Ватикан. Короткий звіт

31.05.2016, 15:06
Ватикан. Короткий звіт - фото 1
Почну з особистого. Вперше відвідала як християнка та голова комітету у закордонних справах.

Почну з особистого. Вперше відвідала як християнка та голова комітету у закордонних справах. 

Раз у 25 років Двері  милосердя та всепрощення у Храмі - Соборі Святого Петра у Ватикані - розмуровано та відкрито впродовж року для покаяння за гріхи. 

Звісно, дякувати Господу в молитві можна будь-де і будь-коли.

Але тут особливе місце.

Попросила у Бога сил для того, щоб служіння Христу ставити на перше місце у житті і допомоги для України у здобутті миру.  Християнство впливає на політичну філософію, дає критерії, за якими треба вимірювати політичні дії (колись писала Тетчер). 

ТАК ЗВАНИЙ ВІВТАР ЕРАЗМУСА ІЗ МОЗАІЧНИМИ ЗОБРАЖЕННЯМИ КНЯЗЯ ВОЛОДИМИРА І КНЯГИНІ ОЛЬГИ

Святий Престол має відігравати особливу роль у встановленні миру, припиненні вогню, насильства на сході України та в Криму.

У домаганні миру, як казав Блаженніший Гузар, треба, щоб цього прагнуло дві сторони, а не лише український народ. Тому важливими є подальші зусилля і через санкції в дотисканні Кремля, щоб гарантували припинення вогню, виведення військ, не перешкоджали доступу на Донбас міжнародних місій, зокрема ОБСЄ.

Під час офіційної зустрічі у Ватикані, що важливо перед візитом Держсекретаря Святого Престолу кардинала П'єтро Пароліна в Україну в середині червня, підтвердила зустрічі з керівниками держави, парламентарями. Відразу хочу подякувати Блаженнішому Святославу за активну діяльність та працю щодо підготовки візиту. 

Подякувала за гуманітарну допомогу, кампанію зі збору коштів, за увагу до солдатів та дітей, жертв агресії на сході України. Недавно 80 українських діток у рамках міжнародного соціального проекту «Діти за мир у всьому світі» відвідали Ватикан. Папа Франциск приділив час нашим українцям. 

Також дитяча лікарня  Ватикану лікує наших дітей з онкологічними та онкогематологічними захворюваннями. Народний депутат та голова Опікунської ради «Охматдиту» цього тижня мала зустрічі з батьками та важкохворими дітками, які просять Ватиканську клініку сприяти навчанню наших лікарів із трансплантації кісткового мозку від неродинного донора. Пані Оксана готує меморандум про співпрацю.

Поговорили про посилення співпраці с ООН, де Україна як непостійний член Радбезу відстоює територіальну цілість та суверенітет, домагається присутності міжнародної миротворчої місії на наших тимчасово окупованих територіях. Поговорили про підтримку G7 (якраз на саміті в Японії вийшла сильна декларація) та участь Ватикану в ОБСЄ. 

Навела історичні паралелі щодо Голодомору, організованого Сталіним, геноциду в Криму під час депортації в 1944 році кримських татар, перемоги Джамали як сигналу для повернення Криму та припинення порушення прав людини та нинішніх дій російської влади.

Запросила взяти участь в офіційних заходах у Києві до 75 річниці трагедії в Бабиному Яру. 

Подякувала за допомогу Ватикану у звільненні Надії Савченко та передала інформацію італійською (підготовлену МЗС та посольством) щодо інших незаконно засуджених політичних в'язнів, які чекають на звільнення!

Поінформувала про хід реформ та очікування отримати безвізовий режим із ЄС! 

Працюємо далі, в молитві через єдність церков та у щоденній праці здобудемо перемогу!

Таку довгоочікувану! 

2016 рік оголошений Папою Ювілейним, Роком милосердя. Тому в порядку винятку їх було розмуровано раніше. Світ і людство цього потребує.

Унікальна можливість.

***

Сьогодні,  27 травня, відбулася зустріч Голови Комітету Верховної Ради України у закордонних справах Ганни Гопко у Ватикані з Першим заступником Глави відомства з питань зовнішніх зносин Державного секретаріату Святого Престолу Антуаном Каміллері. У зустрічі також взяли участь Посол Тетяна Іжевська та народні депутати Сергій Алексєєв і Віктор Романюк.

Українська делегація в першу чергу висловила вдячність Ватикану та особисто Папі Франциску за постійну увагу і підтримку України, зокрема за зусилля щодо звільнення утримуваних у РФ українців. Ганна Гопко поінформувала Антуана Каміллері про актуальну ситуацію на Донбасі та в Криму.

Було обговорено візит Державного секретаря Святого Престолу П’єтро Пароліна в Україну у червні ц.р., в рамках якого заплановані зустрічі з керівництвом нашої держави та поїздка в регіони Західної і Східної України.

В ході зустрічі ватиканська сторона вкотре підтвердила незмінність своєї позиції, підкресливши, що у конфлікті навколо України вважає ключовим дотримання норм міжнародного права.

В ході обговорення питання розширення двостороннього співробітництва у галузі медицини було відзначено співпрацю з провідною ватиканською дитячою лікарнею «Немовля Ісус» (Bambino Gesu) і підготовку до підписання цільової двосторонньої угоди, яка сприятиме поглибленню зв’язків між ватиканською клінікою і медичними закладами України, зокрема щодо централізованого направлення українських дітей на лікування до лікарні, а також можливості стажування лікарів із України на базі клініки «Немовля Ісус».

Ганна Гопко

"День", 27 травня 2016 року