• Главная
  • Новости
  • В результате этого Томоса могущественная УПЦ КП разделилась, – из выступления владыки Филарета на Форуме...

В результате этого Томоса могущественная УПЦ КП разделилась, – из выступления владыки Филарета на Форуме

12.06.2019, 09:57
В результате этого Томоса могущественная УПЦ КП разделилась, – из выступления владыки Филарета на Форуме - фото 1
Почетный Патриарх Филарет считает, что Томос об автокефалии разделил «могущественную» УПЦ КП и он не отвечает тем ожиданиям, которые на него возлагались ранее.

Почетный Патриарх Филарет считает, что Томос об автокефалии разделил «могущественную» УПЦ КП и он не отвечает тем ожиданиям, которые на него возлагались ранее.

Об этом владыка Филарет заявил 11 июня 2019 года на Форуме украинской интеллигенции «За Украинскую Православную Церковь! За Киевский Патриархат!», который состоялся в Большом конференц-зале НАН Украины.

Предлагаем выступление почетного Патриарха Филарета в полном объеме на языке оригинала:

«Шановні учасники форуму української інтелігенції. Ми зібрались в дуже відповідальний час для Української Церкви і української держави. Відповідальний чому? Тому що ми отримали томос про автокефалфію. Здавалось би що потрібно радіти, бо ми отримали томос про автокефалію. А замість того, щоб радіти, ми всі стурбовані. Бо в результаті цього томосу могутня Українська Церква Київського Патріархату – розділилась. Розділилась на частини. Чому розділилася? А тому що томос, який ми отримали, не відповідає тому, чого ми чекали. Тобто це не такий томос, який мають інші автокефальні Православні Церкви, такі як: Греція, Румунія, Болгарія, Сербія, Польща, навіть Чехія і Словаччина. Ми маємо томос такий, який ставить нас в залежність від Константинопольського Патріархату. Хочемо ми бути в іншій незалежності? Були в залежності від Москви, відірвались. А тепер потрапили в іншу залежність – від Константинополя. А нам треба мати дійсно незалежну Церкву, яка б служила тільки своєму народу, своїй державі і своїй Церкві. Таку нам треба автокефалію і такий томос.

Такий томос був би, якби його дали не Митрополії, а дали Патріархату. Якби нам дали томос, як Патріархату, то тоді б и були дійсно незалежною Церквою, тому що Патріархат не може бути складовою іншого Патріархату, а Митрополія може бути в складі іншого Патріархату, і тому в Україні ми маємо УПЦ МП, яка підпорядкована Москві, а тепер в результаті цього томосу про автокефалію ми стаємо Митрополією в складі Константинопольського Патріархату, хоч і називаємось автокефальною Церквою. Московська називається Церквою, яка має самостійне і незалежне управління, але в складі Московського Патріархату. А ПЦУ хоч і має назву автокефальна, але фактично, залежить від Константинопольсього Патріархату. Тому зараз йде шалена боротьба за знищення Київського Патріархату, щоб в Україні не було сили, яка б боролась за дійсно незалежну Церкву та служила б своєму народу і своїй державі. Ось цю Церкву хочуть знищити, а такою Церквою є УПЦ КП.

Яким чином йде це знищення? Таким чином: згідно розпорядження митр. Епіфанія і Синоду, його Синоду, всі єпархії повинні перереєструвати свої статути з КП на ПЦУ. Якщо статут перереєстровується на ПЦУ, то тоді ця єпархія уже виходить із складу КП. Уже майже всі єпархії Української Церкви перереєстровані на цю ПЦУ. Тобто вони вже не в складі КП. Дальше парафії КП перереєстровуються на парафії УПЦ і таким чином виходять із складу КП і таким чином руйнують КП. Крім того, що цей томос направлений на ліквідацію КП, він забороняє ПЦУ мати парафії і єпархії за межами України, і тому від КП хочуть відібрати всі парафії Українські Європи, Америки, Канади, Латинської Америки, Австралії, Росії. Тобто всі ті Українські парафії повинні належати Константинопольському Патріархату, а не УПЦ. І наша діаспора протестує проти цього, вона не хоче підпорядковуватися грекам. Вона хоче бути в складі своєї Української Церкви. А ПЦУ заставляє їх, не заставляє, а викидає їх, і це є теж залежність від Вселенського Патріарха.

Дальше: в томосі сказано, що якщо виникають проблеми в цій ПЦУ, то їх розв’язує не Помісний Собор, не Архієрейський Собор, а Вселенський Патріарх. А яка ж тоді ми автокефальна Церква, якщо наші питання вирішуються за межами України. Це не є автокефальна Церква, а носимо назву «автокефальна Церква» і маємо Томос про автокефальну Церква. Тому, цей Томос ми не приймаємо тому, що ми не знали, який Томос нам готують. Коли ми збирались в Софії 15 грудня 2018 року, то нам не показали зміст цього Томосу, а ми про нього дізналися тільки 6 січня 2019 року. Якби ми знали 15 грудня ми б цей Томос не прийняли і ніякого собору нам не треба було б. Тому, що ми не хочемо з однієї залежності попасти в другу залежність.

Наше завдання, тепер, зберегти в Україні існування Української Православної Церкви Київського Патріархату. Ми не відновлюємо Київський Патріархат, ми продовжуємо існувати як Київський Патріархат. Патріарх, що відновлюється? Він був, є і буде. І тому, якщо хтось відокремиться, то відокремиться від Київського Патріархату і створить свою, вже залежну, від Константинополя Церкву. Згадайте 1992-ий рік, якою була наша Церква. Два архієрея, я та єпископ Яків (Панчук), а двоє зробили таку велику Церкву, яка покрила всю Україну. Тому нам не треба падати духом, ми проходимо друге випробування і ми переможемо. Чому ми переможемо? Тому, що правда з нами. В чому полягає наша правда? Ми хочемо служити своєму народу, своїй незалежній Церкві, своїй Державі в цьому наша Церква. Дав нам Бог Державу? Знав кому дає і що дає Бог? А якщо знав і дав, значить ми повинні йти цією дорогою, бо це є прямий шлях, а не сходити на криві дороги, служити правді, а не служити інтересам чи то Фанару, чи то Москві. Ми повинні служити своєму народу.

Чому Вселенський Патріархат заявляє зараз: «Київського Патріархату не було і нема»? Як це так не було. А якщо не було, то чого вимагали від нас відмовитися від Київського Патріархату. Значить, його мета знищити Київський Патріархат.

Що стосується назви ПЦУ. Переважна більшість архієреї і священиків і мирян не знаю, що ховається за цією назвою. Називається Православна Церква Росії? Ні! Називається Російська Православна Церква. Румунська Православна Церква, а не Православна Церква Румунії. Болгарська Православна Церква, а не Православна Церква Болгарії. Чому тоді Українську Церква назвали Православна Церква України? Це ознака того, що ви маєте права тільки на території України, а за межами України, ви не маєте ніяких прав. Тому діаспора не належить Українській Церкві, а належить Константинопольському Патріарху. І це треба розуміти. Керівництво ПЦУ вперто пропагує цю назву ПЦУ. Ми повинні відкинути цю назву, тому що ви є Українська Православна Церква Київського Патріархату. Це правдива Церква, яка продовжує існувати, мала, але правдива, яка стоїть на захисті Православного народу і Української Держави.

Дякую всій нашій українській інтелігенції, яка є серцем нації. Що вона розуміє суть цієї проблеми і підтримує Українську Православну Церкву Київського Патріархату. Дякую вам, тому, що завдяки вам ми переможемо. І буде в Україні одна Церква – Українська Православна Церква Київський Патріархат і буде Українська Держава.

Слава Ісусу Христу! Слава Україні!»