У Мінкульті відмовляються реєструвати статути УПЦ (МП), які суперечать закону

У Мінкульті відмовляються реєструвати статути УПЦ (МП), які суперечать закону - фото 1

Представники Департаменту у справах релігій та національностей Міністерства культури України відповіли на заяви речників Української Православної Церкви (Московського Патріархату) про те, що чиновники не реєструють статути їхніх організацій протягом року. Держслужбовці пояснили, що представники Церкви не реагували на їхні правки пунктів статутів, які суперечать законодавству.

Представники Департаменту у справах релігій та національностей Міністерства культури України відповіли на заяви речників Української Православної Церкви (Московського Патріархату) про те, що чиновники не реєструють статути їхніх організацій протягом року. Держслужбовці пояснили, що представники Церкви не реагували на їхні правки пунктів статутів, які суперечать законодавству.

Міністерство культури гальмує останній рік реєстрацію статутів нових єпархій, нових монастирів, які з’являються в УПЦ, з метою штучно на рівні статистики створити уяву, що Українська Православна Церква зменшується або вірні відходять від Неї», — заявив голова Інформаційно-просвітницького відділу УПЦ, єпископ Ірпінський Климент (Вечеря) під час прес-конференції 25 березня, про що повідомляє офіційний сайт УПЦ (МП).

Голова юридичного відділу УПЦ протоєрей Олександр Бахов підкреслив, що жодних зауважень з боку Мінкульту не надходило, а служителі вважають, що статути повністю відповідають усім законним вимогам.

Єпископ Климент також зауважив, що «…Міністерство культури України перетворилося у певний орган, який у найгірших традиціях радянського минулого вчиняє все можливе для того, щоб зашкодити Церкві нормально розвиватися і здійснювати свою місію в українському суспільстві». У той самий час протоєрей Олександр Бахов висловив сумніви щодо правочинності Експертної ради при Мінкульті, яка, за його словами, розглядає питання стосовно УПЦ (МП).

Зі свого боку фахівці Департаменту стверджують, що консультації з представниками Церкви впродовж 2015 року відбувались постійно, а подані на реєстрацію статути не зареєстровано у зв’язку із наявними в них певними пунктами, що суперечать чинному законодавству.

Михайло Подюк«По-перше, протягом минулого року зі сторони Мінкультури були усні консультації та письмове повідомлення, до початку літа 2015 року, надалі відбулися консультації в усному порядку. Також з поданих на реєстрацію статутів від УПЦ було зареєстровано один статут релігійної організації УПЦ – місії – у новій редакції, за минулий рік. Решта поданих на реєстрацію статутів релігійних організацій УПЦ, а саме монастирів та єпархіальних управлінь (окрім двох статутів монастирів у Чернівецькій та Закарпатській областях), не є новоутвореними інституційними одиницями УПЦ, — це діючі, на сьогодні, монастирі та єпархіальні управління, в статути яких вносяться зміни. Ми надавали рекомендації задля здійснення реєстрації статутів, але, на жаль, виникла «розмова глухого з німим». Ми неодноразово вказували на аспекти оновлених статутів, які суперечать чинному законодавству, але вони не були усунуті", – зауважив заступник директора Департаменту Михайло Подюк.

Чиновник підкреслив, без повернення на доопрацювання у 2015 році не пройшов жодний статут від релігійних організацій, які було подано на реєстрацію. Наразі статути, які подаються на реєстрацію, мають узгоджуватись з новим Податковим кодексом та нормами Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань" від 2015 року.

Іван ПапаяніВідповідальний за реєстрацію релігійних організацій Іван Папаяні, завідувач сектору реєстрації статутів та статистичного обліку релігійних організацій Мінкультури, зазначив, що основне зауваження до поданих статутів полягає у майнових питаннях.

«Зараз має бути вироблений загальний стандарт статутів. Основною проблемою є майнові питання реєстраційних документів УПЦ. По суті, за поданими статутами, монастир як релігійна організація та окрема юридична особа не має власного майна. Тобто все майно, яке є в монастирі, йому не належить, а підлягає Київській митрополії УПЦ. Хоча в Україні, за нормами чинного законодавства, жодна Церква чи релігійна організація в цілому не є окремою юридичною особою, а складається з окремих релігійних організацій. Під час особистих зустрічей представники УПЦ мені відповіли, що ці пункти вони змінювати не можуть, хоча вони суперечать законодавству. Тобто, якщо назріває ситуація, коли монастир йде з-під порядкування УПЦ, то підуть люди, а майно залишиться. Іншими словами, релігійний центр УПЦ розпоряджається всім».

Лариса Владиченко«Ми не можемо створити враження, що Церква зменшується, як було сказано на прес-конференції, — зазначає Лариса Владиченко, замдиректора Департементу - начальник відділу експертно-аналітичної роботи та зв’язків з релігійними організаціями Мінкультури. — По-перше, як це зазначали мої колеги, на реєстрації знаходяться статути релігійних організацій (монастирів та єпархіальних управлінь) які вже на сьогодні існують і до яких вносяться тільки зміни (таких статутів 10) і тільки дві релігійні організації новостворені. По-друге, зокрема, згідно зі статистичними даними, у 2014 році у складі УПЦ було 12 566 інституцій релігійних організацій, а станом на початок 2016 року – 12 660, бачимо за рік збільшення на дев’яносто чотири одиниці. УПЦ – це найбільша релігійна організація в Україні, за кількістю інституційних складових і це є факт».

Іван Папаяні також висловив думку, що складається враження, немов УПЦ (МП) спеціально створює приводи для інформаційного поля, а не заради зміни статутів: «У Департамент прийшли нові, відкриті люди, які проводять зустрічі з представників релігійних організацій. Ми пропонуємо зустрічі, створення робочих груп, допомогу та консультації щодо узгодження статутів відповідно до норм законодавства. Після останньої чергової офіційної зустрічі влітку 2015 р. представники УПЦ припинили співпрацю з профільним Департаментом Мінкультури щодо узгодження пунктів статутів поданих на реєстрацію… Якщо ви вважаєте, що вас дискримінують, то давайте зробимо робочу групу з представників Департаменту, УПЦ та Експертної ради. Після цього можна створити, наприклад, типовий статут, який може стати зразком і для інших релігійних організацій».

Статистична довідка

За 2014-2015 роки до Міністерства культури України щодо реєстрації статутів (новоутворених релігійних організацій або внесення змін до статутів релігійних організацій, що діють) надійшло 133 звернення, із них зареєстровано 71 статут, повернуто на доопрацювання 62 статути.

В інституційному плані статистика звернень за 2014-2015 роки щодо реєстрації статутів виглядає так:

- від релігійних організацій УПЦ (МП) надійшло 17 звернень, зареєстровано 5 (із них 1 релігійне управління, 2 монастиря, 2 місії), повернуто на доопрацювання 12 статутів;

- від релігійних організацій УПЦ КП надійшло 13 звернень, зареєстровано 12 (із них 5 релігійних управлінь, 4 монастиря, 2 місії, 1 духовний навчальний заклад), повернуто на доопрацювання 1 статут;

- від релігійних організацій РКЦ надійшло 12 звернень, зареєстровано 11 (із них 1 релігійне управління, 8 монастирів, 1 місія, 1 духовний навчальний заклад), жодного статуту не повернуто на доопрацювання;

- від релігійних організацій УГКЦ надійшло 21 звернення, зареєстровано 14 (із них 1 центр, 7 релігійних управлінь, 2 монастиря, 2 місії, 2 духовних навчальний заклад), повернуто на доопрацювання 7 статутів;

- від релігійних організацій УАПЦ надійшло 6 звернень, зареєстровано 2 (із них 1 релігійне управління, 1 монастир), повернуто на доопрацювання 4 статути.