• Головна
  • З історії церкви святих Петра і Павла у Львові...

З історії церкви святих Петра і Павла у Львові

28.04.2009, 11:33
З історії церкви святих Петра і Павла у Львові - фото 1
Однією з перлин в духовному вінці українського Львова є церква Свв. Апостолів Петра і Павла на Личакові, яка відіграла в релігійному і національному житті Львова і України велику роль.

Древній Львів славний своєю архітектурною спадщиною. Його будівлі (храми, монастирі, палаци, театри) побудовані в різні епохи, кожен має свій стиль. Про багато шедеврів будівництва написано багато статей, розвідок, монографій в науковій та краєзнавчій літературі.

Але є у Львові храми, про які є лише скупі згадки в довідниковій літературі. Однією з перлин в духовному вінці українського Львова є церква Свв. Апостолів Петра і Павла на Личакові, яка відіграла в релігійному і національному житті Львова і України велику роль.

bandr_petra-pavla.jpgНещодавно Львівське крайове Ставропігійне братство св. Андрія Первозванного презентувало книгу львівського науковця, співробітника Інституту українознавства ім. І. Крип’якевича НАН України, кандидата історичних наук Миколи Бандрівського: «З історії церкви святих Петра і Павла у Львові».

До сьогоднішнього дня не було жодної систематизованої наукової розвідки про цей храм.

Натомість ця церква була духовною твердинею українців Личакова, Майорівки, Погулянки, Ялівця, Тракту Глинянського. З цим храмом пов'язані різні етапи життя першого Президента України М. Грушевського, історика І. Крип 'якевича, Патріарха УАПЦ Димитрія (Яреми) та ін.

В стінах цієї церкви 19 серпня 1989 року було проголошено про Третє відродження Української Автокефальної Православної Церкви на рідних землях, звідси по цілій Україні поширилася ідея та організація УАПЦ.

Поділ книги базується на часовій періодизації історії храму св. Петра і Павла у Львові. Автор подає життєпис церкви від часу її спорудження (орієнтовно кінець XVI - початок XVII століття) по сьогоднішній день. Серед головних історичних епох Петропавлівського храму Микола Бандрівський виділяє час творення барокового стилю церкви в 1660-1750 та перебування святині під владою католицького ордену монахів-павлінів в 1750-1786 роках.

Новий період для Петропавлівської церкви розпочався із секуляризаційною реформою імператора Австро – Угорської монархії Йосифа ІІ, внаслідок чого римо-католицьку парафію було перенесено до сусіднього костелу св. Антонія, а храм Петра і Павла в 1788 році було передано греко-католикам.

Внаслідок насильницької ліквідації Української Греко-Католицької Церкви в 1946 році, храм переходить в юриздикцію Російської Православної Церкви. А в 1969 році настоятелем парафії став майбутній Патріарх УАПЦ – Володимир (в схимі Димитрій) Ярема.

Останній період історії церкви Петра і Павла розпочинається із проголошенням в його стінах відродження Української Автокефальної Православної Церкви. 19 серпня 1989 року священики Володимир Ярема та Іван Пашуля оголосили про вихід із юриздикції Московського Патріархату. Петропавловська церква стала першим храмом в Україні, в який увійшов Патріарх УАПЦ Мстислав (Скрипник) під час приїзду на українську землю в 1990 році.

Книга містить велику кількість якісних, кольорових ілюстрацій.

Замовити книгу можна за адресами:

Львівське Крайове Ставропігійне Братство св. ап. Андрія Первозваного,
м. Львів, вул. Руська 3/1
тел. 2355202
fediv.yuriy[a]gmail.com

та

Свято-Дмитрівська катедра УАПЦ,
м. Харків, вул. Полтавський Шлях,44
тел. (8-057) 712-23-50
ludmila.korobko[a]gmail.com