В ПЦУ официально разъяснили статус УПЦ КП: она ликвидирована

17.05.2019, 11:22
В ПЦУ официально разъяснили статус УПЦ КП: она ликвидирована - фото 1
Пресс-служба Киевской митрополии Украинской Православной Церкви (ПЦУ) дала официальное разъяснение о статусе Украинской Православной Церкви Киевского Патриархата.

Пресс-служба Киевской митрополии Украинской Православной Церкви (ПЦУ) дала официальное разъяснение о статусе Украинской Православной Церкви Киевского Патриархата.

В документе отмечено, что 15 декабря 2018 г., согласно решению собственного Поместного собора, УПЦ КП прекратила свою отдельную деятельность, а вся ее полнота вошла в состав Православной Церкви Украины.

Киевская митрополия Украинской Православной Церкви (Православной Церкви Украины) зарегистрирована 30 января 2019 г. как религиозный административный центр и центральный исполнительно-распорядительный орган УПЦ (ПЦУ). В этот же день, согласно постановлению Поместного собора УПЦ КП, Министерство культуры Украины отменило приказы о регистрации Устава Киевской Патриархии УПЦ КП и Устава об управлении УПЦ КП.

Для Поместной УПЦ Предстоятелем, то есть «первым среди епископов народа», согласно духу и букве 34 Апостольского правила, является Митрополит Киевский и всей Украины Епифаний. Митрополит Епифаний руководит не единолично, а на основании одобренного объединительным Собором Устава Церкви, решений ее Священного синода, в сотрудничестве со всем епископатом. Личный авторитет иерархов, уважение к ним не дают основания Предстоятелю единолично изменять канонический порядок, определенный 34 Апостольским правилом, нормы Устава Церкви, а также нарушать Томос об автокефалии.

Текст разъяснения на языке оригинала

Єдина Помісна Українська Православна Церква була утворена на Об’єднавчому Соборі 15 грудня 2018 р. шляхом об’єднання Української Православної Церкви Київського Патріархату, Української Автокефальної Православної Церкви та частини Української Православної Церкви Московського Патріархату в єдину Помісну Церкву, яка 6 січня 2019 р. отримала Патріарший і Синодальний Томос Вселенського Патріархату про автокефалію.

Отже, Томос про автокефалію та 15-місце у Диптихах, як Помісна Церква-Сестра, адміністративно незалежна від інших церковних центрів та рівна з усіма автокефальними Православними Церквами, отримала не якась окрема складова частина, але вся єдина Помісна УПЦ.

Ключовою вимогою надання Томосу про автокефалію було проведення Об’єднавчого Собору, який би усунув розділення в середовищі самої Української Церкви, що зверталася до Вселенського Патріархату в цій справі. У свою чергу для того, щоб подолати це розділення, ключовою вимогою для проведення Об’єднавчого Собору було проведення перед його початком Помісних Соборів Української Православної Церкви Київського Патріархату та Української Автокефальної Православної Церкви, які мали прийняти рішення про припинення діяльності УПЦ КП та УАПЦ шляхом об’єднання та приєднання до утворюваної Православної Церкви України.

Ранком 15 грудня 2018 р. у храмі святого благовірного князя Ярослава Мудрого (Теплій Софії), до відкриття Об’єднавчого Собору відбувся Помісний Собор Української Православної Церкви Київського Патріархату в складі тих самих делегатів (єпископату, представників духовенства та мирян УПЦ КП), які потім взяли участь у Об’єднавчому Соборі.

Собор був скликаний Патріархом Київським і всієї Руси-України Філаретом (що відповідає розділу ІІ, п. 2 Статуту про управління УПЦ КП). Проведення Собору з визначеним порядком денним, а саме — про ухвалення рішення щодо припинення діяльності УПЦ КП шляхом об’єднання та приєднання до утворюваної Православної Церкви України, було попередньо в тому ж храмі схвалене всім єпископатом УПЦ КП, проект рішення був зачитаний та одноголосно схвалений архиєреями. Після цього Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет відкрив засідання Помісного Собору УПЦ КП, всім присутнім делегатам було зачитано проект Постанови Помісного Собору. Проект був одноголосно схвалений учасниками Помісного Собору та підписаний тут же постійними членами Священного Синоду УПЦ КП (які згідно зі Статутом про управління УПЦ КП за посадою складають Президію Помісного Собору, розділ ІІ, п. 12). Першим серед членів Президії поставив свій підпис Святіший Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет, як Голова Помісного Собору.

Згідно з п. 10 розділу ІІ Статуту про управління УПЦ КП Постанови Собору набули сили відразу після їх прийняття і підписання.

«Постанова
Помісного Собору Української Православної Церкви Київського Патріархату від 15 грудня 2018 р.

Помісний Собор УПЦ Київського Патріархату під головуванням Святійшого Патріарха Київського і всієї Руси-України Філарета, зібравшись у храмі святого благовірного князя Ярослава Мудрого (Теплій Софії), бажаючи увійти у канонічне спілкування з Повнотою Вселенського Православ‘я та у зв‘язку з утворенням єдиної автокефальної Православної Церкви України, постановляє:

1. Припинити діяльність релігійного обʼєднання Української Православної Церкви Київського Патріархату шляхом обʼєднання та приєднання до утворюваної Православної Церкви України.
2. Припинити чинність Статуту про управління УПЦ КП.
3. Припинити діяльність всіх статутних органів релігійного об‘єднання УПЦ КП.
4. «Київська Патріархія Української Православної Церкви Київського Патріархату, яка у відповідності до її статуту (п. 1) є релігійним адміністративним центром та центральним виконавчо-розпорядчим органом УПЦ КП, припиняє свою діяльність, як юридична особа після створення та реєстрації Релігійної організації «Митрополія УПЦ».
5. Всім єпархіальним архієреям УПЦ КП, а також керівникам релігійних організацій, які перебували у її складі взяти до уваги викладені вище пункти та після утворення єдиної помісної автокефальної Православної Церкви України увійти до її складу шляхом внесення відповідних змін у статути релігійних організацій не припиняючи їх статусу юридичної особи».

Таким чином ранком 15 грудня 2018 р. згідно рішення власного Помісного Собору УПЦ КП припинила свою окрему діяльність, а вся її повнота увійшла до складу Православної Церкви України.

Єдина автокефальна Православна Церква України була створена того ж дня Обʼєднавчим Собором як Помісна УПЦ згідно канонічних правил, зокрема 34 Апостольського правила, і як релігійне обʼєднання згідно законодавства України. На Обʼєднавчому Соборі головував Екзарх Вселенського Патріарха митрополит Гальський Емануїл, адже до відкриття цього Собору УПЦ КП та УАПЦ згідно рішення власних Помісних Соборів припинили свою діяльність та діяльність усіх своїх статутних органів.

Обʼєднавчий Собор майже одноголосно (при одному голосі проти) ухвалив Статут Православної Церкви України, згідно з яким її очолює Предстоятель, Митрополит Київський і всієї України. Обрання ієрарха на кафедру можливе лише за умови її вакантності. Канонічне право не передбачає перебування двох архієреїв на одній і тій самій ієрархічній посаді. У звʼязку з тим, що передбачена щойно прийнятим Статутом ПЦУ посада Предстоятеля, Митрополита Київського і всієї України, була вакантною, відбулися таємні вибори, за підсумками яких був обраний митрополит Епіфаній (Думенко). Всі учасники Собору визнали дійсність цього обрання.

34 Апостольське правило визначає: «Єпископам усякого народу належить знати першого у них, і визнавати його як главу, і нічого, що перевищує їхню владу не чинити без погодження з ним. Робити ж кожному тільки те, що стосується його єпархії і місць (селищ) що належать до неї. Але і перший нічого нехай не робить без погодження з усіма, бо так виявиться однодумність, і прославиться Бог через Господа у Святому Духові, Отець, і Син, і Святий Дух».

Для Помісної УПЦ Предстоятелем, тобто «першим серед єпископів народу» згідно з духом і буквою 34 Апостольського правила, є Митрополит Київський і всієї України Епіфаній. Митрополит Епіфаній керує не одноосібно, а на підставі схваленого Об’єднавчим Собором Статуту Церкви, рішень її Священного Синоду, у співпраці з усім єпископатом. Особистий авторитет єрархів, повага до них не створюють підстави для Предстоятеля одноосібно змінювати канонічний порядок, визначений 34 Апостольським правилом, норми Статуту Церкви, а також порушувати Томос про автокефалію.

Київська Митрополія Української Православної Церкви (Православної Церкви України) зареєстрована 30 січня 2019 р. як релігійний адміністративний центр та центральний виконавчо-розпорядчий орган УПЦ (ПЦУ). Цього ж дня відповідно до постанови Помісного Собору УПЦ КП Міністерство культури України скасувало накази про реєстрацію Статуту Київської Патріархії УПЦ КП та Статуту про управління УПЦ КП.

Щодо назви Церкви, то у ній враховані обидві традиції найменування — «Українська Православна Церква» та «Православна Церква України», що відповідає Постанові Помісного Собору УПЦ КП 15 грудня 2018 р. та Об‘єднавчого Собору.