• Головна
  • Проекти
  • РІСУ розпочала новий проект з промоції релігійної свободи в Україні...

РІСУ розпочала новий проект з промоції релігійної свободи в Україні

01.05.2013, 12:34
РІСУ розпочала новий проект з промоції релігійної свободи в Україні - фото 1

1 травня в РІСУ стартував новий проект з моніторингу релігійної свободи в Україні задля захисту прав віруючих і релігійних організацій. Основне завдання проекту: збирати і поширювати інформацію про порушення, загрози для релігійної свободи, а також повідомляти про події або процеси, скеровані на її захист і утвердження.

exklusiv.gif1 травня в РІСУ стартував новий проект з моніторингу релігійної свободи в Україні задля захисту прав віруючих і релігійних організацій. Основне завдання проекту: збирати і поширювати інформацію про порушення, загрози для релігійної свободи, а також повідомляти про події або процеси, скеровані на її захист і утвердження.

Вся інформація за результатами виконання проекту буде збиратися на окремій сторінці на порталі РІСУ.

За результатами зовнішніх спостережень і висновками вітчизняних експертів, стан релігійної свободи в Україні за останні кілька років суттєво погіршився. На нещодавньому засіданні круглого столу, організованого Центром ім. О.Разумкова, відомий релігієзнавець та керівник Української асоціації релігійної свободи Віктор Єленський зафіксував зменшення рівня релігійної свободи в Україні.

Більшість громадян вважає, що в Україні існує повна релігійна свобода совісті — 65%, але у 2010 р. так вважали 76%. Він також зауважив, що індекс державного обмеження релігійної свободи, який за різними показниками визначають міжнародні дослідницькі центри, щодо України суттєво погіршився. Якщо у 2009 р. він становив 2,1 за шкалою 0—10 (не існує — повний), то в останні роки він вже був 4. І в першу чергу йдеться про дії державної влади.

Також і Комісія з міжнародних релігійних свобод, яка діє як дорадчий орган при уряді США, оприлюднила звіт про порушення у світі права на свободу віросповідання, у якому зафіксувала в Україні тенденції до ухвалення законів, що обмежують релігійні права і права релігійних груп.

Як зауважили експерти, на згаданому круглому столі, Церква має найвищий рейтинг народної довіри і є однією з основ формування в Україні громадянського суспільства. А, з іншого боку, для його утвердження і захисту необхідно використовувати інформаційні технології.

Редакція РІСУ вже має багатолітній досвід промоції релігійної свободи в Україні за допомогою інформації: новин, репортажів, журналістських розслідувань, інтерв’ю, коментарів та аналітичних матеріалів. Неодноразово вчасні та якісні інформації допомагали релігійним громадам захиститися. Зокрема, коли йшлося про утиски прав віруючих у різних регіонах (перешкоди з виділенням землі під будівництво храму, з поверненням церковного майна, з проведенням релігійних заходів тощо), про спроби запровадити законодавство, що обмежує свободу віросповідання, або про нетолерантні публікації чи програми в українських ЗМІ, які ображають почуття віруючих чи дискредитують певні релігійні організації.

Наш новий проект триватиме рік (по 30 квітня 2014 р.) і здійснюється за підтримки фундації National Endowment for Democracy.

Запрошуємо Церкви і релігійні організації, окремі громади і віруючих інформувати редакцію РІСУ про порушення або обмеження ваших прав, про факти нагнітання релігійної нетерипості, перешкоди у релігійній діяльності тощо.

Ми впевнені, що об’єктивна і вчасна інформація може захистити релігійну свободу в Україні.