Глава УГКЦ готовий до діалогу з Московським патріархом

28.06.2011, 11:07
Глава Української греко-католицької церкви Святослав (Шевчук) готовий сприяти зустрічі Папи Римського Бенедикта XVІ і патріарха московського і всієї Русі Кирила.

Глава Української греко-католицької церкви Святослав (Шевчук) готовий сприяти зустрічі Папи Римського Бенедикта XVІ і патріарха московського і всієї Русі Кирила. Також предстоятель греко-католиків заявив, що сам готовий до зустрічі з патріархом Російської православної церкви. Між тим, в українській православній церкві Московського патріархату вважають, що православні і католики можуть налагоджувати діалог без посередників, а їхня зустріч із греко-католиками – не на часі.

«Ми готові не тільки організувати зустріч, а й самі зустрічатися з патріархом Кирилом, тому що ми є помісною церквою, церквою свого права, яка може бути посередником, щоб інші церкви, які між собою розсварені, помирилися», – сказав Святослав.
 
 Також глава греко-католицької церкви зазначив, що УГКЦ готова до налагодження діалогу між православними та католиками та розраховує на співпрацю з православними церквами в Україні.
 
 У Римсько-католицькій церкві вітають ініціативу греко-католицького предстоятеля. Католики давно готові до діалогу з Російською Православною Церквою.
 
 «Якщо новий глава [УГКЦ] бачить якісь свої можливості в цьому, то ми це вітаємо. Як блаженний Іван Павло ІІ, так і Бенедикт XVI відкритий на діалогу і давно вже прагне зустрітися не тільки з головою російського православ’я, а з іншими патріархами також. Це, я думаю, питання до глави Російської Православної Церкви», – каже в коментарі Радіо Свобода голова Комісії у справах засобів масової інформації Конференції єпископів РКЦ в Україні, єпископ Віталій Скомаровський.
 
Православні вважають, що посередники зайві
 
 Між тим, речник Української православної церкви Московського патріархату Василь Анісімов в інтерв’ю Радіо Свобода зазначив, що діалог між Москвою і Римом не потребує посередників.
 
 «Російська православна церква має прямі і безпосередні контакти з апостольською столицею. Так, нещодавно апостольський нунцій  відвідав патріарха. Тому я не думаю, що хтось тут сильно потребує посередників», – вважає Василь Анісімов.
 
 Що ж до діалогу між українськими православними та греко-католиками, то, за словами Анісімова,  насамперед потрібно зрозуміти його мету.
 
 «Греко-католицька церква зазвичай ініціює ті діалоги, які дратують православну церкву в Україні. Інакше в неї не виходило якось діалог налагоджувати. А насамперед вони мають дати оцінку захопленню православних храмів у Галичині. Це такий цвях у наших відносинах, який вони, схоже, не надто намагаються виймати», – зазначає речник УПЦ МП.
 
Патріарший титул як заручник «діалогу»
 
 За словами релігієзнавця Віктора Єленського, Московська патріархія намагається вести діалог із Римською курією щодо українських греко-католиків без їхньої участі.
 
 «Від 1980-их років вона веде цей діалог без участі української греко-католицької церкви. І про це священноначаліє УГКЦ неодноразово говорило. Поки я не бачу знаків, які б свідчили про зміну позиції Московської патріархії в цьому питанні», – зазначає експерт.
 
 На думку Віктора Єленського, насамперед через небажання погіршувати відносини з Москвою у Ватикані не визнають за главою Української греко-католицької церкви  патріаршого титулу.

Дмитро Шурхало

"Радіо Свобода", 27 червня 2011