Московський патріархат будує осередок у серці Києва і в центрі заповідника

30.06.2016, 14:05
Тут не можна будувати за жодних обставин, оскільки це – Національний історико-меморіальний заповідник “Бабин Яр” і парк-пам’ятка садово-паркового мистецтва. Про це неподалік будівництва попереджає відповідна табличка.

Спочатку була капличка. Тепер вже стоїть церква, є майже добудована дзвіниця і видно ознаки ще кількох будівництв. Це Українська православна церква Московського патріархату веде масштабне будівництво недалеко від центра Києва – в Кирилівському Гаю. Тут не можна будувати за жодних обставин, оскільки це Національний історико-меморіальний заповідник “Бабин Яр” і парк-пам’ятка садово-паркового мистецтва. Про це неподалік будівництва попереджає відповідна табличка.

КГ 1

Ставлення московської церкви до заборони красномовне – біля відповідної таблички глузливо височать купи привезеного піску та викопаного паркового ґрунту.

КГ 2

КГ 3

Ось, власне, і саме будівництво. Приклад “русского православного зодчєства” – виконано в техніці зрубів. Ліворуч – капличка, праворуч – церква, дзвіниця і ще якісь будівлі. Всі стоять посеред дерев.

КГ 4

КГ 5

КГ 6

КГ 7

На місці будівництва, попри вихідний, вдалося здибати кілька чоловік. Коли я запитав про будівництво в забороненій зоні, молодий чоловік, що на відео, начепив окуляри, а жінка договорилася до того, що обізвала мою українську “собачою мовою”. Досить красномовно – шкода, що це залишилося за кадром.

Московські церковники заявили, що: “мають всі дозволи на будівництво”; “будують, бо “це місце скорботи”; “представляють єдину канонічну церкву в Україні”; що “вони будуються, бо їх тут хочуть бачити люди”.

Дозволи на Меморіалі “Бабин Яр”?

Скоро депутати дізнаються, який такий дозвіл на будівництво мають московські церковники. Адже крім того, що це пам’ятка садово-паркового мистецтва, це ще й територія Національного заповідника “Бабин Яр”.

Ось карта Гугла, де зазначене місце будівництва московської церкви:

КГ 8

А ось офіційна схема-карта Національного історико-меморіального заповідника “Бабин Яр”. Попри невисоку якість, можна побачити, що офіційно в тому місці нічого не повинно бути взагалі (червоні стрілка з написом мої):

КГ 9

Будують, бо це “місце скорботи”

До часів президентства Віктора Януковича на тому місці був лише пам’ятний хрест на честь розстріляних нацистами православних священиків (на передньому плані).

КГ 10

Однак, за часів Януковича московські церковники поставили капличку. Це видно зі схеми 2012 року, яку зліпили “громадські діячі”, аби легалізувати незаконну будівлю.  На малюнку під №29 вона зазначена як “капличка жертвам геноциду та Голокосту”.

КГ 11

Як люди “хочуть бачити” Московську церкву в Кирилівському Гаю?

Як хочуть бачити церкву Московського патріархату в Кирилівському Гаю – неважко зрозуміти з відповідних новини. Наприклад, в січні 2015 року та в квітні того ж року невідомі відчайдухи вже намагалися спалити московську церкву в Кирилівському Гаю, однак  невдало. Найцікавіше в тих посиланнях на новини – реакція поліції – жодного питання, що взагалі роблять московські церковники на заповідних територіях.

А ось за цим посиланням можна прочитати найсвіжішу соціологію Центру Разумкова. Як видно за даними березня 2016 року, найбільше українці довіряють не Московському патріархату:

КГ 12

Власне, “бажаність” цієї церкви в Кирилівському Гаю найкраще характеризує червона застережлива табличка: “Увага! Об’єкт під цілодобовим наглядом” (можна побачити на загальному фото вище).

Схоже, що за часів Януковича Московський патріархат зведенням каплички вставив ногу в двері – улюблений фінт Кремля, коли вони нібито “скромно” зазначають свою символічну присутність, а потім все більше нахабніють, захоплююючи нові території (в українців є відповідна приказка: пусти свиню під стіл, так вона й на стіл залізе). Очевидно, що всі ці будівництва мають стати предметом розслідування відповідних правоохоронних органів з покаранням винних, а наслідком має бути ліквідація всієї тієї типово російської забудови.

Будівництво московської церкви практично в центрі столиці і в заповідній зоні може свідчити про те, що вони перебувають під захистом великих кабінетів. Те, що московська церква будується в умовах російської агресії проти України і невідомо хто перебуває в тих стінах, мало би викликати відповідний інтерес з боку Служби Безпеки України, та не викликає. Врешті, ще не було реакції єврейських кіл – що в одному з їхніх найбільш пам’ятних місць, Бабиному Яру, безпардонно зводяться якісь “ліві” споруди.

Цікавинка

Один із охоронців московської церкви в Кирилівському Гаю розповів, що “служив на сході під час АТО”. За його словами, він був у складі 95-ої окремої окремобільної бригади ЗСУ. Чоловік кілька разів акцентував, що не воював, а найбільше враження в “екс-десантника”, як якийсь місцевий питав в нього під час служби, що чоловік робить “вдома” в того донбасянина? Таке питання перевернуло світ у вразливій душі настільки, що чоловік пішов охоронцем Московської церкви в Київ. Натомість, коли я запитав в “екс-десантника”, що той робить в Києві, це аніскілечки не зачепило сумління чоловіка. Очевидно, що колишній боєць ЗСУ, дорослий чоловік, так і не всотав, що таке Батьківщина, натомість, безапеляційно піддається впливу московської церкви і готовий її захищати.

Олександр Піддубний

Piddubny.com, 27 червня 2016