Унікальна святиня. На Воловеччині церква потребує допомоги

28.04.2015, 10:39
Унікальна святиня. На Воловеччині церква потребує допомоги - фото 1

Старенька церква Святого Духу в селі Гукливе Воловецького району потребує допомоги. Стіни та дах святині прогнили, а тому якщо не відреставрувати унікальну архітектурну пам’ятку, то Закарпаття може втратити частину нашої історії, спадщину що залишили нам діди та прадіди.

ГукливеСтаренька церква Святого Духу в селі Гукливе Воловецького району потребує допомоги. Стіни та дах святині прогнили, а тому якщо не відреставрувати унікальну архітектурну пам’ятку, то Закарпаття може втратити частину нашої історії, спадщину що залишили нам діди та прадіди.

Унікальна старовинна церква Святого Духа знаходиться в селі Гукливому  що на Воловеччині. Древній храм  збудований у XVIII столітті з ялиці на фундаменті з річкового каміння. Це – справжній верховинський шедевр . За переказами місцевих жителів їй набагато більше років, адже на території архітектурної пам’ятки збереглися ще козацькі кам’яні хрести. Церква тризрубна, з трьома зрубами різного розміру. Всередині старенької святині є унікальний іконостас аналогів якому більше немає. хто автор цього унікального творіння  – не знає ніхто, виконаний іконостас  в стилі бароко, однак є деякі елементи орнаменту виконані в стилі рококо. Форма іконостасу нагадує піраміду. Апостольський ряд вибудовано своєрідними сходинками, що піднімаються до центральної ікони «Христос». Завершує іконостас композиція «Голгофа». Надпис в обрамленні що під іконою Таємна вечеря, свідчить про те що іконостас створено в 1748 році. Побачити це диво та помолитися перед стародавніми іконами приходить багато вірян. Частиною бездоганного архітектурного ансамблю є чарівна струнка дзвіниця заввишки вісім метрів, нижній ярус якої зрубний, а верхній, значно видовжений — каркасний. Однак і дзвіниця і церква знаходяться у аварійному стані, деякі стіни церкві та частину дах прогнили і вкрилися пліснявою. Якщо негайно не від реставрувати унікальну пам’ятку то ми можемо її втрати. скільки б разів журналісти не робили репортажі про те що святині потрібно ремонтувати, ніхто так і не пожертвував грошей на добру справу. З нашим приїздом ми побачили церкви погіршився і наступну зиму вона може не пережити.

m-studio.net.ua, 24 квітня 2015