Серед віруючих поширюють диск з проросійською пропагандою. Хто це робить?

29.09.2014, 15:17
Серед віруючих поширюють диск з проросійською пропагандою. Хто це робить? - фото 1

Великий скандал. Серед віруючих Вінниччини поширюють диск з проросійською пропагандою. Священики Київського патріархату підозрюють у цьому священиків Московського патріархату. Московська єпархія каже, що хтось влаштував провокацію та намагається посіяти розбрат серед православних

Великий скандал. Серед віруючих Вінниччини поширюють диск з проросійською пропагандою. Священики Київського патріархату підозрюють у цьому священиків Московського патріархату. Московська єпархія каже, що хтось влаштував провокацію та намагається посіяти розбрат серед православних

Журналістам передали диски з фільмами, що містять  проросійську пропаганду  - «Духовна війна» та іще 15-ма роликами про  шлях  України в «гей ропу»,  про те, що України як держави ніколи не існувало та про «Майдан» за версією Федеральної служби безпеки Російської Федерації. В  записах «істину» доносять служителі православної церкви.  Усе це перемішано з кадрами з концентраційних таборів,  кровопролиттям на «Майдані» та уривками з промовами світових лідерів, які начебто збираються встановити сатанинське панування та новий Світовий порядок. Священик,  котрий передав диски журналістам, каже, що вони,  імовірно, призначені для поширення серед прихожан.  Хто і чому розповсюджує цей диск, розслідували журналісти RIA.

Переплутали священика?

- Цей диск я отримав у  жмеринській  залізничній лікарні, куди прийшов до хворих. Його мені  дала одна з медичних сестер, яка була упевнена, що перед нею священик Московського патріархату, - каже отець Тимофій (Київський патріархат). – Я  зовні схожий на них. У мене довге волосся.  Вона сказала, що на диску цікава інформація для вивчення. Я  цікавлюсь  різними речами,  тому взяв для перегляду.

За словами священика, зміст фільмів жахнув  тим, що мова в них уже йшла не просто про конкуренцію між Київським та Московським  патріархатом. Фільми, за його словами, відкрито пропагують антидержавну політику  та містять проросійську пропаганду.

- Ці фільми направлені проти держави Україна. Мова йде уже не про приналежність церкви до якогось патріархату, а про злочинну діяльність, яку має розслідувати Служба Безпеки України, - говорить отець Тимофій.

Протоієрей  благочинний Жмеринського району  протоієрей Василій каже,  що про проросійську пропаганду  йому також  розповідають прихожани. За його словами, вони не хочуть у відкрито про це говорити, тому  що бояться відлучення  від церкви та фізичної розправи.

- Парафіяни розповідали, що у них на сповіді навіть клятву брали, про те, що вони будуть ходити лише до московської церкви та молитись російською мовою, тому що української мови як такої немає, - каже він. - Бог її не чує. Ми ж православні священики, не залежно від патріархату,  маємо робити  спільну справу, покращувати життя людей у нашій державі, приводити їх до Бога. Я рік тому  говорив  про це з одним священиком Московського патріархату. Тоді він відповів: «А якщо скоро цієї держави не буде, то що, церква не потрібна?» Зважаючи на це, думаю, що він уже тоді знав  про плани  агресії Росії щодо України. За планом, України мало не стати як держави.

У Чернятині  бунтують прихожани

Благочинний Василій розповів, що проти сільського священика повстало село Чернятин Жмеринського району.

У понеділок, 22 вересня, о 10 годині ранку в Жмеринській райдержадміністрації відбулася зустріч з питання Чернятинської церкви. За словами представника громади Василя Стахнича,  часи змінилися і люди уже не хочуть, щоб у церкві не можна було говорити українською та молитись за свою державу та її загиблих героїв.

- Люди приходять до мене як до депутата районної ради і розповідають, що їм болить, адже у власному селі не можуть навіть поставити свічку за Небесну сотню, - розповідає Василь. – Чернятинський батюшка каже людям, що українською молитися не канонічно і як вони будуть ходити в українські церкви, то у них будуть хворіти діти і відбуватися негаразди. Пропагує за Росію. На засіданні в райраді був представник Служби безпеки України Ігор Ратушний. Він розповів, що до них також надходять звернення з цього приводу і є диски з проросійською пропагандою, він наголосив, що 24 години готовий приймати звернення від людей.

Журналісти зателефонували СБУшнику  Ігорю Ратушному  та повідомили, що також мають подібний  диск. Він порадив віднести його в обласне управління СБУ.  Він не підтвердив та не спростував факт того, що серед оперативних матеріалів має саме цей диск, про який йде мова у статті.

- Я не можу говорити про оперативні матеріали, що є у моєму розпорядженні і якого вони характеру. Стосовно матеріалів, що містять антиукраїнську пропаганду, вінничани та жителі області можуть звертатися в місцеві управління Служби безпеки України, телефони гарячих ліній та відділків вказані на сайті СБУ, - каже Ігор Ратушний.

Диски розповсюджують «політправославні»?

Секретар Вінницької єпархії Української Православної Церкви Московського патріархату протодиякон Владислав Демченко каже, що їх священики не мають жодного стосунку до цих дисків.

- Я не уявляю собі, щоб священики нашої єпархії могли роздавати подібні диски, - каже о. Владислав. - Я не знаю, що на них, але з ваших слів можу уявити, що на них є якісь заклики проти України. Те, що цей диск розповсюджують священики Московського патріархату, є лише припущенням священика Київського патріархату (наскільки я зрозумів). Це лише його думка і він має на неї право, але мені здається, що, вказуючи без вагомих підстав на наших батюшок, він тим самим налаштовує проти них громадськість і намагається «чужими руками» вирішити наші непрості міжконфесійні питання. Хоча наприкінці квітня ми відновили діяльність обласної ради церков, на якій зібрали представників усіх конфесій. За ініціативи православних конфесій (УПЦ, УПЦ КП та УАПЦ) було підписане спільне звернення, де окрім іншого йдеться й про те, що у цей час, коли відбуваються такі важкі події в Україні, нам не потрібно ще й розбрату між нами. Ми домовились, що не будемо підливати масла в вогонь. Свого роду, це було укладення перемир’я. Очевидно, це комусь не подобається.

За словами  Владислава Демченка, священики також люди, мають свою точку зору і певні переконання, так само підпадають під вплив ЗМІ, але говорити про це з церковного амвону для священнослужителя неприпустимо. Двом священикам УПС МП з Вінниччини за це  довелось піти зі своїх приходів. Але більшість священиків - патріотично налаштовані громадяни України.

- По всій єпархії протягом останніх місяців триває збір коштів на медикаменти, бронежилети, а тепер ще й на теплі речі для наших солдатів, - каже Демченко. -  Ми в основному допомагаємо адресно нашим вінницьким військовим підрозділам. За інформацією управління у справах релігій, релігійні громади перерахували більше півмільйона гривень на допомогу українським військовим. Якщо так порахувати, то майже половина – гроші мирян і священиків нашої єпархії.

Отець Владислав Демченко припускає, що розповсюдженням дисків можуть займатися так звані «політправославні», які насправді не відносяться до жодної єпархії, хоча самі себе прираховують до Московського патріархату. Діяльність цієї течії була засуджена Священним Синодом УПЦ ще у 2007 році. - Так звані хресні ходи з іконами та поруч із ними - портретами різних політичних діячів – це також їхніх рук справа, - каже Владислав Демченко. – Ми це не підтримуємо. Один з керівників т.з. «політичного православ’я» був свого часу навіть відлучений від церкви. Подивіться, що жоден з цих хресних ходів не очолює священик. Є лише люди в чорному, подібному до священицького, вбрані.

Коментар експерта:

Ігор Салецький, керівник обласного управління у справах національностей та релігій.

- Це провокація. Ніхто не міг переплутати священиків різних патріархатів, це було зроблено свідомо.  Я вважаю, що розповсюдженням подібних дисків займаються біляцерковні люди. Тому що є чітка позиція усіх наших обласних ієрархів щодо того, що відбувається в країні. Сьогодні на Вінниччині здійснюють церковну діяльність майже 1800 священнослужителів, з них майже 1000 священнослужителів Української православної церкви (Московського патріархату – авт.), 150 священнослужителів Київського патріархату, близько десяти Української автокефальної церкви та інші. У нас були випадки, коли священики говорили про такі речі, які не належить казати не лише священнослужителям, а й громадянам України. Відповідно до церковних правил, вони несли покарання. Хто мав свідомість та переосмислив, залишились під керівництвом єпархіальних архієреїв. Ті, до кого не доходило те, що зараз відбувається в країні, вони перебувають поза штатом.

P.S. Журналісти разом з публікацією передадуть диск з антиукраїнськими фільмами в  СБУ. Саме вони мають з’ясовувати, хто влаштовує подібні провокації на Вінниччині. В управлінні національностей та релігій нам показали брошуру,  яку також роздали по області. В ній поливають брудом багатьох священиків, включаючи владику Симеона. На першій сторінці брошура увінчана двоголовим орлом та георгіївською стрічкою.

Коментар експерта:

Юлія Короцінська, психолог
Люди, перебуваючи в стані стресу і невідання, починають шукати відповіді на свої питання. І починають звертатися до тих, кому вони довіряють: авторитети, вчені, церква.  Ймовірно, хтось намагається використати ці авторитети на свою користь. А тому з’являються подібні провокації, як роздача таких  дисків та іншої інформації від імені церкви.

Абстрактні і метафоричні витяги з Біблії можна використовувати в будь-якій темі обговорення і «приліпити» до будь-якого факту. А це справжня скарбниця для бажаючих маніпулювати чужими емоціями.  Для того, щоб маніпулювати людською свідомістю, цілком достатньо двох речей: впевненість у своїх словах і велике прагнення до влади. Навіть якщо це «марення сивої кобили», але людина повністю переконана у своїй правоті, до неї прислухається більше людей, ніж до того, хто насправді правий, але сумнівається. А мільйони передплатників під відео або сотні послідовників - це вже влада.

Артем ФЛЯЖНІКОВ, Катерина ГУФЕЛЬД

"20 хвилин", 26 вересня 2014