Блоги

Блог о. Петра Балога

Священик-домініканець, викладач Інституту Релігійних Наук у Києві, душпастир у Львові
  • ТРАНСПЛАНТАЦІЯ ОРГАНІВ З ТОЧКИ ЗОРУ ЦЕРКВИ

    Якщо йдеться про християнські конфесії, то тут всі майже одностайно вважають трансплантологію позитивним явищем. Окреслюють це або виразом «аґапе» (братня любов), або «альтруїзмом», або «допомогою ближньому». Навіть Свідки Єгови, які колись називали трансплантацію «канібалізмом», вже дійшли до висновку, що можна деколи робити донорство органів, головне, щоб позбавити ці органи крові. Різні представники ісламу поки що дискутують про можливість донорства: одні погоджуються на це, інші ні.

    21 травня 2017, 10:05 | 

  • ЛОЖКА ДЬОГТЮ В БОЧЦІ МЕДУ - І ЩО ТЕПЕР?

    В нашому сьогоднішньому контексті, санкції для російських ресурсів – абсолютно правильна річ. Коли закінчиться інформаційна війна з Росією, і країні не загрожуватиме саме існування цих мереж на її території, можна буде переглянути ці санкції. Але спосіб впровадження став, можна б сказати, фіаско.

    19 травня 2017, 13:09 | 

  • ВІЙСЬКОВІ І ДЕПРЕСІЯ

    Питання про стан військових вже не перший раз з'являється. Новини про кількість тих, що на фронті і покінчили життя самогубством з різних причин, з'являються час від часу. Після таких розмов видно реальну користь і потребу від військових капеланів, які підтримують хлопців на духу. Думаю, теж на рівні держави повинні бути якісь проекти адаптації військових до мирного життя. Вони нас захищають на фронті, їм треба допомогти в тилу.

    15 травня 2017, 22:23 | 

  • ЦІЛОДОБОВА МОЛИТВА

    Невпинна молитва потрібна християнину не лише для самої молитви, але щоб завдяки ній освятити кожен момент свого життя, чи то в праці, чи вдома, чи у відпустці, чи навіть вночі. І таким чином отримати більше натхнення та сил для того, щоб не лише у храмі, але і всюди де християнин знаходиться тут і тепер, бути власне християнином, тобто людиною, яка перебуває у постійному контакті з Богом.

    10 травня 2017, 10:13 | 

  • АФАНАСІЙ ВЕЛИКИЙ І ЙОГО БОГОСЛОВ’Я

    Афанасій став Великим не за своє богослов’я, але за свою віру у Бога Христа. Він, перш за все, був ревним захисником нікейського Символу віри, тобто полемізував з аріанами, боронячи єдиносущності Отця і Сина. Навіть коли десь в середині IV ст. він залишився майже сам серед єпископів, що сповідували цю віру, це не похитнуло його вірою. Він став також Великим, тому що завдяки ньому забутий та неприйнятний Синод у Нікеї став Вселенським Собором, тому що рішення цього Синоду стали життєво важливі для Афанасія, а згодом – і для всієї Церкви.

    4 травня 2017, 10:57 | 

  • ЦЕРКВА І СУЧАСНИЙ СВІТ – GAUDIUM ET SPES

    Церква – це не альтернатива для світу, так як душа не є альтернативою для тіла, але Церква є таїнством у цьому світі, і її завданням, крім повчати і остерігати, є також давати радість і надію всім людям, охрещеним та неохрещеним. Собор покінчив з різного роду цезаропапізмами та теократіями, характерними, як на Сході, так і на Заході, особливо у Середньовіччі, відкинув ідею підпорядкувати Церкві земну владу, науку чи культуру, залишивши полем своєї місії бути світлом і порадою на життєвих дорогах людини.

    1 травня 2017, 11:06 | 

  • ВІРНИЙ НЕВІРНИЙ ТОМА

    Христос дорікав Томі за «невірство», даючи до зрозуміння йому (і нам теж), що належить вірити перед різними знаками і доказами, а не після. Належить повірити словам, проповіді, благовістю про Воскреслого Христа, а не очікувати його фізичної появи. Такі віруючі, що повірили у Христа без жодних доказів – «блаженні». З другого боку, Бог знає, що вірити – не легко. Віра – це особистий, свідомий і добровільний вибір людини, вибір, щоб ввійти до спільноти дітей Бога, які повірили в Його Сина як Спасителя. Бог терпеливо чекає нашого рішення і нікого «силою» не притягує до себе. Дає допомогу у формі благодаті, але ця допомога – це не примус, лише світло для правильної дороги. Вибір за нами. Сумніви постійно цьому вибору товаришують.

    23 квітня 2017, 14:44 | 

  • ВОСКРЕСІННЯ ХРИСТА У НОВОМУ ЗАВІТІ

    Воскресіння Христа являється першим фактом Нового Завіту, а стисліше – синоптичних Євангелій, який має вияснити, Ким насправді є Ісус з Назарету і яким саме Він є Месією. Тому євангелісти готують читача до цього факту багатьма пророцтвами Ісуса Христа про своє страждання та Воскресіння (пор. Мк 8, 31; 9, 31; 10, 34; Мт 16, 21; 17, 23; 20, 19; Лк 9, 22; 9, 44; 18, 33). Цікавим є факт, що у синоптиків пророцтва Христа про своє Воскресіння не сприймаються слухачами, є незрозумілими, а деколи навіть Христа намовляли відмовитися від цієї ідеї (пор. Мт 16, 22).

    16 квітня 2017, 23:06 | 

  • ЛІТУРГІЯ ВЕЛИКОЇ ПЯТНИЦІ: ІСТОРІЯ І СЬОГОДЕННЯ

    Спочатку була ціла ніч чування з четверга на п’ятницю на Оливній горі, а вдосвіта народ сходив до Гетсиманського саду. Там читалися фрагменти з Євангелій про арешт Ісуса. Звідти всі йшли на Ґолгофу. На Голгофі читалися фрагменти, що описували судовий процес над Ісусом, який вів Пилат. Після цього всі поверталися до своїх домівок, щоб трохи відпочити. Йдучи додому, всі проходили біля узвишшя Сіон, щоб вшанувати стовп, до якого був прикутий Христос, коли його бичували.

    14 квітня 2017, 14:48 | 

  • ПОЧАТОК ВЕЛИКОГО ТИЖНЯ І ХРЕСТ

    Починаючи Великий Тиждень варто усвідомити, що Ісус Христос не мусів терпіти ані бути розіп’ятим. Міг в кожну хвилину зійти з хреста (як дехто навіть пропонував), однак добровільно хвилина по хвилині у неймовірних муках продовжував висіти на цвяхах. Все це робив для нас, бо хотів нас звільнити від терпіння вічного. Любов, якою наповнене Його серце до нас, дозволяла Йому переносити страшні муки. Терпів цілком добровільно, а також свідомий заради чого.

    10 квітня 2017, 12:19 |