Смерть митрополита Володимира: "промосковська" церква на роздоріжжі

17.07.2014, 17:56
Смерть митрополита Володимира: "промосковська" церква на роздоріжжі - фото 1
Відхід від життя намісника Української православної церкви (Московського патріархату) Володимира ставить під загрозу існування цієї конфесії в Україні, вважають експерти.

Відхід від життя намісника Української православної церкви (Московського патріархату) Володимира ставить під загрозу існування цієї конфесії в Україні, вважають експерти.

Екс-президент України Віктор Янукович на церковній службі під головуванням екс-глави УПЦ (МП) Володимира (Сабодана)

Екс-президент України Віктор Янукович на церковній службі під головуванням екс-глави УПЦ (МП) Володимира (Сабодана)

У суботу, 5 липня на 79 році життя після тривалої хвороби помер очільник Української православної церкви (Московського патріархату), митрополит Київський та всієї України Володимир. Експерти не виключають великих змін у відносинах УПЦ (МП) з Московським патріархатом. За їхніми прогнозами, ці зміни можуть мати значний вплив на внутрішньополітичну ситуацію, а також на відносини Москви з Києвом.

Спроби усунути митрополита

Здоров'я митрополита Володимира (Сабодана) похитнулося ще кілька років тому. Наприкінці лютого 2014 року Синод УПЦ (МП) визнав за неможливе виконання митрополитом обов’язків глави церкви за станом здоров'я та призначив його намісником митрополита Черновицького та Буковинського Онуфрія. Він фактично отримав верховну владу в УПЦ (МП). З кінця червня стан здоров'я митрополита Володимира став критичним.

Схилити митрополита Володимира до відмови від власного сану намагалися ще взимку. Цього хотіли не лише промосковські ієрархи, але й тодішня влада. Навесні Генеральна прокуратура України розпочала розслідування проти екс-президента Віктора Януковича та екс-міністра внутрішній справ Віталія Захарченка "за фактом тиску на главу УПЦ Володимира". Секретар очільника церкви Олександр Драбинко підтвердив факти тиску на митрополита з боку колишньої влади "з метою усунення його з посади".

Причиною стала непохитна церковна політика покійного глави УПЦ (МП), каже в розмові з DW професор політології Олексій Гарань. "Попри те, що УПЦ завжди залишалася під омофором Московського патріархату, за останні роки Володимир забезпечував еволюцію формально самостійної української церкви в українському напрямку. Він ніколи прямо не заявляв про свою прихильність до автокефалії. Але, незважаючи на серйозну проросійську опозицію серед церковних ієрархів, Володимиру вдавалося досягати дедалі більшої лояльності УПЦ до української державності", - зазначив політолог.

Промосковський наступник?

Смерть митрополита Володимира може як об'єднати УПЦ, так і призвести до її повної руйнації, вважає директор компанії стратегічного консалтингу Berta Communications, київський політолог Тарас Березовець. У розмові з DW він пояснив, що тепер варто очікувати активізації промосковської партії всередині УПЦ (МП), яка всі останні роки була в меншості. "Російська православна церква (РПЦ) на чолі з патріархом Кирилом піде на все і вдасться до інтриг, шантажу та підкупу, аби якнайшвидше провести архієрейський собор, на якому будь-якою ціною забезпечити обрання на посаду очільника УПЦ промосковського ієрарха", - упевнений Березовець.

Згідно з його прогнозом, такий розворот подій призведе до бунту серед більшості вірян і духовенства, які лояльно налаштовані до України. А також до масово виходу з-під лона УПЦ (МП) і входження під омофор Української православної церкви Київського патріархату (УПЦ КП) цілої низки парафій та навіть єпархій. "Про це вже заявляли чимало парафій та священників. Обрання промосковського очільника фактично означатиме зникнення УПЦ", - упевнений Тарас Березовець.

Посилення тиску Москви

У зв’язку з анексією Криму Росією та подіями на Донбасі, останніми місяцями не могло навіть і йтися про візит до України патріарха Кирила або відкрите втручання РПЦ у внутрішні українські церковні справи, сказала DW релігієзнавець Адрій Юраш. Однак після смерті митрополита Володимира ситуація різко змінилася, впевнений експерт. "Тепер можуть мати місце найрізноманітніші сценарії. У тому числі й прямий тиск на український єпископат шляхом прибуття патріарха РПЦ Кирила на архієрейський собор УПЦ", — вважає Юраш.

За його словами, тимчасовий глава УПЦ (МП) Онуфрій близький до московського керівництва РПЦ та не є самостійним у своїх діях. Його призначення на посаду намісника активно лобіював у лютому 2014 року тоді ще активіст Євромайдану Петро Порошенко, який є активним прихожанином та іподияконом УПЦ (МП). "Саме Порошенко втрутився тоді у хід подій та унеможливив обрання намісником УПЦ представника крайнього радикального промосковського крила, митрополита Одеського та Ізмаїльського Агафангела", — каже експерт. Як і інші опитані фахівці, Юраш вважає, що результат обрання нового очільника УПЦ (МП) передбачити неможливо, а перелік кандидатів на цю посаду досі є невизначеним.

DW, 6 липня 2014