вчера
27 марта