• Головна
  • Звернення РЄПЦУ до Президента України у справі нападу „Беркуту” на п’ятидесятницьку громаду в Євпаторії...

Звернення РЄПЦУ до Президента України у справі нападу „Беркуту” на п’ятидесятницьку громаду в Євпаторії

24.12.2007, 17:00

Незаконне перешкоджання здійсненню релігійного обряду, образа релігійних почуттів громадян, перевищення службових повноважень та погроза вбивством є злочинами, що передбачені Кримінальним кодексом України. А тому у вищевказаних діях представників міліції є ознаки кримінальних злочинів, які мають бути розслідувані справедливо та у межах закону, з усією відповідальністю перед суспільством.

Президенту України
ЮЩЕНКУ В.А.

Вельмишановний Вікторе Андрійовичу!

Ми, члени Ради євангельських протестантських Церков України, звертаємося до Вас у зв’язку з загрозливою тенденцією, яка останнім часом спостерігається, щодо незаконних дій та фактів перевищення службових повноважень з боку представників міліції по відношенню до протестантських Церков України та їх вірних. Особливу увагу хочемо привернути до двох фактів зухвалої та протиправної поведінки співробітників міліції, про які Вас вже було повідомлено раніше.

1 серпня 2007 року в м. Євпаторії озброєні працівники кримінальної міліції та загону „Беркут” під час богослужіння увірвались до приміщення Дому молитви Церкви християн віри євангельської «Жива вода», яка належить до Всеукраїнського Союзу Церков християн віри євангельської – п’ятидесятників (ВСЦХВЄП), та перервали хід богослужіння, здійснили обшук приміщень Дому молитви. При цьому присутні віруючі громадяни, в тому числі діти та особи похилого віку, були виведені на вулицю, де без будь-яких законних підстав здійснили їх перепис та фото- і відеозйомку, у окремих віруючих взяли відбитки пальців.

Маленькі діти, підлітки та люди похилого віку були не просто шоковані такою поведінкою міліції, але пережили психологічні травми та відчули погіршення стану здоров’я. Більш того, вказаними правоохоронцями було, так само без пояснень, затримано пастора Церкви Вознюка Р.М., направлено до відділу міліції, де у нього було знято відбитки пальців та рук. Далі пастор Церкви був підданий інтенсивному допиту за участі кількох співробітників міліції та перевірці на поліграфі.

Публічне вторгнення озброєних працівників «Беркуту» до Дому молитви, припинення богослужіння, привселюдні перепис даних, фотографування та відеозйомка завдали суттєвої шкоди репутації не тільки релігійній громаді у м.Євпаторія, але й євангельському протестантському руху в цілому, що за характером та способом вчинення нагадує події тоталітарного минулого.

Другим жахливим фактом злочинної поведінки співробітників міліції є випадок, який мав місце 8 листопада 2007 року у Дарницькому районі столиці під час примусового виселення сирітського притулку «Краплина Божої благодаті» з приміщення комунальної власності м. Києва по вул. Волго-Донській, 21.

Ще до початку процедури примусового виконання рішення суду за участі судового виконавця до представників Місіонерського євангелізаційно-благодійного центру «Слово життя» при Об’єднанні християнських Церков України (МЄБЦ ОХНУ «Слово життя») Кунця О.В. та Кунця М.В. підішли співробітники міліції, дільничний міліціонер Тарасов М.М. та працівник у штатському, та діставши табельну зброю почали погрожувати. Найбільше вражає та обставина, що окрім безпідставного нападу на представників Церкви людина у штатському піднесла пістолет зі знятим запобіжником до голови Кунця О.В. та почала одночасно роздивлятися фотознімки на його фотоапараті. Така поведінка «правоохоронця» у штатському створювала реальну загрозу життю Кунця О.В. та може кваліфікуватися як погроза вбивством.

Цей інцидент завершився погрозами дільничного Тарасова М.М. на адресу Кунця О.В., які передбачали кримінальне переслідування по трьох справах з подальшим ув’язненням на 7 річний термін у разі розголосу вищезазначених подій.

На наше глибоке переконання, подібні зухвалі та безкарні дії працівників міліції та спец-підрозділу МВС «Беркут» відносно євангельських протестантських Церков та їх представників є грубим порушенням не тільки права на свободу віросповідання, але й фундаментальних прав людини, закріплених у міжнародних документах та гарантованих Конституцією України. Релігійна спільнота була шокована цими безпрецедентними фактами наруги над релігійними почуттями віруючих людей та створення загрози їх життю з боку органів влади, яки покликані охороняти їх права, безпеку, здоров’я та життя. Ми переконані, що жодні оперативно-розшукові заходи, чого б вони не стосувались, не можуть порушувати права та свободи громадян України.

Незаконне перешкоджання здійсненню релігійного обряду, образа релігійних почуттів громадян, перевищення службових повноважень та погроза вбивством є злочинами, що передбачені Кримінальним кодексом України. А тому у вищевказаних діях представників міліції є ознаки кримінальних злочинів, які мають бути розслідувані справедливо та у межах закону, з усією відповідальністю перед суспільством. Адже потурання такому свавіллю працівників міліції може призвести до повторення подібних інцидентів та має реальну загрозу погіршення іміджу України на міжнародному рівні у сфері забезпечення релігійної свободи в країні.

Ми поділяємо позицію Всеукраїнського Союзу Церков християн віри євангельської – п’ятидесятників та МЄБЦ ОХНУ «Слово життя» і розцінюємо наведені факти як замах на свободу віросповідання в Україні, який має бути визнаний державою шляхом притягнення до відповідальності винних представників правоохоронних органів та вжиттям заходів для недопущення подібних випадків у майбутньому.

У зв’язку із зазначеним просимо Вас, вельмишановний Вікторе Андрійовичу, взяти під особистий контроль розслідування вказаних фактів злочинної поведінки представників міліції та як гарант Конституції України забезпечити право євангельських протестантських Церков України на свободу віросповідання та право наших вірних на життя і здоров’я, честь і гідність, недоторканність та безпеку.

Просимо надати відповідь у встановлений законом термін.

Прикликаємо на Вас Боже благословення!

З глибокою повагою,
В.В.Нестерук – Президент Всеукраїнського Союзу Об’єднань євангельських християн – баптистів;
М.С.Паночко – Єпископ Всеукраїнського Союзу Церков християн віри євангельської – п’ятидесятників;
В.А.Крупський – Президент Української Уніонної Конференції Церкви Адвентистів Сьомого Дня;
Л.М.Падун – Старший єпископ Української Християнської Євангельської Церкви;
С.М.Дебелинський – Голова Братства Незалежних Церков і Місій Євангельських Християн-Баптистів України;
В.В.Горпинчук – Єпископ Української Лютеранської Церкви;
П.М.Залізний – Виконавчий секретар Союзу Вільних Церков Християн Євангельської Віри України;
М.Ю.Ніколаєв – Виконавчий Секретар Асоціації Місіонерських Церков Євангельських Християн України.

Київ, 24 грудня 2007 року