На чиєму боці українські церкви у ДНР/ЛНР?

12.10.2015, 10:32
На чиєму боці українські церкви у ДНР/ЛНР? - фото 1
На адресу УПЦ (МП) лунають звинувачення у співпраці із керівництвом сепаратистських республік, попри публічні заяви керівників церкви про підтримку територіальної цілісності України.

Міністерство культури України закликає єпархії усіх церков, що розташовані на непідконтрольних українській владі території у Донецькій та Луганській областях, залишити так звані ДНР/ЛНР.

Укрінформ

У той час як УПЦ Київського патріархату та інші українські церкви перевели адміністративні органи церков на контрольовану Україною територію, УПЦ Московського патріархату не робить цього і не планує вдаватися до таких кроків.

На адресу УПЦ (МП) лунають звинувачення у співпраці із керівництвом сепаратистських республік, попри публічні заяви керівників церкви про підтримку територіальної цілісності України.

"Агент чиїхось впливів"

Директор департаменту у справах релігій та національностей Міністерства культури України Андрій Юраш каже, що мінкульт неофіційно звертався до керівників УПЦ (МП) із закликом перенести адміністративні органи церкви за межі ДНР/ЛНР і не виключив офіційного звернення ближчим часом.

"Ми просимо керівництво Української православної церкви зробити один дуже вагомий жест, показавши, що церква розуміє суспільство, і що вона не є агентом чиїхось впливів. Настав час показати суспільству, з ким насправді Українська православна церква", - заявив Андрій Юраш на прес-конференції минулого тижня.

У той же час, в інформаційному центрі УПЦ (МП) розцінили ці заклики як втручання державного чиновника у справи церкви.

"У сьогоднішній ситуації Українській державі такі кроки робити просто нерозумно. Кожного дня на богослужіннях в єпархіях Української православної церкви згадується Київ і Україна в титулі Митрополита Онуфрія. І це, фактично, єдина позитивна згадка про Київ і Україну серед місцевих людей, які живуть там в умовах як реальної, так і інформаційної війни", - сказав заступник відділу зовнішніх церковних зв’язків УПЦ протоієрей Миколай Данилевич у коментарі, переданому ВВС Україна.

На відміну від КПЦ (МП), УПЦ Київського патріархату свої єпархіальні центри перенесла: із Донецька – у Маріуполь, із Луганська – до Краматорська, розповів ВВС Україна архімандрит УПЦ (КП) Євстратій.

"Мова не йде про те, що на двері церков треба повісити замки. Священики, віряни залишаться там, де й їхні парафії. Ідеться про місце розташування церковної адміністрації", - зазначає Євстратій (Зоря).

Представник УПЦ (КП) вважає пропозицію державних органів правильною, оскільки, на його думку, "саме лише перебування адміністративних центрів єпархій Московського патріархату на окупованій терорії призводить до взаємодії цих адміністративних центрів із колаборантськими режимами".

"І ми це бачимо на практиці. Ми бачимо, як єпископи беруть участь у заходах спільно із керівниками ДНР/ЛНР, у тому числі у святкуванні так званих "днів незалежності", освяченні їхніх бойових знамен і так далі. Це виглядає як додаткова спроба легітимізації цих незаконних республік з допомогою церкви. Тому дійсно виникає питання: якщо УПЦ (МП) підтримує територіальну єдність і є противником сепаратизму, чому тоді відбувається співпраця керівників єпархій із окупаційним режимом? Я вже не кажу про відкриту підтримку сепаратистів деякими священнослужителями", - наголосив архімандрит Євстратій в інтерв'ю ВВС Україна.

Водночас, він каже, що зараз на окупованій території десятки церков УПЦ (КП) діють "підпільно чи напівпідпільно", священики не можуть вільно проводити богослужіння, у той час як УПЦ (МП) так звана "влада" ДНР/ЛНР усіляко сприяє.

Віце-президент асоціації релігієзнавців, керівник відділу історії релігії і практичного релігієзнавства Інституту філософії НАН України Людмила Филипович вважає що заклики представників уряду до УПЦ (МП) зумовлені захистом національних інтересів держави.

"Хоча за Конституцією церква відділена від держави, в умовах війни, за умов наявної агресії збоку східного сусіда, де знаходиться ідеологічний центр цієї церкви, вимога представника уряду цілком природна. Водночас, я думаю, що цей заклик мав радше виховний характер. Державний чиновник чітко дав зрозуміти, що державу, яка багато років складала протекцію УПЦ (МП), нині не задовольняє її діяльність на території ДНР/ЛНР. Адже, фактично, у самопроголошених республіках намагаються копіювати модель, яка давно існує в Росії - там церква виконує функцію державної церкви", - вважає вона.

У керівництві УПЦ (МП) кажуть, що її священники хочуть

Вбивства і тортури

Сказане представником УПЦ (КП) про співпрацю священиків Московського патріархату із прихильниками ДНР/ЛНР підтверджують правозахисники. У спільному дослідженні організації Міжнародне партнерство за права людини (Брюссель), правозахисної організації "Центр Громадянських Свобод" (Київ) за підтримки Інституту релігійної свободи наводяться приклади із конкретними іменами священнослужителів, які надавали чи надають активну підтримку бойовикам.

"Багато священиків УПЦ (МП) Донецької та Луганської областей надавали моральну та духовну підтримку протизаконним озброєним угрупованням, що порушували права людини та закон, переслідуючи українську владу та громадян, які відкрито висловлювали свої проукраїнські погляди. Багато фото- та відео матеріалів, поширених через інтернет, зображають священиків, які освячують прапори, контрольно-пропускні пункти, вогнепальну зброю та благословляють дії бійців проти "грішників", "розкольників" і "американських агентів", - ідеться у доповіді, оприлюдненій Інститутом релігійної свободи у травні 2015 року.

Окрім того, правозахисники наводять приклади переслідувань священнослужителів інших конфесій, окрім УПЦ (МП).

"Незаконні збройні формування відкрито заявили про свою прихильність до московського православ'я і початок "хрестового походу" на Донбас. Сепаратисти привласнюють церковне майно, викрадають, піддають тортурам і вбивають священнослужителів та парафіян, забороняють - за рідкісними винятками - будь-яку релігійну практику, окрім православ'я Московського патріархату", – ідеться у доповіді.

Найгучнішим злочином проти неугодних тамтешній "владі" служителів віри стали вбивства Володимира Величка та Віктора Брадарского і синів пастора Церкви "Преображення Господнє" Рувима і Альберта Павенка. Усі вони не підтримували так звані ДНР/ЛНР.

Дружина президента Марина Порошенко у Слов'янську біля могил дияконів Володимира Величка, Віктора Брадарского і синів пастора Церкви

У чому "справжній патріотизм"

В УПЦ (МП) твердять, що усі єпархії у Донецькій і Луганській областях підпорядковуються церковному Києву і що церква не може залишити своїх парафіян у складних умовах.

"Там також проживають наші люди, і ми не повинні від них відмовлятися. Ми маємо дбати про всіх вірян і не відвертатися від них на догоду тимчасовим чиновникам. Справжній патріотизм полягає не у тому, щоб залишити людей і втекти, а в тому, щоб повернути їхні серця до Києва і до України", – наголосив протоієрей Миколай Данилевич.

"Втратити це – стратегічно неправильно. Українська держава втратила свій політичний Крим і частину Донбасу. УПЦ свій церковний Крим і церковний Донбас не втратила", – заявив представник УПЦ (МП).

Водночас, релігієзнавець Людмила Філіпович вважає, що підтримка священиками "влади" ДНР/ЛНР може призвести до зменшення довіри до УПЦ Московського патріархату загалом в Україні.

Світлана Дорош

ВВС, 9 жовтня 2015