• Головна
  • Згромадження Воплоченого Слова...

Згромадження Воплоченого Слова

12.04.2013, 13:36
Згромадження Воплоченого Слова - фото 1

250px-IVE_ESCUDO_DE_ARMAS.jpgЗгромадження Воплоченого Слова, ВС (Institutum Verbum Incarnatum, IVE) – католицьке чернече Згромадження, яке діє як в Латинській, так і в Східних Католицьких Церквах. Головним завдання Згромадження є праця задля якомога глибшої інкультурації (воплочення) Євангелія в різних культурах, тобто перетворення силою Євангелія: критеріїв судження, визначальних цінностей, точок інтересу, напрямків думки, джерел натхнення, моделей життя людей різних культур. Духовність Згромадження базована на «Духовних вправах» св. Ігнатія Лойоли.

Історія  

Засновник Згромадження о. Карлос Міґель Буела народився 4 квітня 1941 року в Буенос-Айресі. У 1964 році вступив у семінарію Сан Карлос Борромео. Був рукоположений на священика у 1971 році.  Ще будучи семінаристом, він розпочав свою викладацьку практику і згодом, вже священиком, викладав у багатьох навчальних закладах. Він був учнем двох великих світочів Аргентинської Церкви: отців Хуліо Менвьєля та Леонардо Кастеляні. Від самого початку свого священства з  наполегливістю зайнявся працею з молоддю. Він є автором багатьох книг, присвячених душпастирству, особливо серед молоді.

Ідею заснування Згромадження Воплоченого Слова отець Карлос Міґель Буела подав 3 травня 1981 року в Буенос-Айресі (Аргентина). За його словами, в цей день він зрозумів необхідність мати при парафіях спільноти священиків, які б могли інтенсивно займатись душпастирством. Того ж дня він зрозумів, що ці спільноти повинні стати новим монашим Згромадженням. Після розмови із своїм давнім другом і наставником о. Карлосом Лохойї о.Буела переконався у покликанні заснувати нове Згромадження. Справу підтримав єпископ Леон Крук з дієцезії Сан-Рафаель, де й розпочало діяльність нове Згромадження.

3 жовтня 1983 року єпископ Леон дав дозвіл на Заснування монастиря та дієцезіальної семінарії в Сан Рафаелі (провінція Мендоза) в передгір’ї Анд. Спершу група молодих семінаристів, які бажали провадити життя в Згромадженні, прибула в Сан-Рафаель в лютому 1984 року, а 7 березня вони склали перші свої обітниці Луханській Богородиці (Луханьська (від назви річки Лухань). Богородиця  вважається покровителькою Аргентини та покровителькою всіх покликань до Згромадження Воплоченого Слова).

Офіційний початок діяльності монастиря співпав із подією, коли всі єпископи світу разом з Папою Іваном Павлом ІІ посвятили світ Непорочному Серцю Марії – 25 березня 1984 року.

У 1985 році Згромадження придбало садибу з землею в Ель-Толедано по вулиці Ель Чаньяраль, яка стала головним домом Згромадження Воплоченого Слова і де знаходиться «Вілла Лухань». Тут 27 грудня 1987 року було засновано Малу семінарію (з 1987 по 1993 там навчався о. Йосиф Монтес, а з 1990 до 1996 – о. Фернандо Браво, одні з перших місіонерів ВС в Україні).

В цей час Згромадження почало поширюватися за межі єпархії Сан-Рафаель, спершу в дієцезії Аньятужа, а у 1987 році священики ВС прибувають до Перу в м. Ліматамбо, в єпархію Куска. У 1989 році ВС прибули в США (Бруклін, Нью-Йорк). В цьому ж році було засновано дім Згромадження в Римі. Таким чином ченці отримали змогу відбувати на навчання в італійські католицькі університети.

9 вересня 1987 року о. Карлос Буела подав ідею заснувати жіночу гілку Згромадження Воплоченого Слова Сестер Служебниць Господа і Діви Марії з Матару. Офіційною датою заснування жіночого Згромадження, яке входить до Сім’ї Воплоченого Слова, є 19 березня 1988 року.

Цього ж 1988 року було оформлено чоловічий новіціат, засновано контеплятивний монастир Згромадження Воплоченого Слова, а також 23 вересня відбувся перший Генеральна капітула, на якому було прийнято рішення, що Настоятель Згромадження обирається шляхом голосування.

У 1990 році на Віллі Лухань було засновано Вищу семінарію «Марія Мати Воплоченого Слова», оскільки до цього часу члени Згромадження навчались в дієцезіальній семінарії, якою опікувались отці-воплоченці. Організація вищої семінарії дозволила підлаштувати навчальні програми Згромадження до власних потреб та харизми. Зокрема, було поглиблено вивчення древніх та сучасних мов, комп’ютерної техніки, філософії Томи Аквінського.

Важливими подіями наступних років стало укладання Статуту Згромадження у 1992 році та відкриття місій в Росії, Єрусалимі та Тайвані (1993 рік), а також в Україні (1994 рік). На другому Генеральному Капітулі, що відбувся в серпні-вересні 1994 року, серед інших документів Згромадження був затверджений і його Статут, розроблений принцип організації провінцій, час і порядок вибору керівництва.

З 1995-2001 років Згромадження очолювали три папських комісара, а його власне керівництво було відсторонено від управління. Цими комісарами були Хосе Антоніо Рікко OSB (1995-1998), Ауреліо Лондоні C.M. (1998-1999), і монсеньйор Альфонсо Дельгадо, в той час єпископ Посадас (Аргентина). Тоді ж було засновано місію і в Таджикистані.

11 квітня 2001 року головний осідок Згромадження було перенесно в Італю, в дієцезію Велетрі-Сеньї. А головою ЗВС було знову обрано о. Карлоса Буела. У 2004 році декретом єпископа Велетрі-Сеньї Андреа Марія Ерба Згромадження було затверджене як структура єпископського права.

На сьогоднішній день Згромадження Воплоченого Слова налічує 900 священиків, братів та семінаристів по всьому світу.

Згромадженя в Україні

В липні 1994 року на парафію Покрова Пресвятої Богородиці по вул. Личаківській у Львові, опіку над якою мають Отці Салезіяни, приїхали двоє перших священиків Згромадження, аргентинців, – о. Сергій Овандо та о. Йосиф Монтес (останній досі душпастирює в Україні). На прохання Єпископа Андрія Сапеляка (СДБ), тодішнього єпарха українців в Аргентині, місіонери приїхали з Аргентини в Україну (до Львова), де жили та вивчали українську мову, допомагаючи при салезіянській парафії.

Вже наступного 1995 року на запрошення Владики Софрона Дмитерка, ЧСВВ, священики переїхали до Івано-Франківська, де почали заснування монастиря. Згодом до них приєднались ще два священики згромадження.

У серпні 1998 року отці-воплоченці отримали будинок для новіціату у смт. Богородчанах біля Івано-Франківська. 26 вересня, День Передсвяття Празника Воздвиження Чесного і Животворного Хреста, в Івано-Франківську відбувся обряд облечин перших братів. У квітні 1999 року Згромадження залишило Богородчани та переїхало до Івано-Франківська.

В Івано-Франківську Отці протягом кількох років допомагали в єпархіальній семінарії св. Йосафата. У навечір’я Воздвиження Чесного Хреста 1999 року перші кандидати східного обряду прийняли монаший постриг, який здійснив Кир Софрон (Мудрий), ЧСВВ. У березні 2004 р. відкрилася нова чернеча спільнота в смт. Дубове, Закарпатської обл. Влітку 2006 року новіціат перейшов на Закарпаття у смт. Дубове, Тячівського району, де працює одна зі спільнот Воплоченого Слова.

З січня 2012 року священики Згромадження обслуговують єдину греко-католицьку парафію Покрова Пресвятої Богородиці у Вінниці.

Зараз Згромадження відповідає за душпастирську працю в трьох парафіях (зокрема в м. Скадовську Херсонської області), проводячи, згідно з харизмою, спільні апостоляти з сестрами Згромадження. Серед основних напрямків діяльності Згромадження в Україні – праця для людей, що потребують особливої допомоги, незалежно від віку чи соціального становища у Містечку Милосердя Святого Миколая, де проживають неповносправні жінки, одинокі молоді матері, діти з неблагополучних сімей (Опыкуються Мыстечком сестри Воплоченого слова, а священики надають духовну підтримку). Окрім цього, отці-воплоченці працюють на єпархіальному радіо «Дзвони» в м. Івано-Франківську, організовують реколекційні табори для дітей, підлітків, молоді та «Духовні вправи» св. Ігнатя Лойоли.

Чоловіча гілка нараховує 25 членів: 14 священиків (2 з них аргентинці, 10 працює в Україні, 2 в Італії, 2 в м. Омськ (Росія), 11 братів.

Третій Чин Згромадження Воплоченого Слова

Третій Чин Згромадження існує для мирян, які хочуть євангелізувати у місцях, де живуть, і шукають формування та підтримки з боку Згромадження. Крім дорослих і молоді, до них приєднуються також і підлітки. Впродовж року для них організовуються формативні зустрічі з Службою Божою, науками і конференціями, реколекції та духовні вправи, свята. В Україні сьогодні існує понад 70 офіційних членів Третього Чину.

Література

  1. Сайт парафії свв. Кирила і Методія м. Івано Франківськ
  2. Институт Воплощенного Слова (Россия)
  3. Institute of the Incarnate Word. Provice of Immaculate Conception
  4. The Religious Family of the Incartane Word
  5. Сайт Провінії Зарваницької Богородиці Сестер Служебниць Господа і Діви Марії з Матару