• Головна
  • У Польщі вийшла книга про лікаря Митрополита Андрея Шептицького...

У Польщі вийшла книга про лікаря Митрополита Андрея Шептицького

14.10.2015, 14:02
У Польщі вийшла книга про лікаря Митрополита Андрея Шептицького - фото 1
У Львові 11 жовтня представили повість Анджея Ходацького «Лікар Селянський», в якій розповідається про долю особистого лікаря Митрополита Андрея Шептицького.

Доктор СелянськийУ Львові 11 жовтня представили повість Анджея Ходацького «Лікар Селянський», в якій розповідається про долю особистого лікаря Митрополита Андрея Шептицького.

Книга Анджея Ходацького «Лікар Селянський», написана польською та перекладена українською поетом Тадеєм Карабовичем, стала першим виданням про особистого лікаря Митрополита Андрея Шептицького. Повість оповідає про еміграцію українців у роки Другої світової війни та трагедію знищеного бомбами Дрездена через історію Остапа-Михайла Селянського, вихідця зі Снятинщини.

Остап Селянський народився 1898 року в родині священика села Рожнів. Він навчався в Карловому університеті у Празі й зайнявся медичною практикою після Першої світової війни. Вільно володів кількома мовами, був знавцем літератури, театру й музики.

Він був першим українським медиком, що використовував портативний рентген-апарат. Спочатку практикував на Галичині й Гуцульщині, а згодом потрапив до родини Андрея Шептицького. Разом із ним кілька років жив у митрополичих палатах. Митрополит став хрещеним батьком єдиної дочки Селянського – Віри Вовк, яка тепер мешкає у Бразилії.

Під час Другої світової родина Селянських була змушена емігрувати з України та опинилась у німецькому Дрездені. Під час бомбування, що знищило значну частину міста, в ніч із 13 на 14 лютого 1945 року Остап Селянський загинув.

«Я шукала його серед хаосу і руїн, минала десятки тіл, але знайти так і не змогла. Коли дійшла до шпиталю, дізналась, що він загинув, але за яких обставин, я не знала», – згадує Віра Вовк.

Згадує Віра Вовк

Її разом із матір’ю вивезли зі зруйнованого міста до Тюбінґена на півдні Німеччини. Там дочка Селянського вступила до університету. Згодом у студентському середовищі вона потоваришувала з Франсискою Манн, племінницею письменника Томаса Манна. Вона й розповіла Вірі про події того лютневого дня.

«Коли оголосили повітряну тривогу, лікар Селянський проводив важливу операцію, тому відмовився зійти до бомбосховища. Дах приміщення не витримав і провалився. Лікар із персоналом та пацієнт загинули», – переповідає Віра Вовк те, що довідалась від Франсиски. Похований Остап Селянський у братській могилі разом із тисячами цивільних жертв повітряного нальоту союзників.

Працю Анджея Ходацького Віра Вовк назвала гідним пам’яником своєму батькові. «В ній виражена цінність людського життя,  коли навколо гинуть тисячі, а лікар намагається врятувати одного пацієнта», – пояснила дочка лікаря Селянського.

Уляна Іванишин