Фальшива мелодія імперської симфонії

16.12.2014, 13:19
Фальшива мелодія імперської симфонії - фото 1
Всесвітній Російський Народний Собор, прийняття "Декларації російської ідентичності" - це все події місячної давності. Прийшло, пішло, відгомоніло. Так? Не зовсім...

Фальшива мелодія імперської симфоніїВсесвітній Російський Народний Собор, прийняття "Декларації російської ідентичності" - це все події місячної давності. Прийшло, пішло, відгомоніло. Так? Не зовсім...

ВРНС - ще один прокремлівський рух

Точніше, зовсім не так. Всесвітній Російський Народний Собор (який у Росії вже досить звично сприймається й у вигляді абревіатури ВРНС) - це тепер уже не лише певні щорічні збори, а постійно і дуже активно діюча структура. Причому, судячи з частоти і масштабу заходів, з досить солідним штатом і бюджетом. Судіть самі.

28-29 жовтня 2014 року. I Смоленський форум Всесвітнього Російського Народного Собору "Час Російський народ збирати".

11 листопада. Москва. XVIII Всесвітній Російський Народний Собор "Єдність історії, єдність народу, єдність Росії".

26-27 листопада. III Ставропільський Форум Всесвітнього Російського Народного Собору "Глобальні виклики - російська відповідь".

9-10 грудня. Конференція Тюменського регіонального відділення ВРНС і Тюменського державного університету "Приєднання Сибіру до Росії: нові дані".

Отже - масштабний захід щодекади. Вражаюча активність! Варто звернути увагу і на різноманітність "жанрів": щорічний з'їзд, щорічні регіональні форуми, наукова (?) конференція. Важлива також географія, що дуже точно відповідає больовим точкам цілком унітарної Російської Федерації: Тюмень (ризик сибірського сепаратизму); Ставрополь (складні міжнаціональні відносини, ризик козачого й іншого північно-кавказького сепаратизму). І ще, зверніть увагу, Смоленський форум - Перший, що можна умовно вважати відкриттям нового ідеологічного фронту - Першого Білоруського. А які назви! Не Хованщина, але майже "Життя за царя", неприкрита позбавлена смаку оперна хлестаківщина: "Російський народ", "Російська відповідь", "Єдність, єдність, єдність!"

Звичайно, можна сперечатися про ефективність усіх цих історій, про бюрократичне розростання будь-якої структури, що отримала соску бюджету. Але це не заперечує наявність тенденції - на наших очах розгортається, разом з "Единой Россией" і "Общероссийским народным фронтом", ще одна структура (Квазіпартія? Протопартія? За авторитаризму вони зайвими не бувають). І як же точно ці три організації відповідають вічній уваровській тріаді "Самодержавие. Православие. Народность". Владне Самодержавство, що забезпечується бюрократичним ЕдРо`м. Народність, що символізується ширшим, доступнішим для мас ОНФ ("Общероссийским народным фронтом – ред.). І ось терміново підтягується, задерши рясу, Православ'я у вигляді ВРНС.

І знову триєдина нація - за замовчуванням

Керівництво РПЦ, що включає український і білоруський сегменти, за визначенням зобов'язане бути більш-менш акуратним. Тому на заходах ВРНС прагне "не загострювати тему". Тобто прямо про те, що немає таких народів, як українці і білоруси, таких мов і культур, як українська, білоруська, не говориться. Проте при цьому намагаються взагалі не говорити про українців і білорусів як етно-культурні спільності, хай споріднені, "братські", але все ж окремі. Замість цього: "делегація/православні України", "делегація/православні Білорусі". Таким чином, українці і білоруси в розмірковуваннях ВРНС втрачають суб’єктність, а Україна і Білорусь стають суто територіальними, регіональними визначеннями, на кшталт Сибіру чи Північного Кавказу, і пишуться через кому з ними. І не лише з ними.

Ось, наприклад, дуже характерний текст (зі звіту про Ставропільський Форум): "Більше 400 експертів з Москви, Новосибірська, Челябінська, Азербайджану, Вірменії, України, Молдови, Грузії, Абхазії, Південної Осетії, республік Північного Кавказу працювали на двох пленарних засіданнях і в чотирьох секціях". Подивіться, як вправно держави так званого "ближнього зарубіжжя" затиснуті між: російськими містами; відсіченими від тієї ж Грузії і невизнаними Абхазією, Південною Осетією; а також федеральними "республіками Північного Кавказу". Виходить, з Ерефії почали, Ерефією закінчили.

Подібна фразеологія, звичайно ж, не є випадковістю. Дивимося, наприклад, розповідь про Всеукраїнський православний форум "За мир в Україні", що пройшов 14 листопада в Києві. Він акуратно представлений як захід не ВРНС, а філії - УПЦ МП. Проте і тут теж немає ні слова про "українців", "українських братів". А що є? Патетична "благословенна земля України", аморфний "народ України".

І як висновок: "Всі учасники форуму були єдині в оцінці подій, що відбуваються на Україні, говорили про свою приналежність до "Русского мира" (!), його цінностей, культури і православ'я, просили, аби Росія не кидала (!!!) у важкий час Україну напризволяще (!!!), просили, аби частіше показували по російському телебаченню сюжети про виживання пересічних громадян України(!!!), не лише в Донецьку і Луганську, дякували за наданий газ, за гуманітарну допомогу(!!!, - всі знаки окликів - авторські). Лише один український учасник висловив бажання жити в Європейському союзі".

Чи потрібні коментарі? Якщо українці й українська культура не згадуються в принципі, але говориться про приналежність "народу України" до "Русского мира", "його цінностей, культури і православ'я", то апріорі зрозуміло, що "виживаючі громадяни України" ніхто інші, як... росіяни! Що тут скажеш, навіть Імперія була чесніша, виокремлюючи всередині "росіян" - "великоросів", "малоросів" і "білоросів".

Отже, Ісусове "немає ні Елліна, ні Іудея", РПЦ творчо трансформує в "немає ні українця, ні білоруса". А що ж є?

Російська єдність, єдність і ще раз єдність

Є лише російська ідентичність і велика державотворча нація - росіяни! (Спробували б українці щось подібне сказати про Україну). Ось тут керівництво ВРНС ланцюговим псом стоїть на варті російської єдності, неприпустимості жодних потуг у визначенні субетносів: "У наш час виникають нові небезпеки, на наших очах без будь-якої фактологічної основи конструюються певні квазіетноси ("поморський", "сибірський" і т.п.), псевдоісторичні концепти, що розколюють росіян, протиставляють їх один одному". Це "Слова Собору ВРНС". Практично дослівно - те ж саме в "Слові Патріарха" на тому ж Соборі: "І сьогодні, на жаль, можна почути заяви про те, що російський народ неоднорідний, що його єдність є фікцією, а також про існування нових, не відомих раніше націй, таких, наприклад, як "поморська", "козача" або "сибірська".

Ну, абсолютно ніякої фактологічної основи! Так?.. Тоді, можливо, Його Святість скаже, що означає "порато баско". Чи допомогти йому перекласти це з поморської на російську? І цікаво, як би заговорили герої "Тихого Дону" і "Піднятої Цілини", якби їм заявили, що вони з "кацапами нещасними" суть одне і те ж?

Акцент на регіони

Звичайно, елемент "відпрацювання бюджету" у всіх цих заходах є. Але в той же час не можна недооцінювати їх і як експертні майданчики. Сюди запрошуються не лише інтелектуально і соціально безвідповідальні старі і молоді леви П'ятої імперії (Проханов-Шаргунов), а й серйозні учені, експерти. Наприклад, у роботі Ставропільського Форуму брали участь Північно-Кавказький федеральний університет, Інститут суспільного проектування (його директор Валерій Фадеєв - водночас головний редактор журналу "Експерт"), Центр сучасної кавказької політики "Кавказ". Наукова конференція в Тюмені проводилася на базі місцевого університету.

З іншого боку спокуса грантоїдства, лакування, підлаштування досліджень під кінцевий результат все ж дуже велика. І тут учені можуть швидко перейняти фразеологію політиків. Ось, скажімо, вислів голови парламенту Південної Осетії Анатолія Бібілова "Без росіян буде важко вибудовувати взаємини між народами, що живуть на Кавказі <...> Хочеться, аби поняття "Русский мир" набуло такого розуміння, яке дозволить залучити в його орбіту народи Північного Кавказу". Адже зрозуміло ж, що в перекладі з південно-осетинської на російську це означає: "Будь ласка, не скорочуйте фінансування нашої маленької і з кожним днем усе менш чисельної, але гордої республіки".

Та що там "можуть", уже перейняли! На одному з заходів "Відбулася секція, присвячена пам'яті осетинської княгині Марії Ясині, яка стала дружиною великого князя Всеволода Велике Гніздо і привнесла кавказьку родинну мудрість у стосунки між багатьма поколіннями своїх нащадків і цим дуже сприятливо вплинула на російське (у XII столітті, - авт.) суспільне і політичне життя того часу". Клас! Тепер беремо численних Рюриковичів, шукаємо їхніх багатонаціональних дружин і знаходимо в цьому глибокий, на багато століть уперед, сенс.

А ось хороший приклад незаангажованості, наукової достовірності на сибірському матеріалі: "Президент Тюменського державного університету, доктор юридичних наук Геннадій Чеботарьов зазначив, що процес входження Сибіру до складу російської держави не супроводжувався протиборством національних культур. Традиції миру і добросусідства продовжуються зараз у багатонаціональній Тюменській області".

Тобто "сибірський похід дружини Єрмака" був, бої "з воїнами Кучума" були. Але все це, зрозуміло, без "протиборства культур", винятково в "традиціях миру і добросусідства". А як інакше?! Ми ж уявляємо, якими ввічливими і культурними були "казаки" XVI століття! Судячи з Донбасу, вони і нині такі ж. Як і земляки Марії Ясині...

Зростаюча інфраструктура ВРНС

В умовах авторитаризму бюрократична структура - схожа на газ, вона швидко поширюється у всіх напрямках і займає весь доступний їй обсяг. ВРНС - не виняток. Економіка - так! Фізика високих технологій - або! Немає фортець, яких не узяв би Собор Російського Народу.

"Сьогодні прозвучала ідея Економічного форуму ВРНС. Я сподіваюся, що у нас це вийде, так само, як і ідея проведення Технологічного форуму ВРНС, який був запропонований паном Стріхановим, ректором МІФІ". Це з виступу на Соборі його заступника Всеволода Чапліна (до технологій він, мабуть, ще дійде, але останніми днями багато наговорив про "православний банкінг").

У ФСБ після Майдану занепокоїлися, що втрачають контроль над радикалами з фанівского руху? Будь ласка - ось уже в перших рядах Собору авторитетні фани: Іван Катанаєв, Всеволод Алексеєв. А заступник голови "Об'єднання спортивних вболівальників" Степан Кривошеєв робить доповідь про взаємодію футбольних уболівальників і РПЦ. Слідом - "Акція історичної пам'яті "Бути росіянином" на території історичного городища Стара Рязань, проведена спільно з лідерами футбольних уболівальників".

Шумлять правозахисники, солдатські матері? Їм у піку - "Заява Правозахисного центру ВРНС про тортури на Україні": "Правозахисний центр Всесвітнього Російського Народного Собору звертається до світової спільноти з закликом возвисити свій голос проти бузувірських злочинів на Україні і покласти край вигаданій ЦРУ індустрії тортур".

А розслідувати і описати тортури в денеерівських, еленерівських підвалах - слабо? Ну, або хоча б подивитися звіти про ці розслідування українських журналістів? Теж слабо. А ось приплести "до діла" свіжу доповідь "Комітету з розвідки Сенату США про тортури ЦРУ" - не слабо, саме воно... У цьому сенсі ВРНС зі своїми підрозділами - організація настільки ж безрозмірна, наскільки безпринципна.

Аби піднятися до духовних висот ВРНС, Патріарх Кирило запропонував синтезувати все найкраще, що було на різних етапах російської історії. І ось що у нього вийшло: "Синтез, який лежить за межами звичної дихотомії "праві-ліві". Синтез, який можна описати формулою "віра - справедливість - солідарність - гідність - державність".

Він сподівається, що "справедливе прагнення до здійснення прав і свобод громадян у пострадянській Росії" будуватиметься на основі цього православного, російського "пентагону". Розгляньмо його.

"Віра"! А атеїстів куди?..

"Справедливість"! Даруйте, це що - замість "закону" і "законності"? Справді, навіщо нам "римське право", коли є "російська справедливість".

"Солідарність"! Ну, тут Муссоліні варто почитати, у нього про це багато написано.

"Гідність"! Цей бантик, по-моєму, винятково для того, щоб Майдан зі своєю Революцією гідності не надто заносився.

І "Державність" - як кажуть в ЦРУ, ноу коммент.

Чекайте, але тут ще чогось бракує... Так, ось іще слова його Святості: "Ми віримо, що... світоглядний синтез рано чи пізно відбудеться, і його наслідком стане творення державної моделі, що поєднує сильну владну вертикаль з опорою на вищу правду (?!), з підтримкою сім'ї і релігійних інститутів, з широкими соціальними гарантіями, з дотриманням прав і свобод громадян".

О! Владна вертикаль з опорою на вищу правду і сакральні символи. Ось тепер повна гармонія. Імперська. І послання народові - можете (і маєте) гавкати через численні підрозділи ВРНС, головне - до влади не лізьте.

Там і без вас знають, що робити.

Олег Кудрін

"Укрінформ", 16 грудня 2014 року