Блоги

  • Блог о. Петра Балога

    АВТОКЕФАЛІЯ І БРАТЕРСЬКА ЛЮБОВ

    Можна отримати автокефалію і стати «канонічним», але це не є остаточна ціль. Якщо після цього серед українських Церков буде ворожнеча, буде гординя («бо ви нам, легітимним, вже не потрібні»), то яка користь від автокефалії у світлі Євангелія? «Бо яка користь людині здобути світ увесь, а занапастити свою душу?» (Мк 8, 36).

    19 квітня 2018, 12:06 | 

  • Блог Дмитра Горєвого

    Чи буде в нас нова автокефальна церква?

    Які підводні камені ховаються під процесом отримання автокефального статусу для України

    17 квітня 2018, 22:14 | 

  • Блог о. Петра Балога

    ТЕОЛОГІЯ ВОСКРЕСІННЯ ХРИСТА

    Воскресіння Христа, яке з одного боку сталося в історії, тобто в часі і просторі, а з другого боку – перевищує границі як часу, так і простору, не належить до минулого, воно належить до «тепер», тобто є актуальним і дієвим для світу постійно, чи то до Воскресіння, чи то після. Христос «тепер» помирає для мене на хресті, і Христос «тепер» Воскресає для мене з мертвих. Це «тепер» особливо стає видимим підчас служіння Євхаристії, під час якої не повторюється жертви та Воскресіння Христа, але актуалізується єдина жертва і єдине Воскресіння Спасителя для людей у кожному часі і у кожному місці.

    8 квітня 2018, 00:44 | 

  • Блог о. Петра Балога

    ПЛАЩАНИЦЯ У ЛЬВОВІ

    Велика Страсна П'ятниця у Львові знаменується, між іншим, участю у Єрусалимській Утрені, яка зазвичай служиться вечером, під час якої, а властиво – після якої, теж цілується виставлена на тетраподі перед іконостасом Плащаниця. Черги довгі майже у кожному храмі, що в центрі Львова. Деякі, щоправда, не беруть участі у Богослужінні, лише приходять поцілувати Плащаницю. Часом треба постояти хвилин 15-20 або і більше.

    7 квітня 2018, 01:14 | 

  • Блог єромонаха Луки

    ДІАЛОГИ: Кульмінація земного шляху Христа

    У медійному проекті "Кульмінація земного шляху Христа" від Літургійного центру "ПЕРЕДАННЯ" мова йде про фінальний етап земного шляху Христа. Учасники програми діалогують про феномен страждань Спасителя.

    6 квітня 2018, 21:17 | 

  • Блог о. Петра Балога

    СТРАЖДАННЯ У СВІТІ

    Навіть якщо людина має віру у Христа, це не обов’язково автоматично означає бачити сенс страждань. Часто це питання і у віруючих залишається без відповіді. Особливо, коли страждання чи смерть взагалі не мають пояснення чи не є приводом якогось навернення, зміни поганого способу життя на хороший чи ще якихось позитивних моментів. Єдине, що людина може, і до чого заохочує Новий Завіт – це жертвувати свої страждання Христу. Не у всіх віруючих це виходить, особливо з огляду на контекст, обставини чи інтенсивність власних страждань.

    6 квітня 2018, 12:47 | 

  • "Пошепки..." (Блог Олени Кулигіної)

    Толерантність: можливості чи загрози?

    Кілька днів тому у себе на фейсбуці я поставила друзям запитання: як вони особисто сприймають толерантність - як загрозу (негатив, обмеження тощо) або можливість чи навіть необхідність. Тобто, якщо дуже спрощено: толерантність - це добре чи погано?

    5 квітня 2018, 19:50 | 

  • Блог о. Петра Балога

    ЮДА ІСКАРІОТ: АПОСТОЛ ЧИ ЗРАДНИК?

    Майже всі ми подібні до Юди: нас теж вибрав Бог, щоб ми були святі, Христос за нас теж молився, як і за Юду, теж нас освятив у Хрещенні, як колись посвятив Юду бути Апостолом, Христос помер на хресті за наші гріхи, подібно як і за гріхи Юди, Христос взяв на себе ці гріхи, щоб їх стерти, а нас відкупити. І завжди, коли ми, оті вибрані і освячені Христом, вважаємо, що Христос слабкий, що Його спосіб дії у світі не зовсім коректний, що належало б більш конкретно боротися зі злом у світі, з ворогами Христа, і взагалі з гріхом, коли прагнемо дещо «підрихтувати» Божу справу на людський спосіб – отоді власне ми стаємо зрадниками Христа і перестаємо бути Його вірними учнями.

    3 квітня 2018, 20:05 | 

  • Блог Тараса Дятлика

    Сила Євангелії vs сила політичного рішення

    «Ніколи не недооцінюймо силу Євангелії», як говорив мій колега Девід Баер. «Never underestimate the power of the Gospel» (David Baer). Так, вірність Христу і Євангелії – це зрада секуляризму і, багато в чому, різних національних ідей. Проте вірність християнина чомусь іншому поза Христом і Євангелієм – це зрада і Христа, і Євангелії Царства Божого. Наразі вірю саме так... Господи, поможи у моєму невірстві... Хай перебуває з Україною зціляюча і дисциплінуюча Любов і Благодать Божа...

    3 квітня 2018, 17:16 | 

  • Блог Сергія Шараєвського

    Ми ніколи не наїмося!

    Ми ніколи не наїмося. Навіть, коли наситимо шлунок їжею, все одно ми знову захочемо їсти. Потім, а може й відразу. Ми завжди хотітимемо більше. Більше об’їдків із смітника, більше черствого хліба, більше сендвічів, більше московської ковбаси, більше чорної ікри. Така наша людська природа.

    3 квітня 2018, 11:00 |