Каплиця Трьох Святителів, або як Захід зі Сходом поєднався. Історія у 10 зображеннях

Каплиця Трьох Святителів, або як Захід зі Сходом поєднався. Історія у 10 зображеннях - фото 1
У 1584 році, після закінчення будівництва вежі Корнякта, Львівське Успенське братство розпочинає будівництво каплички, названої в ряді тогочасних документів “руською церквою”. Будівництво провадив архітектор Андрій Підлісний, з яким фундатор, міщанин Костянтин Корнякт уклав угоду на побудову храму на розі вулиць Підвальної та Руської. Освячена 1591 року каплиця, можливо, виконувала функції церкви аж до завершення спорудження Успенської Церкви Львова…

Каплиця Трьох Святителів – компонент ансамблю Успенської церкви, розміщеного на розі вулиць Підвальної та Руської. Розташована у внутрішньому подвір’ї (вхід – через браму сусіднього будинку), на ділянці, що заповнює кут між храмом і давньою дзвіницею (вежею Корнякта).

Прихожани каплиці. Фрагмент фото 1910 року - фото 66766
Прихожани каплиці. Фрагмент фото 1910 року

 

Після нищівних пожеж XVI сторіччя Львів одягнувся в нові стильові ризи – ренесансні. Перші споруди будувались в дусі італійського, пізніші – в дусі німецького ренесансну. Пам’ятки, що залишились з цих часів, набули на львівському грунті локальних рис.

Каплиця та подвір’я храму. Фото Косцєші-Яворського. 1916 рік - фото 66767
Каплиця та подвір’я храму. Фото Косцєші-Яворського. 1916 рік

 

Каплиця Трьох Святителів: Івана Злотоустого, Василя Великого і Григорія Богослова зведена за проектом Андрія Підлісного, за участі італійських майстрів. Будівництво каплиці, як і дзвіниці, фундував Костянтин Корнякт.

Портал входу до каплиці. Фото Косцєші-Яворського. 1916 рік - фото 66768
Портал входу до каплиці. Фото Косцєші-Яворського. 1916 рік

 

Каплицю було освячено у 1591 році. Найімовірніше, що до завершення будівництва Успенської Церкви, вона виконувала функції руської церкви.

Загальний вигляд каплиці. Фото Косцєші-Яворського. 1916 рік - фото 66769
Загальний вигляд каплиці. Фото Косцєші-Яворського. 1916 рік

 

Унікальна каплиця розташована в так званому “cortile” – середньовічному дворику, що сформувався завдяки прилеглим кам’яним аркам.

Капличка на світлині Марека Мюнца. 1925 рік - фото 66770
Капличка на світлині Марека Мюнца. 1925 рік

 

У цій перлині львівського зодчества вдало поєднались впливи культур Сходу та Заходу, породивши надзвичайно оригінальний твір – немов традиційний український храм із дерева постав у камені у львівському середмісті. З тесаного каменю, прямокутна в плані, вона покрита трьома куполами, схожими на бані українських дерев’яних церков з одним заломом.

Бані каплиці. Фото до 1939 року - фото 66771
Бані каплиці. Фото до 1939 року

 

Аби конструктивно зв’язати квадрат стін та трибанне завершення, застосовано складну систему арок та вітрил. Стіни поділені чітко та симетрично великими вікнами, що типово для ренесансної будівлі. Портал прикрашений рельєфним оздобленням, що являє собою мотив виноградної лози, один з ранньохристиянських символів – улюблений в місті мотив, який прикрашає церкви, кам’яниці та каплиці.

Каплиця Трьох Святителів на фото Адама Ленкевича. 1938 рік - фото 66772
Каплиця Трьох Святителів на фото Адама Ленкевича. 1938 рік

 

Комплекс інтер’єрного декору включає ліпне оздоблення купольних склепінь (XVII ст.). Різьблені фризи, капітелі пілястрів та підкупольні склепіння створюють відчуття гармонії. Інтер’єр каплиці декоровано ліпниною та живописом, що імітує мозаїку. З каплиці через внутрішні двері можна потрапити до самої церкви.

Давня каплиця на фото 1934 року - фото 66773
Давня каплиця на фото 1934 року

 

Під порталом каплиці знаходиться мармурова, прикрашена різьбою плита з грецьким надписом. На плиті можна прочитати ім’я людини, що фундувала відновлення каплиці після чергової пожежі в місті.

Руський аналог дитячого дошкільного закладу у дворі Успенської церкви. Фото до 1939 року - фото 66774
Руський аналог дитячого дошкільного закладу у дворі Успенської церкви. Фото до 1939 року

 

Пам’ятку було відновлено за сприяння шанованого та славного архонта Олексія Балабана в 1671 році. Над плитою в тіні знаходиться старовинна ікона Знамення Пресвятої Богородиці.

Євгеній ІПАТОВ