Священики не хочуть, щоб Шептицький був «регулювальником»...

22.05.2015, 11:44
Між Церквою, проектантами та міською радою — знову конфлікт

Між Церквою, проектантами та міською радою — знову конфлікт

Конфлікт довкола спорудження пам’ятника митрополиту Андрею Шептицькому та реконструкції пл. Св. Юра триває. Здавалося, міська рада разом із церквою знайшли компромісне рішення у цьому питанні (принаймні про це минулого тижня заявив головний архітектор Львова Юліан Чаплінський). Раптом виявилося, що Церква не згідна з діями міських посадовців. Митрополит Ігор Возьняк звернувся з відкритим листом до міського голови Андрія Садового з проханням дотримуватися проекту, авторами якого є І. Кузьмак та М. Федик.

У зверненні митрополит заявив, що нова схема реконструкції площі спричинила занепокоєння та здивування, оскільки не збігається з планом, який 12 грудня 2014 року затвердив виконавчий комітет ЛМР. «На схемі, яку представив головний архітектор Львова Юліан Чаплінський 13 травня, бачимо інший варіант, який різниться від конкурсного проекту, – замість європейської площі видніється фактично транспортне кільце», – написав владика. «Міські урядники мали б представити громаді покроковий календарний графік виконання робіт, щоб усі, кому не байдужа постать митрополита Андрея, могли чітко бачити етапи відновлення площі та встановлення на ній гідного пам’ятника», – додав Ігор Возьняк.

150-ліття з дня народження Анд­рея Шептицького святкуватимемо 29 липня 2015 р. Чи встигнуть встановити пам’ятник на Святоюрській горі до цієї дати? Конфлікт розгорівся у березні, коли студенти-архітектори виступили проти вирубування дерев у сквері Св. Юра. З ініціативи активістів руху «Врятуй сквер Св. Юра» відбувся «круглий стіл». У міській раді задумалися над тим, чи потрібно знищувати історичні дерева. Крім того, проект пам’ятника вийшов аж надто дорогий — 32 мільйони грн. Після критики у ЗМІ міська рада вирішила скоротити бюджет. Про це журналісту «Леополіса» розповів Андрій Садовий. Мер зауважив, що фахівці знайшли спосіб, як вдало розв’язати транспортні питання (мерія, зокрема, відмовилася перекривати рух по вул. Озаркевича, бо це викликало б транспортний колапс).

Роботи з реконструкції пл. Св. Юра розпочалися 14 травня. Місто отримало з обласного бюджету 5 млн. грн. на проведення цих робіт. Фахівці взялися замінювати аварійні інженерні мережі та знімати асфальтне покриття. Тут як грім серед ясного неба - лист митрополита Возьняка... Активістка громадської ініціативи «Врятуй сквер Святого Юра» Ірина Янів каже, для них цей лист - загадка. Раціо­нальних аргументів від Церкви не почули. «Нам здавалося, що священики і міська рада таки знайшли компромісне рішення, - каже Ірина. - Виявляється, ні». Зі слів громадської активістки випливає, що Церква виступає за те, аби територія навколо собору Св. Юра була повністю пішохідною. Священики, мовляв, не хочуть, аби Шептицький був «регулювальником...».

Коментар для «Леополіса»

Юліан ЧАПЛІНСЬКИЙ, головний архітектор Львова

Я здивований цим листом. Думаю, це непорозуміння. Треба ще раз усім зустрітися і обговорити деталі. Міська рада ніколи не виступала проти проекту І. Кузьмака. Але цей проект не має необхідних погод­жень. Зокрема, історико-містобудівне обґрунтування має бути затверджене у Києві. Цього зроблено не було. Містобудівне обґрунтування тільки зараз розробляється, навздогін. Тому ми запропонували поетапно реа­лізовувати цей проект. Маємо зберегти вул. Озаркевича. Зробити пішохідною зону перед собором, щоби під воротами храму не їздили машини. Якщо Церква відмовляється від запропонованих змін, ми змушені визнати, що пам’ятника до 150-ліття Шептицького не буде.

Щодо схеми, яку ми представили. Я свідомо уникнув того, аби показати місце, де буде стояти пам’ятник. Я цього і сам не знаю... Проектанти створили колізію. Ми намагалися розтлумачити це Церкві, але нас не чують. Коли був озвучений цей лист І. Возьняка, я разом з губернатором, мером і самим І. Возьняком були у майстерні скульптора Посікіри. Побачили глиняну модель пам’ятника. Ніхто зі священиків нам не сказав ні слова про цей лист...

Сюзанна Бобкова

"Високий замок", 21 травня 2015