• Головна
  • Як стають хабародавцями — тема листопадового числа журналу «Кана»...

Як стають хабародавцями — тема листопадового числа журналу «Кана»

23.10.2015, 13:57
Як стають хабародавцями — тема листопадового числа журналу «Кана» - фото 1

Попри безліч закликів припинити хабарництво, воно все одно шириться українським суспільством. Чергове покоління виростає і дає хабарі. Чому? Як виховувати в дитині імунітет проти хабародавства? В листопадовій «Кані» не йдеться про «великих чиновників», а про нас, про звичайних простих хабародавців.

Як стають хабародавцями — тема листопадового числа журналу «Кана»_1Попри безліч закликів припинити хабарництво, воно все одно шириться українським суспільством. Чергове покоління виростає і дає хабарі. Чому? Як виховувати в дитині імунітет проти хабародавства? В листопадовій «Кані» не йдеться про «великих чиновників», а про нас, про звичайних простих хабародавців.

«Хабарництво береться з лона матері» – так відповідає на центральне питання цього номера о. Михайло Димид, автор книжки «Каміння Майдану». Бо система родинних домів побудована так, що ти маєш відносити хабар різним людям, щоб була «гарантія», що тебе і твою сім’ю добре обслужать. О. Михайло говорить, що корупція – це не тільки грошові махінації, це заміна понять. Наприклад, головне – не вміти працювати, а мати місце праці. Добре одружитися – значить, знайти багатого партнера. Важливі не знання, а диплом – це теж корупційне мислення.

Важливо не дати розвинутися корупційному мисленню в наших дітей. І це можна зробити лише власним прикладом. Тобто не залагоджуючи проблеми з дитсадком чи шкільними оцінками шляхом «піднесення дарів» вихователям та вчителям. Про це в інтерв’ю для «Кани» розповідає психолог Яна Кремінська. І хоч ситуації трапляються різні, не варто будь-що берегти дитину від стресу через несправедливе ставлення. Натомість треба прививати їй впевненість у собі і відчуття любові батьків до неї.

Одразу після подій на Майдані у Фейсбуці з’явилася група «Стоп-хабар». Її учасники намагалися разом викривати конкретні хабарницькі злочини. Зараз на цій сторінці – здебільшого перепощування новин про те, як когось із «великих» зловили на гарячому. Ініціатив, конкретних пропозицій щось змінювати майже нема. Що сталося з ініціативою, чи легко українцям відмовитися від давніх звичок – розповідає читачам «Кани» Наталія Смуток одна із засновниць цієї групи. Зокрема Наталія говорить, що хабар має дві сторони – той, хто дає і хто бере. І дискусії про «поганих лікарів, які беруть хабарі», не мають сенсу. Бо не потрібно хабарів ДАВАТИ. «Подвійна мораль просто вбиває. Результату не буде доти, поки ми живемо напівправдою, що махінація на мільйон – значить, вкрав, а на гривню – то не вкрав», — стверджує Наталія Смуток.

Окрім матеріалів теми номера, в листопадовому випуску є стаття про справжнього гіганта духу – незрячу Оксану Потимко. Стаття відомого єзуїта, письменника о. Юзефа Августина про важливість любові між мамою і татом.

Про проект «Наставництво», в рамках котрого готують «наставників», добрих друзів і порадників, для сиріт або позбавлених батьківської опіки підлітків. А ще – «ближче» знайомство із письменницею Надійкою Гербіш та обов’язкове інтерв’ю з цікавою сім’єю, чий приклад надихає.

Детальніше про умови придбання християнського журналу для родини «Кана» дивіться на сайті видавництва «Свічадо». Нагадуємо, що розпочалася передплата на 2016 рік.