• Главная
  • Новости
  • В ПЦУ назвали «ничтожными» совершенные Филаретом рукоположения и призвали одуматься...

В ПЦУ назвали «ничтожными» совершенные Филаретом рукоположения и призвали одуматься

02.01.2020, 16:00
В ПЦУ назвали «ничтожными» совершенные Филаретом рукоположения и призвали одуматься - фото 1
Пресс-служба ПЦУ 29 декабря распространила Заявление по поводу антиканонических действий Почетного Патриарха Филарета и его окружения.

Пресс-служба ПЦУ 29 декабря распространила Заявление по поводу антиканонических действий Почетного Патриарха Филарета и его окружения.

В заявлении все епископские хиротонии, которые в последнее время осуществлял Филарет, названы недействительными.  

В ПЦУ призвали Почетного Патриарха Филарета и его нынешнее окружение «остановиться, одуматься, вернуться с выбранного ими пути лжи и обмана на путь истины, прекратить попытки при участии российских и пророссийских деятелей разрушения Поместной Церкви на радость врагам Украины».

Духовенство и мирян в ПЦУ предостерегли от соучастия в беззаконных действиях.

Подаем текст заявления на языке оригинала

Щодо антиканонічних дій Почесного Патріарха Філарета і його оточення

28 Грудня 2019

Незважаючи на всі спроби Православної Церкви України в дусі поваги до похилого віку та минулих заслуг Почесного Патріарха Філарета спонукати його до припинення самоізоляції та до виконання соборної волі Помісної Церкви, — на жаль слід констатувати, що він продовжує порушувати канони і церковний Статут.

Священний Синод на своєму засіданні 24 червня 2019 р. визначив (п. 4 Журналу №30): «Констатувати, що Почесний Патріарх Філарет залишається у складі єпископату Православної Церкви України, однак втратив канонічні права і обов’язки, пов’язані з управлінням єпархією». Отже, будучи фактично архієреєм на спокої, він не має жодних канонічних і статутних прав на скликання і проведення церковних зібрань, на обрання і рукоположення архієреїв. Однак Почесний Патріарх Філарет продовжує вчиняти дії, які суперечать соборній волі Помісної Української Православної Церкви, канонам і Статуту.

У зв‘язку з цим слід нагадати, що на підставі 4 правила ІІ Вселенського собору, в якому сказано: «Про Максима Кініка, і про вчинені ним безчинства у Константинополі: оскільки Максим не був і не є єпископом, отже поставлені ним на який би то не було священичий ступінь, і зроблене для нього, і зроблене ним, усе нікчемне» та авторитетних тлумачень цього правила — всі дії, вчинені Почесним Патріархом Філаретом всупереч канонам і Статуту Церкви є нікчемними.

Тому кожна особа, оголошена «єпископом» у незаконний спосіб з боку Почесного Патріарха Філарета і «призначена», зокрема, на кафедру, де вже є законний архієрей – не є єпископом. Відтак поставлені такою особою «на який би то не було священичий ступінь, і зроблене для нього, і зроблене ним, усе нікчемне».

Закликаємо Почесного Патріарха Філарета і його нинішнє оточення зупинитися, одуматися, повернутися від обраного ними шляху неправди та омани — на шлях істини, припинити спроби за участю російських та проросійських діячів руйнування Помісної Церкви на радість ворогам України.

Застерігаємо також духовенство і мирян від співучасті у беззаконних діях, за які настане відповідальність перед Богом та Церквою.

Від Секретаріату
Священного Синоду

28 грудня 2019 р.