• Головна
  • Моніторинг
  • Позицію Московського патріарха інакше як великодержавним хамством не назвеш...

Позицію Московського патріарха інакше як великодержавним хамством не назвеш

25.06.2010, 11:17
Позицію Московського патріарха інакше як великодержавним хамством не назвеш - фото 1

"Gazeta.ua", 22 червня 2010 року

Поблизу нинішньої вулиці  Мазепи збереглися два храми, зведені коштом гетьмана. Ще два храми —  зруйнували більшовики
 
Поблизу нинішньої вулиці Мазепи збереглися два храми, зведені коштом гетьмана. Ще два храми — зруйнували більшовики

Долю вулиці Мазепи теба б було вирішувати на міському референдумі

Патріарх Московський Кирило звернувся до київської влади з проханням перейменувати вулицю Івана Мазепи, на якій розташована Києво-Печерська лавра, на вулицю Лаврську.

— Пропозицію патріарха озвучив заступник київського міського голови Віталій Журавський, — каже 48-річний Олександр Бригинець, голова комісії Київради з питань культури й туризму. — Власне, вулиця Мазепи мала би закінчуватися на площі Слави, а далі — аж до монумента Батьківщина-мати на території музею Великої Вітчизняної війни — йшла би вулиця Лаврська. Наша комісія цю пропозицію не підтримала, бо не було обов’язкових для цієї процедури громадських слухань і вердикту комісії з питань найменувань. Але це рішення про перейменування можуть поставити на голосування сесії з голосу. Команда Януковича–Черновецького в Київраді жваво переймає досвід парламентаріїв, які останнім часом ухвалюють рішення з порушеннями регламенту.

Ситуація з перейменуванням не стала б такою політизованою, якби пропозицію вносив не Московський патріарх, а, скажімо, настоятель самої Лаври. Це питання місцевого самоврядування. І вирішити його найпростіше на міському референдумі. Восени будуть міські вибори, винесіть це питання на плебісцит і зрозумієте, як думають кияни. Але влада боїться референдумів, бо люди отримають право вирішувати не лише важливі питання для малої громади, а й більш значущі для цілої держави.

Дослідник історії Києва Максим Стріха, 48 років, виступає проти перейменування:

— Із сучасною вулицею Івана Мазепи пов’язана будівнича діяльність гетьмана. Два Микільські собори — Військовий Микола і Малий Микола, збудовані за його гроші, дали назву цій вулиці у XVIIІ столітті. У столиці збереглося ще кілька вулиць Микільських — Микільсько-Слобідська, Микільсько-Ботанічна, тому, щоб не було плутанини, ще у 1990-х пропонувалося назвати тодішню вулицю Січневого повстання іменем Івана Мазепи. Ба більше — збереглися дві церкви, на які давав гроші гетьман: церква Всіх Святих над Економічною брамою лаври з гербом Мазепи і собор Феодосівського монастиря. Тобто ця вулиця органічно пов’язана зі спадщиною гетьмана. І позицію Московського патріарха інакше як великодержавним хамством не назвеш. Якщо серйозно розглядати її — це унікальна ситуація: Кирило пропонує знищити ім’я будівничого храмів! Якщо депутати Київради підтримають її, то це буде прояв некомпетентного політичного холуйства і свідченням того, що після виборів президента Україна перетворилася на московський протекторат, у якому на кожен кивок панського пальця ми готові наплювати у свою історію.