fr. Petro Balog's, O.P.. Blog_image

fr. Petro Balog's, O.P.. Blog

ПРО «БЛАГОДАТНИЙ ВОГОНЬ»

13.03.2018, 14:22
ПРО «БЛАГОДАТНИЙ ВОГОНЬ» - фото 1

Недавно і патріарх Єрусалиму в інтерв'ю говорив, що це «СИМВОЛІЧНЕ дійство і сходження». Проте тим, які не хочуть цього чути, а хочуть перебувати в солодкій ілюзії брехні, тим всі аргументи до одного місця: вони їх вважають атакою на їхню віру. Власне, на ЇХНЮ, а не на віру Церкви. А Христос виразно сказав: «Пізнайте істину, і істина вас визволить». Перш за все - з оков брехні, батьком якої є відомо хто.

Благодатный_вогонь.jpg

З’явилася така новина в «Дзеркалі тижня» (та й в інших виданнях теж), власне в середині березня 2018 року, яка для багатьох стала сенсацією, хоча про це вже говориться не одне десятиліття. Ось ця новина:

«Священик Самуїл Агоян, що представляє вірменську патріархію в Храмі Гробу Господнього в Єрусалимі, розповів, як насправді відбувається «диво благодатного вогню».

Агоян, якому довелося тричі бути в кувуклії храму при запалюванні вогню, чесно повідомив, що патріархи запалюють зв'язки воскових свічок від масляної лампади і нічого містичного в «благодатний вогонь» немає. «Бог творить чудеса, але не на втіху людям», – пояснив священнослужитель.

Ці слова викликали жах у представника коптської церкви, який стояв поруч. «Зупиніть камеру, він бреше!» – закричав священнослужитель. Агоян заперечив, що копти, на відміну від вірмен, при запалюванні вогню не присутні.

Церемонія роздачі «благодатного вогню» напередодні православної Пасхи щорічно привертає до Храму Гробу Господнього тисячі паломників. Згідно з повір'ям, яке підтримується православними церквами, не обпалюючий вогонь сходить з неба в руки грецького патріарха, і той, разом з патріархом вірменської церкви, роздає його віруючим, які зібралися навколо храму».

«Немає нічого тайного, що не стало б явним...». Вже давно були дослідження, що нічого з неба на «юліанську Пасху» не сходить, що вогонь запалюється від лампадки, що «обмивання святим вогнем» – це побожні розповіді для легковірів...

Недавно і патріарх Єрусалиму в інтерв'ю говорив, що це «СИМВОЛІЧНЕ дійство і сходження». Проте тим, які не хочуть цього чути, а хочуть перебувати в солодкій ілюзії брехні, для тих всі аргументи до одного місця: вони їх вважають атакою на їхню віру. Власне, на ЇХНЮ, а не на віру Церкви. А Христос виразно сказав: «Пізнайте істину, і істина вас визволить». Перш за все – з оков брехні, батьком якої є відомо хто.

Але дехто боїться правди, як от приміром прес-секретар московського патріарха, який заявив, що не було необхідності виносити в публічну сферу речі, «які можуть збентежити мільйони віруючих людей». Чи глава прес-служби РПЦ священик Олександр Волков, який заявив: «Не варто піддавати сумніву явище духовного життя, яке для мільйонів людей є вкрай важливим, підтримує і зміцнює їх у вірі»... Ну так, навіщо людям відривати очі? Це ж добре, щоб вони сліпо вірили, що театральна постановка – це реальність...

Підозрюю, що навіть якщо час від часу і будуть з'являтися отакі свідчення, все-одно більшість прихильників «чуда» не ймитиме віри, бо ж «стільки народу там було і бачило», бо ж «Патріарха ретельно перевіряють перед входом», бо ж «вогонь не обпалює і ним вмиваються», та інші небилиці, які подають для солідності СИМВОЛІЧНОГО театрального дійства перед кожною Пасхою.

До речі, таких «чудес» багато у кожній Церкві, не лише в Грецькій в Єрусалимі. Люди тягнуться до чогось матеріального, яке б підтвердило їхню хитку віру в нематеріальне. Так, часом Бог підтверджує, зазвичай діє через щось видиме, особливо це стосується Таїнств, або і сама книга Біблія, в якій укрите Слово Боже - теж матеріальна. Проте Багато з таких «чудес» – просто уява вірних і просто їхнє видавання бажаного за дійсне. Проте, тут більше пастирі за такий стан відповідальні, аніж звичайні вірні...

Христос колись говорив до тих, які від Нього очікували лише чудес: «Не увіруєте, якщо не побачите чудес та див!». І додав, звертаючись до царського урядовця: «Іди, син твій живий». Повірив чоловік СЛОВУ, що вирік йому Ісус» (див. Йн 4, 48-50). Слово Боже, яке творить чуда – ось головна основа нашої віри в Бога і Його міць, а не театралізовані дійства, які мають символічне значення.

Деякі посилання:


https://diak-kuraev.livejournal.com/1978485.html?fbclid=IwAR1n8LrGjg-mHVdYCKETCVaj4wE_Y3JsRUY-yTAtvWZCyWkqKkkznTkyqCo

https://echo.msk.ru/blog/lourie/1963614-echo/?fbclid=IwAR3jX1SORV_VZwqW9tpeCL3XtrcUEKxkVi3Yil9JtM-ToyKcZv9Zb-1EPWA

https://alexbogd.livejournal.com/997172.html?fbclid=IwAR0dp7CGr7ODsfVNIPU-sdmcOU0zmAcccOpuab9r7aWDN6kJlf6UM9HAaqg

http://www.golubinski.ru/ecclesia/ogon.htm?fbclid=IwAR0nWR9O-7xK07qiErqv8gFfTAMXCN2PLlYmlAjpZzJTZznQrky1yQvGmAY