• Головна
  • "Ми віримо, що тільки тоді, коли молода людина буде в церкві, загроз її духовному світу буде набагато менше"...

"Ми віримо, що тільки тоді, коли молода людина буде в церкві, загроз її духовному світу буде набагато менше"

24.06.2008, 15:42
У гостях: Олександр САМРУК, прес-секретар Волинського обласного благодійного фонду “Переображення”, служитель євангельської церкви “Фіміам” м. Луцьк

“Ми віримо, що тільки тоді, коли молода людина буде в церкві, загроз її духовному світу буде набагато менше”У гостях: Олександр САМРУК, прес-секретар Волинського обласного благодійного фонду “Переображення”, служитель євангельської церкви “Фіміам” м. Луцьк

Запитання і відповіді розміщуються в порядку отримання останніх — найсвіжіші угорі

Провідна тема: Профілактика негативних суспільних явищ серед молоді: боротьба з наркоманією, курінням, алкоголізмом та СНІДом


14. Запитання від редакції

1. Наше запитання місяця до Вас як пастора: Які небезпеки існують для духовного світу дитини, молоді і сім'ї?

— Нині існує дуже багато небезпек: це і розбещеність, і занепад інституту сім’ї, і нівелювання загальноприйнятих норм суспільства, і лояльне ставлення до гріха та компроміс з гріхом, а найбільша небезпека — це неможливість деяких традиційних церков відповідати потребам суспільства, невміння приймати людей та бути відкритими до них. Ми віримо, що тільки тоді, коли молода людина буде в церкві, загроз її духовному світу буде набагато менше.

2. Яку роль мас-медіа відіграють у зверненні уваги до соціальних хворіб серед дітей і молоді? Який Ваш досвід співпраці з мас-медіа? Що вважаєте за потрібне покращити у цій співпраці?

— Мас-медіа формують світогляд аудиторії, тому вони займають провідну роль у впливі на свідомість та мислення користувачів, формують громадську думку, ставлення до актуальних речей.

Щоб позитивно впливати на формування світогляду та змінювати його, ВОБФ «Переображення» створює профілактичні фільми, брошури, бере участь у публічних виступах тощо, про що ми вже говорили під час веб-конференції.

Щоб покращити співпрацю ЗМІ та церков, потрібно уникати політичності, тобто рівномірно розміщувати інформацію стосовно діяльності православних, католицьких та протестантських церков. А найкраще - створити загальнодоступні християнські телеканали, Інтернет-ресурси, газети, журнали тощо, аби продукт був соціально спрямованим, актуальним як для християнської, так і для нехристиянської аудиторії.

3. Чи Ви задоволені результатами праці фонду? Що ще потрібно допрацювати?

— Зазвичай намагаємося ніколи не зупинятися на досягнутому, тому що завжди можна зробити краще та більше, тому ми намагаємося розвиватися, вдосконалюватися, розширювати межі діяльності. У найближчих планах – реєстрація Всеукраїнського благодійного фонду «Переображення» з структурними підрозділами в усіх обласних центрах з метою поширення профілактичної роботи в Україні та розвитку нових відділів та напрямків роботи фонду.

Дуже дякуємо за участь у нашій веб-конференції! Хай Бог благословить Вас новини ідеями щодо Вашого служіння, щедрими результатами і відданими співробітниками!

Також дякуємо і Вам! Божих благословень!


13. Григорій

— А які ще напрями роботи ВОБФ "Переображення", скільки працівників постійно офіційно залучені у праці?

— При ВОБФ «Переображення» діють наступні відділи роботи:

  • відділ профілактики, що займається профілактикою негативних явищ у суспільстві
  • відео студія Правда PRO
  • лінія довіри через Інтернет та телефон довіри
  • ресоціалізація нарко – та алкозалежних
  • робота з неповносправними
  • маленька школа, що готує дошкільняток до школи
  • робота з ВІЛ-інфікованими
  • народи України – робота з національними меншинами, що проживають на території України – роми та євреї
  • школа Антіохія, яка готує волонтерів для праці
  • робота з дітьми
  • робота з підлітками
  • робота з молоддю
  • робота з сім’ями

12. Сергій

— Повідомте свої контакти (телефони, e-mail, ICQ, скайпи та ін). Дякую

— Завітайте на наші сайти: fond.lutsk.ua - офіційний сайт ВОБФ «Переображення» та сайт студії «Правда PRO» - www.pravdapro.org.

Миронюк Павло Григорович – Голова ВОБФ «Переображення». Контакти: fimiam{pesuk}lutsk.ukrpack.net, тел.: +380503781280, ICQ#: 376-843-930 

Самрук Олександр Федорович – Секретар ВОБФ, Голова прес-служби Фонду «Переображення». Контакти: aysamruk{pesuk}ukr.net, тел.: +380509692114, ICQ#: 406-570-690

Шараєвський Сергій Анатолійович – директор студії «Правда PRO» Контакти: pastorgd{pesuk}gmail.com, тел.: +380503780376, ICQ#: 195-317-178


11. Руслан

— Привіт вам. Бачив не один фільм студії "Правда про". Студія працює від вашого фонду? Де дістати фільми? Чи можна прийняти участь у їх створеню? Чи можна зіграти там якусь роль? Які ще фільми плануються?

— Студія «Правда PRO» є структурним підрозділом ВОБФ «Переображення». Продукцію студії можна замовити за телефоном 80503789524 (Шевчук Дмитро), її якнайшвидше надішлють поштою з післяплатою.

Більше про вже відзняті фільми «Правда про наркотики», «Правда про СНІД», «Правда про куріння», «Правда про алкоголь» та «Найважливіше рішення в житті», про майбутні проекти «Правда про секс», проект «Сім’я», а також можливість долучитися до створення профілактичних фільмів на сайті «Правда PRO».


10. Наталія

— Олександре, скажіть, будь ласка, чи є у Вас в планах проекти, пов'язані з боротьбою проти азартної залежності. Якщо так, то що ви пропонуєте людям, які попали у таку залежність?

— Хочу наголосити, що залежність від азартних та комп’ютерних ігор — це дійсно велика проблема нашого суспільства. Це одна з тем, на яку ми регулярно говоримо з людьми під час профілактичних програм, тому ми проводимо особисті спілкування з людьми, які мають подібну залежність, запрошуємо їх до церкви.

У планах на новий 2009 рік є зйомка фільму «Правда про азартну залежність» (це робоча назва), а також з розширенням тематики обговорюваних тем плануються зйомки ток-шоу та дискусійних програм стосовно теми азартної залежності.


9. Діана

— Олексанре, скажіть будь ласка, з якими труднощами найбільше приходиться стикатись ВОБФ Переображення під час своєї діяльності?

— Зазвичай існує проблема бюрократичної заангажованості чиновників, які без дзвінка чи вказівки від вищого керівництва бояться сприяти проведенню подібних програм або ж просто ігнорують існування обговорюваних проблем.

Другою проблемою іноді буває скептичний настрій учнів, батьків та вчителів, оскільки їм говорять про те, щоб не вживати наркотики, алкоголь, нікотин тощо, а вони вже вживають і дивляться на це питання через «рожеві окуляри». Третя проблема, навіть на законодавчому рівні, — протистояння виробників алкогольних та тютюнових виробів, які зацікавлені у збуті своєї продукції, вони не думають про наслідки вживання продуктів їхнього виробництва.

Четверта проблема — це недосконалість законодавства: наприклад, відсутність соціальної реклами, яка інформувала б про правильний стиль життя; натомість можна багато бачити рекламу алкоголю, тютюну, насильства тощо.


8. Олена

— Скажіть будь-ласка, як місцева влада оцінює вашу роботу? Чи допомагають вам спеціалісти відповідних служб і чи немає упереджень у них щодо того, що протестанти роблять цю роботу? Чи не відчуваєте ви тиск з боку традиційних конфесій або, навпаки, може вони якось долучаються до неї? Дякую за відповіді.

— ВОБФ «Переображення», будучи громадською організацією, яка займається реалізацією соціальних та благодійних проектів за участю людей, що сповідують християнські цінності, за час свого існування зарекомендувала себе як надійний партнер та структура, яка дійсно звершує роботу.

Найголовніші здобутки за час існування – проведення профілактичних програм щодо формування здорового способу життя в усіх загальноосвітніх навчальних закладах міста Луцька на регулярній основі. Більше 80 людей успішно закінчили програму ресоціалізації та повернулися до повноцінного життя у суспільстві. Понад 300 людей звернулося до консультантів на телефон довіри. Знято чотири сучасні профілактичні фільми з серії «Правда про». Розроблено та надруковано дві профілактичні брошури «Правда про наркотики» та «Правда про СНІД», буклет «П’ять кроків до смерті». Утворено регулярно діючий кабінет фізичної реабілітації неповносправних з спинномозковою травмою.

Тому про нас знають, що у фонді працюють люди, які вірять у Бога і власним життям доводять важливість здорового стилю життя і це є ще одним свідоцтвом того, що церкви не байдужі до проблем суспільства, тому тиску чи протидії ми не відчуваємо, а навпаки, — більше сприяння та підтримки у діяльності.


7. Олесь Пустоцвіт

— Олександре, маю до Вас кілька запитань. Але насамперед хочу подякувати за суспільно корисну працю!

1. Чи Ви ведете аналіз результатів Вашої праці, чи відчуваються якісь серйозні позитивні зміни?

— Я вже відповідав на подібне запитання під номером 2 Олександру. Хочу лише додати, що деякі люди через декілька років приходять в церкву та розповідають про те, що були учасниками наших програм у попередні роки і вже тоді почали задумуватися над питаннями віри, духовності та правильного побожного життя.

2. Багато в чому діяльність таких організацій як Ваша є реакцією на існуючу біду. А що потрібно робити для профілактики проблеми?

— На подібне питання я відповідав під номером 3 Володимиру. Хочу додати, що, лише об’єднавши зусилля церков та державних інституцій, ми зможемо вберегти молодь від негативних явищ у нашому суспільстві.

3. Чи пропонували Ви якісь законопроекти (самі чи у співпраці з кимсь), які мали би на рівні права покращити ситуацію в сфері соціальних захворювань, з якими Ви боретеся?

— Це поки не є нашою спеціалізацією, але дещо ми робили – надсилали офіційний лист у МОН України з приводу запровадження в навчальних закладах факультативного курсу «Толерантність», який розробили спеціалісти програми розвитку ООН, зокрема, щодо участі в ньому гей-активістів (більше про лист та відповідь з МОН України на сайті церкви Фіміам), а також при нагоді беремо участь у програмах, брифінгах, круглих столах, дискусіях тощо з приводу нашої спеціалізації, для прикладу, участь працівників та волонтерів ВОБФ «Переображення» у програмі «Правові аспекти боротьби з тютюнопалінням» — сайт Асоціації захисту прав молоді Волині.

4. З якими соціальними організаціями, Церквами, партіями чи державними органами Ви співпрацюєте?

— Ми співпрацюємо з усіма церквами, які відкриті для соціального служіння, а також з Волинською обласною державною адміністрацією, Луцькою міською радою, Управлінням молоді та спорту Волинської облдержадміністрації, Управлінням освіти та науки Волинської облдержадміністрації, УМВС у Волинській області, МНС у Волинській області, Волинським обласним центром соціальних служб для сім’ї, дітей і молоді, Волинським обласним об’єднанням церков ЄХБ, Українською місією благовістя, Dorcas Aid International, Християнським наметовим служінням в Україні та євангельськими церквами, які вболівають за профілактичні та соціальні проекти.

5. Що зараз потребує особливої уваги у сфері, якою Ви займаєтеся?

— Нині необхідно розробити та впровадити дієвий комплексний підхід до вирішення соціальних проблем, щоб на усіх рівнях проводити профілактичну роботу з метою попередити більшу кількість людей про згубну дію алкоголю, нікотину, наркотиків тощо. Також потрібна наша швидка реакція на нові види залежностей (залежність від азартних та комп’ютерних ігор тощо), щоб розширювати теми обговорень на профілактичних програмах. А ще потрібна співпраця церков, які займаються профілактикою, та владних структур у питанні проведення профілактики, а також є потреба залучати більшу кількість працівників та волонтерів до профілактичної роботи.

Нині ми працюємо над тим, щоб утворити Всеукраїнський благодійний фонд «Переображення» з осередками в усіх областях України, щоб поширювати профілактичну роботу, тому, якщо ви бажаєте займатися подібною роботою або вже займаєтеся нею, контактуйте з нами: fond.lutsk.ua


6. Світлана Кучеренко

— Олександре, дякуємо за суспільно корисну працю. На яких умовах можна використовувати ваші відеоролики ПравдаПро..., наприклад, для демонстрації у навчальних закладах або ж трансляції на телебаченні? Благословінь вам та нових вершин!

— Ми дуже зацікавлені у тому, щоб наші фільми більше показували різні організації, церкви та місії; ми розуміємо, що роботи багато, - її вистачить не тільки нам. Для прикладу, впродовж травня – червня на волинських обласних телеканалах транслювалися усі профілактичні просвітницькі фільми з повторами, так що усі жителі області мали нагоду їх переглянути в себе вдома на телебаченні. Більше про це на сайті - Молодіжний портал Волині та на сайті Луцької міської ради.

Будь-хто зможе транслювати фільми за умови, що ви повідомите нам про своє бажання, виберете та домовитеся про найкращий час, щоб досягнути якомога більшої глядацької аудиторії, та транслюватимете їх від початку і до кінця, не вирізаючи духовні висновки та вислови священнослужителів з приводу обговорюваної теми.

Звертайтеся на офіційний сайт ВОБФ «Переображення» - там є всі необхідні контакти.


5. Сергій

— Які матеріали ви використовуєте для проведення профілактичних програм?

— Починаючи профілактичну роботу, ми розповсюджували ті матеріали, які могли дістати, щоб роздавати їх після програм. З часом виникла потреба самим розроблювати матеріали (не американські, а адаптовані до нашої культури, — про людей, що живуть в нашій області). Так була написана брошура «Правда про наркотики», яка вже надрукована та розповсюджена тиражем понад 500 000 екземплярів.

Після цього були видані брошури «Правда про СНІД» та «5 кроків до смерті». Нині здана до друку брошура «Правда про алкоголь» та розробляються «Правда про куріння» та «Правда про аборти». Більше про брошури та плани читайте тут.

Також студією «Правда PRO», що є структурним підрозділом ВОБФ «Переображення», знято 5 фільмів «Правда про наркотики», «Правда про куріння», «Правда про алкоголь» та «Найважливіше рішення в житті». Більше про фільми та плани на сайті.


4. Василь

— Яким чином проходять профілактичні програми і де ви їх проводите?

— Працівники та волонтери ВОБФ «Переображення» проводять профілактичні програми у навчальних закладах різного рівня акредитації, починаючи зі шкіл і закінчуючи університетами, також часто ми беремо участь у батьківських зборах. За роки проведення профілактичної роботи маємо досить гарні стосунки та співпрацюємо з Волинською обласною державною адміністрацією, Луцькою міською радою, Управлінням молоді та спорту Волинської облдержадміністрації, Управлінням освіти та науки Волинської облдержадміністрації, УМВС у Волинській області, МНС у Волинській області, Волинським обласним центром соціальних служб для сім’ї, дітей і молоді та іншими державними/недержавними організаціями.

А самі програми проходять із показом профілактичних фільмів, викладом теми, спілкуванням з аудиторією, дискусією, відповідями на запитання тощо, — це залежить від місця проведення програми, аудиторії, потреб та ін. Більше про програми профілактики та відгуки про них читайте на сайті Управління у справах молоді та спорту Волинської облдержадміністрації.


3. Володимир

— З чого розпочиналось служіння профілактики негативних суспільних явищ серед молоді: боротьба з наркоманією, курінням, алкоголізмом та СНІДом у вас на Волині? Дякую за відповідь

— Подібна робота розпочалася в області ще у минулому столітті: були одноразові програми у деяких школах міста, а вже у 2000 році ми провели по три зустрічі за навчальний рік в кожній школі Луцька, бо проводили молодіжну духовно просвітницьку акцію “За Христа!” Саме тоді ми побачили потребу займатися профілактичними програмами, оскільки на концерт проти наркоманії, який відбувався в центрі міста — у Народному домі “Просвіта”, прийшло дуже багато людей. Також тоді ми почали думати про утворення в області Центру ресоціалізації наркозалежної молоді (нині в області існує 3 подібні центри). Так і виникло питання про те, що легше попередити негативні явища у молодіжному суспільстві, ніж потім з ними боротися, чим і займаємося нині, залучаючи до подібної праці волонтерів з різних церков, які вболівають за сучасне покоління.


2. Олександр

— Як дізнатись про результати профілактики та рівень її ефективності?

— Займаючись профілактичною роботою, ми проводимо дослідження впливу профілактичних програм на думку молодих людей. Зазвичай ми роздаємо анкети, які передбачають відповіді на прості запитання, наприклад, що думає людина про предмет обговорення до початку програми та після. При дослідженні помічаємо, що думки багатьох людей змінюються на користь утримання від вживання тощо. А результати — це така річ, яку ми зможемо побачити лише через декілька років, коли нинішні учні приймуть правильну позицію в житті стосовно невживання алкоголю, нікотину, наркотиків, утримання до шлюбу та інше, створять здорові та міцні сім’ї, виховуватимуть дітей у християнському дусі, — тоді наша країна відродиться, в ній зменшиться рівень злочинності, і ми станемо християнською країною не на словах, а на ділі.


1. Тарас

— Олександре, чи Ви співпрацюєте у Вашому соціальному служінні з представниками інших Церков? Якщо так, то з ким саме?

— Насамперед хочу привітатися з усіма, хто слідкує за ходом конференції, подякувати РІСУ за надану можливість відповідати на поставлені питання.

Проводячи соціальне служіння, ми співпрацюємо з усіма церквами, які займаються подібним служінням чи мають ідеї працювати у цьому напрямку, оскільки, лише об’єднавши наші зусилля, ми зможемо максимально допомогти підростаючому поколінню. Знімаючи профілактичні фільми, ми проводимо інтерв’ю зі служителями різних Церков, щоб не висвітлювати питання однобоко. Для прикладу, фільм «Правда про алкоголь» схвалила Волинська єпархія УПЦ КП та оприлюднила свою резолюцію фільму на потужному інформаційному порталі Волині «Волинська правда» (більше читайте тут).