• Головна
  • Звернення Священного Синоду УПЦ КП до архиєреїв, духовенства та вірних УПЦ (МП)...

Звернення Священного Синоду УПЦ КП до архиєреїв, духовенства та вірних УПЦ (МП)

14.05.2012, 11:17
Звертаємося до вас з приводу тієї загрози, яка продовжує нависати над Українською Церквою і державою у зв’язку з триваючими намаганнями Московського Патріарха Кирила фактично позбавити вашу Церкву незалежності і самостійності в управлінні.

ЗВЕРНЕННЯ Священного Синоду Української Православної Церкви Київського Патріархату
до архієреїв, духовенства та вірних
Української Православної Церкви (Московського Патріархату)
(ухвалене на засіданні Священного Синоду 13 травня 2012 р.)

Преосвященні владики, всечесні отці,
дорогі брати і сестри!

ХРИСТОС ВОСКРЕС!

Звертаємося до вас з приводу тієї загрози, яка продовжує нависати над Українською Церквою і державою у зв’язку з триваючими намаганнями Московського Патріарха Кирила фактично позбавити вашу Церкву незалежності і самостійності в управлінні. Нагадуємо, що 4 березня ц.р. Патріарх Київський і всієї Руси-України вже звертався до вас з цього приводу. Священний Синод повністю підтримує звернення свого Предстоятеля, який закликає вас не допустити внесення змін до Статуту УПЦ (МП), які би привели до втрати нею незалежності в управлінні.

У відповідь на це звернення за кілька днів тодішній керуючий справами УПЦ (МП) архієпископ Митрофан (Юрчук) опублікував офіційний коментар, в якому запевняв, що будь-які зміни до Статуту будуть вноситися лише після загального обговорення їх всією повнотою УПЦ (МП) та не будуть мати на меті втрату її незалежності в управлінні.

Однак за наявною у нас достовірною інформацією голова статутної комісії митрополит Іларіон (Шукало) вже після згаданих подій відвідував з конфіденційним візитом Москву, де під час зустрічі з Московським Патріархом отримав від останнього пропозицію «привести Статут УПЦ у відповідність до Статуту РПЦ». В обмін на виконання пропозиції патріарха митрополит Іларіон сподівається на підтримку Московською патріархією висування його кандидатури на посаду Предстоятеля УПЦ (МП), – після смерті або відставки митрополита Володимира (Сабодана).

Один з варіантів такого «приведення у відповідність» передбачає перетворення нинішньої єдиної структури УПЦ (МП) у кілька митрополичих округів – за прикладом таких округів у Росії. Таким чином за цими планами Київська Митрополія УПЦ (МП) з керівної структури повинна перетворитися лише в одну з українських митрополій Московського Патріархату – поряд з Одеською, Донецькою та кількома іншими митрополіями. Всі ці митрополії будуть напряму підпорядковуватися Московському патріарху, а роль Київського Митрополита буде зведена приблизно до ролі Екзарха Московського Патріархату, як це було за часів СРСР.

Така фактична ліквідація УПЦ (МП), як єдиної структури, та позбавлення її статусу незалежності і самостійності в управлінні остаточно перетворили би вашу Церкву на маріонетку в руках російської церковної і державної влади – тієї влади, яка не приховує свого ворожого ставлення до державної незалежності України та прагне за будь-яку ціну повернути наш народ до покірності Кремлю.

Також втрата УПЦ (МП) нинішнього статусу відсунула би на невизначений час подолання церковного розділення та утворення в Україні єдиної Помісної Православної Церкви.

Бог благословив бути нашому народу незалежним. Але від кожного з нас залежить, чи складемо ми нинішній іспит на зрілість і чи достойні ми дарованої Богом свободи.

Тому заради блага Православ’я, заради торжества правди і заради досягнення у майбутньому церковної єдності не допустіть, дорогі владики, отці, брати і сестри, щоби лукавством і оманою Москва відібрала у вашої Церкви навіть ту неповну свободу, яку вона зараз має!

Користуючись нагодою ми хочемо висловити радість з приводу поліпшення стану здоров’я митрополита Володимира (Сабодана), який послідовно намагається відстоювати незалежність УПЦ (МП) в управлінні та сприяти покращенню відносин між вашою Церквою і Київським Патріархатом. Ми підносимо молитви за здоров’я владики Володимира та бажаємо йому довголіття і благодатної допомоги Божої у подальшому звершенні служіння Церкві.

За дорученням Священного Синоду,
з любов’ю у Христі Воскреслому –

ФІЛАРЕТ,
Патріарх Київський і всієї Руси-України