Сакральна мрія, втілена пензлем...

25.08.2016, 12:55
Сакральна мрія, втілена пензлем... - фото 1

Парафія Української православної церкви Преображення Господнього у Ворзелі, на Київщині, цього року святкуватиме 25-річчя. У 1991-му вона розмістилася у пристосованому приміщенні, тоді сільська громада вирішила стати під крило Київського патріархату. Упродовж року тут змінилося п’ять священиків. Наступний — Микола Волосянський з Львівщини — став будівничим справжнього храму.

Парафія Української православної церкви Преображення Господнього у Ворзелі, на Київщині, цього року святкуватиме 25-річчя. У 1991-му вона розмістилася у пристосованому приміщенні, тоді сільська громада вирішила стати під крило Київського патріархату. Упродовж року тут змінилося п’ять священиків. Наступний — Микола Волосянський з Львівщини — став будівничим справжнього храму. До нього служили старослов’янською мовою, він одразу перейшов на українську, забезпечив парафіян молитовниками. Тож рідна мова у проханнях до Бога і в звершенні таїнств зазвучала під куполом цієї церкви разом із набуттям нашою державою незалежності.


«Найважливіша цінність для людини і країни бути вільною і незалежною! А пригнічення, вплив ззовні не дадуть повністю розкритися потенціалу», — таке значення свята для настоятеля храму митрофорного протоієрея Миколи Волосянського. До своєї першої дитячої мрії — стати священиком — Микола йшов довго, у нього за плечима дві вищі освіти: богословська і світська (викладач історії). Вивчаючи древні рукописи, збагнув: людина не вічна, важливо, який слід вона залишить по собі на землі. Друга його мрія здійснилася сповна — побудував аж два храми. Один з них — у стилі українського бароко з великою кількістю намальованих образів і оздоблений орнаментами у вигляді вишивки.

Нині в цьому храмі завершується розпис стін, який розпочали в січні львівські художники: Мирон і Андрій Хромуляки, Вадим Рябуха, Андрій Родич, Віталій Марців, Михайло Будз.

На думку настоятеля, розписати храм — це практично збудувати новий.

Генеральна лінія

А вона така — отець Микола в усе вникає. Він кожен день у храмі, адже будь-яка людина може зайти, потребуючи поради. Тим часом втілюється художній проект, який розробляють спільно.

«Набагато простіше малювати, коли священик пояснює своє бачення», — зауважує керівник «Об’єднання художників Св. Луки» Мирон Хромуляк. 

Адже ікони треба правильно розташувати — паламарка, ризниця, вівтар, іконостас — має бути повна гармонія. Тоді, запевняє священик, людина, перебуваючи в храмі, почувається як на небі. 

З 1981 року Мирон Хромуляк гуртує художників. Тандем освіт: художник-графік і інженер-технолог постійно його виручає. Адже не всі художники стають іконописцями. «Бог дає можливість працювати і тримає нас в церквах, значить, ми добре робимо», — каже Мирон Степанович. У момент особливого піднесення він не раз відчував особливий стан: «Таке враження, що рукою хтось водить, малюєш і ловиш себе на думці, що це не ти робиш. Такі речі не підвладні людському розуму. Молимося і працюємо у супроводі духовної музики. Чий образ малюємо, до того святого і звертаємося. Божу підтримку відчуваємо постійно». Зокрема і чудотворної старовинної ікони Божої Матері (1840 р.), врятованої однією сім’єю від більшовицького вогню. Це благоговійна окраса храму.


У нього особлива архітектура — малі й великі бані, арки. При вході — галерея українських святих. На стінах — біблійні сюжети. Чудеса Ісуса Христа — на весіллі в Кані Галилейській, коли він воду перетворив на вино; як наситив п’ять тисяч людей п’ятьма хлібами і двома рибинами. В куполі чотири євангелісти. На парусах їхні символи — ангел Матфея, лев Марка, телець Луки, орел Іоанна. Над хорами зображено передавання Господом скрижалей Мойсею та образ святого Давида. На виході — нагадування про Страшний суд.

Маляри-спортсмени

Серед церковних художників багато спортсменів. Приміром, у Мирона працюють каратисти і боксери, з собою гирі возять, бо робота іконописця не надто рухлива. Мало того, Мирон Степанович гуртує ще й футболістів.

Адже він президент і співзасновник клубу «Арсенал» у селі Бучали. Протягом багатьох років був капітаном команди. Тепер капітаном його син Андрій — художник і пісняр. Торік стали чемпіонами району. Дворазові переможці Кубка пам’яті Небесної Сотні. Команда має успіх завдяки фінансовій підтримці місцевих підприємців та народного депутата України Ярослава Дубневича. Не далекий від політики і сам Хромуляк, був депутатом Городоцької райради, а тепер помічник депутата Львівської облради Тетяни Бей, яка також є спонсором команди.

Приємне сусідство

При вході до храмового комплексу височіє дзвіниця, яку треба ще «чепурити», поруч — гранітний хрест, освячений на Маковея. А праворуч... зоопарк! «Скільки розписували церкви, чуда такого ніде не бачили», — ділиться враженнями Михайло Будз.

На території храму між фонтанів, штучних озерець і сосен розташувався звіринець, де привчають дітей до спілкування з живою природою. Хоча б на деякий час відірвати їх від гаджетів — ще одна турбота священика.

Місцева малеча від такої ідеї в захваті. Основні мешканці зоопарку — павичі, фазани, декоративні кури, цесарки, качки і лелека-знайда. Улюбленцями стали в’єтнамські свинки, єнот-полоскун та вівці. Поруч березовий гай, що став місцем для проведення народних гулянь.

Храм вишитих ікон

До розпису храм славився великою кількістю вишитих ікон і хоругв. Їх гаптували самі прихожани. Тепер 40 рукотворних святинь стане окрасою нижнього храму, так званого печерного.

А українська вишивка тепер перенесена в орнаменти на стінах. Такий творчий підхід утверджує українську ідею!

Львівські художники Віталій Марців, Вадим Рябуха, настоятель храму Микола Волосянський, Мирон та Андрій Хромуляки (зліва направо).

Людмила Опанасенко

"Голос України", 23 серпня 2016