Розбудова Країни і Церкви

28.02.2015, 16:47

26 лютого 2015 року презентувала себе Ініціатива "21 листопада" (2111.org.ua), до якої входять різні люди – представники різних професій, різних сфер діяльності, різних світоглядів і різних релігій, – які об'єдналися у бажанні пропагувати цінності і символічно вперше зібралися 21 листопада 2014 року.

Давайте не будемо перекладати відповідальність за себе та свою країну на когось - це справа кожного з нас. 26 лютого 2015 року презентувала себе Ініціатива "21 листопада" (2111.org.ua), до якої входять різні люди – представники різних професій, різних сфер діяльності, різних світоглядів і різних релігій, – які об'єдналися у бажанні пропагувати цінності і символічно вперше зібралися 21 листопада 2014 року.

Особисто для мене в основі загальнолюдських цінностей є біблійні заповіді, єдині для всіх традиційних релігій в Україні (християнства, юдаїзму та ісламу). А в основі європейських цінностей лежать цінності християнські – хоча б тому, що серед ідеологів сучасної Європи були християни, які намагалися переосмислити і позбавитися тоталітарного минулого та нацистсько-фашистської ідеології. Нагадаю також, що автор прапора ЄС після перемоги його ескізу зізнався – запозичив коло з зірок від німбу Божої Матері.

Коло ініціативи запропонувало колективне лідерство і консенсус замість лідерства одноосібного і диктату більшості. Так само було запропоновано не робити спільної Декларації, а кожному з учасників Ініціативи запропонувати власний фрагмент, що увійде до загального кола думок і візій.

Пропоную власний доробок до спільної Декларації кола Ініціативи "21 листопада":

Розбудова Країни і Церкви – це наша спільна справа!

Символічно, що Майдан і Революція Гідності розпочалися 21 листопада – в день небесного покровителя Києва і всієї України – Архістратига Михаїла, якого шанують і християни, і юдеї, і мусульмани.

Всі ми, представники різних конфесій і релігій, діти Єдиного Бога – Творця Всесвіту і людства. Всі ми, представники різних національностей і культур – є громадянами єдиної країни і єдиного народу України.

Єдність – це не обов'язково ієрархічне об'єднання в одній структурі. У єдності багато вимірів. Єдність може і має бути у різномаїтті. Можна бути єдиними і не бути однаковими.

Бог дарував людям Свободу ще в Раю і підтвердив це на Синаї в першій же Заповіді: "Я Господь, Бог твій, що вивів тебе… з дому рабства".

Бог вважає нас гідними свободи і поважає нашу волю. Тому свобода має бути цінністю для кожної віруючої людини. При цьому ми маємо не тільки відстоювати і захищати власну свободу і незалежність, але й бути гарантами і захисниками свободи і гідності іншої або інакшої людини.

Божі Заповіді є єдиними для всього людства і для представників найбільших релігійних спільнот України – християн, юдеїв та мусульман.

Божі Заповіді є дороговказом для земного життя і мають бути базовими принципами побудови суспільства та міжлюдських стосунків.Нашій країні потрібні закони і правила, які б були втіленням у сьогоденні вічних Божих Заповідей. Тоді наша країна буде справедливою і гармонійною. При цьому головним правилом має бути любов, взаємна повага, співпраця та жертовне служіння ближньому, народові і країні.

Шануємо переконання та святині один одного. Стоїмо в свободі, яку дарував і гарантував нам Бог. Шануємо батьків та виховуємо дітей. Піклуймося про сиріт та людей з особливими потребами.

Ні – корупції. Так – чесній праці та гідній зарплатні.

Ні – маніпуляціям та брехні. Так – правді і справедливості.

Ні – війні та насильству. Так – миру та захисту життя.

Ні – зраді і розпусті. Так – вірності та святості. Ні – заздрощам та зазіханням на чуже. Так – взаємодопомозі та взаємоповазі.

Не сподіваємося тільки на державу, політиків та чиновників, а відповідально беремо участь в розбудові країни, створенні політичних інституцій та громадянського суспільства.

Не нарікаємо і не перекладаємо власної відповідальності на Бога.

Не тільки просимо Бога про допомогу, але й самі наполегливо працюємо.

Країна потребує розвитку справжньої демократії. Церква потребує відновлення справжньої соборності. Держава – це влада і громадяни. Церква – це єпископат, духовенство і віряни. Розбудова Країни і Церкви – це наша спільна справа!

Георгій Коваленко

протоієрей Української Православної Церкви, шеф-редактор ОТЧЕНАШ.укр

Сайт ТСН, 26 лютого 2015