Церковний фронт Росії

11.09.2014, 13:37

Так звані "православні ополченці" викрадають навіть священиків-іноземців. Так, 27 травня польський священик Павел Вітек приїхав в Україну з Казахстану, аби взяти участь у Богослужінні за мир в Україні, яке щоденно відбувається на площі Конституції в Донецьку. В той самий день його викрали терористи нібито за те, що він був без паспорта, та запроторили у приміщення СБУ Донецька.

Два тижні тому Патріарх Московський і всієї Русі Кирило звернувся до ООН, Ради Європи та ОБСЄ з листом, в якому звинуватив українських греко-католиків і православних Київського патріархату в переслідуваннях своєї пастви.

Крім того, в російський сайт Pravmir.ru постійно інформує про загиблих чи постраждалих священиків Московського патріархату.

INSIDER вирішив опитати самих представників Московського патріархату та інших церков, чи справді є факти утиску.

Фобії Майдану

Згідно з листом Кирила, "уніати" і "розкольники" прагнуть "нанести шкоду канонічному Православ'ю на Україні", і що він  дуже занепокоєний "кричущими випадками насильства над кліриками Української Православної Церкви".

Щоправда, ніяких фактів утисків, насильства та залякування у листі, втім, не наведено.

14 серпня патріарх Кирило написав ще одного листа до Предстоятелів Помісних Православних Церков і до Святішого Патріарха Константинопольського Варфоломія, де теж скаржився, що "представники Греко-католицької церкви та розкольницьких громад, які виступали на київському Майдані, відкрито проповідували ненависть до Православної Церкви, закликали до захоплення православних святинь та викорінення православ'я з території України".

"З початком же бойових дій уніати і розкольники, отримавши в руки зброю, під виглядом антитерористичної операції почали здійснювати пряму агресію відносно духовенства канонічної Української Православної Церкви на сході країни", - продовжує далі Патріарх.

Але жодного разу на Майдані не було помічено пропаганди ненависті, а тим паче — устами священиків. Навпаки, всі пам'ятають відому фотографію, коли "майданівський" священик підняв хрест, намагаючись зупинити сутички міліції та протестувальників.

Парафіянин київського храму Безсрібників Косми і Даміана Римських (УПЦ МП), православний богослов і доктор філософських наук Юрій Чорноморець також не знає про такі утиски і не погоджується з Кирилом.

"Це абсолютна нісенітниця, - каже він, - бо офіцери з нашого приходу дійсно вдягли військову форму та пішли на фронт, але жодного "уніата" чи "розкольника" серед них немає - всі винятково православні. В 72-й бригаді воюють саме православні віруючі. Вибачте, я з цим офіцером на кліросі співав! І тепер, виявляється, він "уніат" і "розкольник"? Що за маячня?"

23 серпня новообраний Митрополит УПЦ МП Онуфрій у київському Свято-Воскресенському храмі відспівав сотника  Афганської  сотні  батальйону "Айдар" Олега Міхнюка, який загинув 20 серпня в селищі Новосвітлівка Луганської області. Олег у лютому 2014 року разом з іншими православними лідерами Майдану запобігав провокаціям довкола Києво-Печерської Лаври.

Міфічний капелан

У своєму листі Патріарх Кирило пише, що "17 липня сього року під час здійснення Божественної літургії до Воскресенського храму міста Слов'янська увірвалася група озброєних осіб на чолі із греко-католицьким військовим капеланом, які стали погрожувати настоятелю храму протоієрею Віталію Веселому. Представник Української Греко-католицької церкви заявив, що в Україні не місце Московському патріархату, і нарікав на те, що президент країни не дозволив уніатам захопити Києво-Печерську лавру".

Перевірити, чи це правда - доволі складно, бо жодних свідчень, окрім слів самого Віталія Веселого, не наводиться. Сама ж УГКЦ повністю спростовує цю історію. "Ми розмовляли з нашим священиком, який служить капеланом в Українській армії, - сказав керівник департаменту інформації УГКЦ отець Ігор Яців. - Насправді він навіть в очі не міг бачити свого колегу з УПЦ МП, бо той активно підтримував сепаратистів, і коли солдати знайшли у храмі великий арсенал зброї, він просто втік іще до появи капелана".

Хто насправді страждає?

Цікаво було би дізнатися, що думає з приводу цього випадку сама УПЦ МП, але неодноразові звернення до їхніх представників були безуспішними. В інформаційно-просвітницькому відділі церкви заявили, що не можуть нікого знайти для коментарів, тому я вирішив звернутися безпосередньо до священиків УПЦ МП, які працюють у зоні АТО на сході України.

Один із них, донецький священик Георгій Гуляєв, зазначає, що випадки насильства були, і на основі таких було складено звернення тоді ще місцеблюстителя митрополита Онуфрія до Петра Порошенка.

У його тексті перераховано декілька кричущих випадків насильства над православними священиками, зокрема над благочинним Амвросіївського округу протоієреєм Євгенієм Подгорним.

Онуфрій пише, що 30 липня 2014 року цього священика "ображали лайливими і нецензурними словами і безпідставно звинувачували в фінансуванні "Донецької народної республіки", колишнього президента України В. Ф. Януковича, в тому, що "попи-москалі" є інформаторами і коректувальниками військових дій противника".

Потім Подгорного зв'язали, побили, "принижували і змушували зняти священицький хрест, на що отримали негативну відповідь. Після чого з лежачого і пов'язаного священика силою зірвали хрест, стріляли біля голови і продовжували знущатися і здійснювати психологічний тиск".

Наприкінці нашої розмови Георгій Гуляєв сказав: "Нам зараз усім несолодко, незалежно від конфесії".

Дійсно, під час збройного конфлікту страждають усі конфесії.

"14 серпня бойовики захопили монастир УГКЦ, іще раніше вони захопили резиденцію нашого єпископа в Донецьку, - розповідає представник греко-католиків отець Ігор Яців. - Перед тим бандити викрали нашого священика, і ми декілька днів вели перемовини про його звільнення з полону. Надзвичайно хвору людину тримали декілька днів без ліків і належного харчування".

Київський патріархат (за версією Кирила - "розкольники") взагалі припинив свою роботу в зоні АТО на відміну від Московського. Отець Ігнатій служив у Донецьку в парафії Святого Праведного Петра Калнишевського (УПЦ КП), яка закрилася наприкінці травня 2014 року через небезпечну ситуацію в місті.

"Я знаю, що храми Московського патріархату діють, а Київського та Греко-католицькі - зачинені через небезпеку захоплення заручників", - каже він.

Свого часу було захоплено в заручники священика Київського патріархату отця Юрія Іванова. Також захопили священика УГКЦ отця Тихона Кульбаку. Після нього захопили священика Римо-католицької церкви отця Віктора з Горлівки. Тобто це регулярна практика".

Так звані "православні ополченці" викрадають навіть священиків-іноземців. Так, 27 травня польський священик Павел Вітек приїхав в Україну з Казахстану, аби взяти участь у Богослужінні за мир в Україні, яке щоденно відбувається на площі Конституції в Донецьку. В той самий день його викрали терористи нібито за те, що він був без паспорта, та запроторили у приміщення СБУ Донецька.

Утиски чи пропаганда

Московський патріарх пише, що "надзвичайно тяжкий матеріальний збиток, завданий храмам і монастирям Української Православної Церкви, які під час збройного протистояння стали останнім укриттям для багатьох тисяч біженців".

Але в мережі є відео, яке зображує подію від 20 серпня, коли терористи завдали артилерійського удару по Свято-Покровському храму в с. Новосвітлівка (Луганської області), в якому на той момент ховалися від обстрілу мирні жителі? Бійцям батальйону "Айдар", які контролюють селище, довелося відступити від зайнятних позицій, щоб терористи припинили обстріл церкви.

Українські православні вважають, що глава РПЦ мав якісь інші задачі, мало дотичні до порятунку своїх одновірців.

"Патріарх Кирило долучився до когорти пропагандистів, які спотворюють реальність. Він розповідає, що в Україні нібито йде громадянська війна, і якісь "уніати" та "розкольники" нібито хочуть на сході України викорінити православ'я. Це хвороблива маячня, яка не має нічого спільного з реальністю. В реальності кремлівські терористи та найманці масово порушують права різних конфесій. І наша церква, і Греко-католицька і протестанти також страждають від цього", - вважає голова Інформаційного управління Київської патріархії архиєпископ Євстратій Зоря. - У Слов'янську навіть вбили протестантських служителів. Терористи відбирають молитовні приміщення у різних християнських громад".

"Я гадаю, що представники уряду РФ звернулися до Патріарха Кирила з проханням: "Придумайте якусь ідеологію для виправдання наших дій в Україні". Сам би він ніколи таких листів не став писати, - вважає православний богослов і парафіянин храму УПЦ МП Юрій Чорноморець.

"Путін має елементарний план: не вдалося роздробити Україну через мовне питання, не вдалося посварити українців через національне питання, давайте почнемо сварити через релігійне. Мені відомо, що Росія замовляє своїм агентам з УПЦ КП, щоб вони приїжджали на схід України та штурмували храми УПЦ МП", - додає Чорноморець.

"Церковного розколу на Донбасі немає. Хоча Церква там переживає складні часи, адже і парафіяни, і священики часто опиняються по різні боки барикад", - наголошує речник УПЦ МП Георгій Коваленко.

Олег ШИНКАРЕНКО

"Insider", 29 серпня 2014 року