Крим: хроніка подій, що поєднали Україну

07.03.2014, 18:04
Конфлікт у Криму міг нескінченно довго визрівати та невідомо чим завершитись у зв’язку із закликами до сепаратизму, однак у конфлікт нестримно втрутилась Росія і вся Україна постала перед моторошним словом «війна».

Конфлікт у Криму міг нескінченно довго визрівати та невідомо чим завершитись у зв’язку із закликами до сепаратизму, однак у конфлікт нестримно втрутилась Росія і вся Україна постала перед моторошним словом «війна». Навряд чи російське керівництво могло очікувати такої консолідованої реакції від абсолютно різних регіонів України та сталевого протесту з боку військових на півострові. Релігійні організації одностайно підкреслили єдність України та запевнили, що готові стояти до переможного кінця.

Відзначимо, що перші офіційні дані про втручання російських військ у Крим почали надходити зранку 28 лютого, що сталось на день пізніше після захоплення Верховної Ради АРК невідомими радикалами зі зброєю.

Перше звернення від представників церковної спільноти про ситуацію в Криму оприлюднив митрополит Сімферопольський і Кримський УПЦ (МП) Лазар ще 27 лютого. «На превеликий жаль, багато слів нині знецінені. Але я звертаюся до кожного з вас — цініть важливі для кожної людини духовні смисли, бережіть і шануйте головне — людське життя», — йдеться в його зверненні. В ті ж дні про незрозумілі речі в Криму почали говорити інші релігійні громади півострова.

Вже 1 березня Прем`єр-міністр Арсеній Яценюк звернувся до Всеукраїнської Ради Церков і релігійних організацій із проханням допомогти у врегулюванні ситуації в Україні, а також закликав профільне міністерство найближчим часом розробити нову редакцію закону про мови. «Ми просимо підтримки духівництва, незалежно від того, хто до якої Церкви ходить... ми всі єдина країна. Український уряд зробить все, щоб поважалися конфесійні права кожного громадянина», — підкреслив Яценюк.

Реакція релігійних організацій була оперативною. Вже у той самий день релігійні лідери виступили зі зверненням, в якому різко засудили агресію Росії проти України та закликала владу Росії схаменутися і негайно вивести свої війська з української землі.

У той самий день було оприлюднене звернення Міжконфесійної ради Криму «Мир — дар Божий», члени якої зазначили, що протягом багатьох століть багатонаціональний і поліконфесійний Крим завжди відрізнявся тим, що всі його народи знаходили розумний компроміс при вирішенні найскладніших питань. Вони рішуче засудили протистояння і ворожнечу між жителями різних регіонів України і Криму, а також спробу поділу суспільства.

Мешканці Криму не лишились осторонь і вирішили вийти на масові акції підтримки єдності та неподільності держави. Свої побажання вони підтримали молитвами та медитаціями, а також взяли участь у Всеукраїнському духовному служінні на підтримку Криму. Додамо, що акція поширилась на всі регіони України та навіть за її межі.

На тлі військово-політичних подій відбувся прихований конфлікт і в православній церкві. 2 березня представники УПЦ (МП), а саме митрополит Онуфрій (Березовський) надіслав лист Патріарху РПЦ Кирилові, у якому закликав «зробити все можливе, щоб не допустити кровопролиття на території України». «Як Місцеблюститель Київської митрополичої кафедри звертаюся до Вас, Ваша Святосте, з проханням зробити все можливе, щоб не допустити кровопролиття на території України. Прошу Вас підняти свій голос про збереження цілісності території Української держави», — закликав він.

Місцеблюститель також надіслав лист Президенту Російської Федерації В.В. Путіну. У ньому він нагадав слова Патріарха Кирила під час його візиту в Крим, що російський і український флоти не мають дивитися один на одного через приціли гармат. «Офіційна риторика сьогодні далека від того, щоби заспокоїти народ Божий як той, що живе на півострові, так і в інших частинах України. Необережне слово може викликати непередбачувані наслідки, і не дай Боже обернутися бідою. Закликаю вас як гаранта дотримання законності Великої країни встати на шляху розділення, не допустити кровопролиття і братовбивства народів, які вийшли з одної дніпрової купелі», — нагадав митрополит.

Але реакція офіційної прес-служби Московського патріархату викликала подив української сторони, оскільки заяви Президента РФ Володимира Путіна вони пояснили тим, що "миротворча місія Росії в Україні повинна гарантувати її жителям право на самобутність і тісні відносини з іншими народами історичної Русі". "Одночасно будемо сподіватися і на те, що місія російських воїнів з захисту свободи і самобутності цих людей і самого їхнього життя не зустріне запеклого опору, який призведе до великомасштабних зіткнень. Нікому не хочеться пролиття крові і поглиблення тих поділів, які вже існують серед православних людей на просторі історичної Русі", — підкреслив глава синодального Відділу взаємин Церкви і суспільства протоєрей Всеволод Чаплін.

2 березня не лише слова звучали від духовенства, деякі з них рушили в епіцентр подій. Так архиєпископ Сімферопольський і Кримський УПЦ КП Климент особисто прибув до Перевального, щоб морально підтримати українських вояків від свавілля московської орди. «Тримайтеся, браття і сестри! Український народ з вами! Кримський півострів — невід'ємна складова Української Держави!» — процитували його слова.

Понеділок, 3 березня, приніс шквал офіційних заяв і від українських, і від міжнародних організацій. Відтак «не допустити братовбивчої війни між Росією та Україною» закликали в Українській Міжцерковній Раді, коли ВРЦіРО запевнила, що буде боротись за цілісність держави та закликала Росію «відмовитися від військового та іншого, не передбаченого міжнародним правом та двосторонніми угодами втручання у внутрішні справи України».

З відповідними закликами до Патріарха Кирила звернулись православні богослови з США, просячи повпливати на Володимира Путіна.

В УПЦ КП різко відреагували на слова Патріарха РПЦ Кирила. «Слова Глави Російської Православної Церкви не можна оцінити інакше, як недостойні православного архиєрея та лукаві», – таку оцінку дала Прес-служба Київської Патріархії Зверненню Московського Патріарха Кирила у зв’язку з ситуацією в Україні.

Тоді ж керівництво Римо-Католицької Церкви в Україні закликало усіх вірних долучитись до спільної молитви за Україну, яка постала перед загрозою війни.

Наступні дні принесли додаткові докази абсолютного нормального стану України, нівелювавши тим самим заяви Володимира Путіна про те, що хтось може потребувати його особистого захисту.

Вельми шанований в Україні та світі Головний рабин Києва та України, голова Об’єднання юдейських релігійних організацій України Яків Дов Блайх в ході прес-конференції в Нью-Йорку заявив, що головну небезпеку для євреїв України представляють не надумані «українські націоналісти», а реальні російські провокації.

Ще 4 березня президент Всеукраїнського Єврейського Конгресу Рабинович В. З, головний рабин України (Всеукраїнського конгресу юдейських релігійних громад) Моше Асман та виконавчий директор Об'єднаної Єврейської Общини України Йосип Аксельруд провели телефонну конференцію з представниками всіх областей і рабинами України для отримання об'єктивної оцінки ситуації. «Ми хочемо заявити, що за результатами конференції з регіональними громадами України жодних сплесків антисемітизму не виявлено. Ми продовжуємо стежити за ситуацією і моніторити її. Ще раз хочемо сказати, що перед вами реальні свідчення представників єврейської громади, а не слова тих, хто змальовує ситуацію, перебуваючи за кордоном», — йдеться в результатах опитування.

Позиція Церков та релігійних організацій, не лише в межах України, більш ніж однозначна: повинен бути мир. За припинення ворожнечі між Росією та Україною невпинно моляться у російському монастирі на Афоні. «У ці дні духовна радість від початку Великого посту затьмарена братовбивчим протистоянням між православними християнами України та Росії. Тому російські святогорці зараз підносять посилені молитви про запобігання братовбивчого протистояння між двома братніми православними народами, про примирення і покаяння ворогуючих сторін».

Окрім консолідації українських Церков представники духовенства вирішили звернутись і до світової спільноти і з закликами про допомогу у врегулюванні ситуації. «Ми закликаємо вас бути солідарними з нами у цей важкий час, коли війська Російської Федерації, порушивши всі угоди, вторгнулися на суверенну територію України. У нашій країні немає мовної, національної та релігійної дискримінації. Наше глибоке і щире бажання полягає у створенні і постійному покращенні наших братерських та дружніх відносин з Росією», — йдеться у заяві Глави УГКЦ Патріарха Святослава. Лист було надіслано до всіх релігійних керманичів Європи та світу.

Окрім того, Патріарх звернувся до Міністра оборони Ігоря Тенюха, заявивши, що військові капелани УГКЦ готові стати поруч з військом. Він одним з перших висловив підтримку українському війську, ще 1 березня офіційно заявивши, що представники УГКЦ готові стати поруч.

Зі своїм пастирським словом звернувся до українців і Блаженніший Любомир Гузар, запевнивши, що кровопролиття не можна допустити. «Той, хто погрожує посягнути з мечем, мусить пам’ятати, що меч може повернутися і проти нього. І Бог тут є суддею. Життя людей остаточно є під Божим покровом і Бог ним керує. І думати про суто людські успіхи, не врахувавши, що Бог є володарем людського життя, легкодушно», – зазначив він.

Водночас цими днями лунали і більш радикальні вимоги. Зокрема, єпископ Львівський УПЦ (МП) Філарет (Кучеров) звернувся до Володимира Путіна з проханням вивести війська з України – немає жодних передумов для того, щоб російські солдати контролювали суспільно-політичне життя нашої держави.

Не оминули Церкви підтримкою і українських військових, благословивши їх на захист Батьківщини. З цим словом виступив головний капелан УПЦ (МП) митрополит Білоцерківський і Богуславський Августин, ініціювавши екстрену зустріч військового командування з Радою з питань душпастирської опіки при Міністерстві оборони. «Як «військовий» митрополит і за обов’язком, і за переконанням, однозначно, благословляю наше військо на захист Батьківщини. Якщо б зараз вбачалася дискусія навіть з тими людьми, які не просто ставляться терпимо до введення військ Росії в Крим, але й намагаються виправдати цей крок, то я як владика, православний єпископ – отож однієї церкви, однієї віри з росіянами – нізащо не став би благословляти українських військовослужбовців віддавати зброю, а тим більше повертати в бік своїх співвітчизників», — наголосив він.

Офіційним зверненням не оминула увагою останні події і Всеукраїнська громадська організація «Об’єднання християн-військовослужбовців України», яка закликала українців усіма силами оминути війни, а тому не піддаватись на провокації від російської сторони.

Мужність українських військових, які вирішили стояти до кінця та не відкривати стрільбу, вразила не тільки співвітчизників. Їхньою сміливістю надихнулись і військові душпастирі. Зокрема, Рада у справах душпастирської опіки при Міністерстві оборони України підтримала бійців у Криму, закликавши їх спільно протидіяти російським загарбникам. “Через свавілля керівництва Російської Федерації ми опинилися на порозі братовбивчої війни. Брат постав проти брата. Військовослужбовці російської армії і флоту сьогодні знехтували законами Божими й людськими і вказують як нам жити”, – відзначається у Зверненні до особового складу військових формувань України та їхніх родин.

Сильну підтримку українським братам по вірі висловили у Сполучених Штатах Америки. Архиєпископ Джозеф Е. Курц від Католицького єпископату США заявив, що «Католики США висловлюють свою солідарність з народом України, в той час коли їх країна бореться з політичною напруженістю», відзначивши мудрість та рішучість греко-католицьких та латинських лідерів.

Одночасно у Зверненні з приводу загрози війни в Україні, владики УПЦ в США закликали світову спільноту не залишати її наодинці з російським агресором. «Ми закликаємо все наше духовенство, вірних та парафіяльні громади бути на зв’язку за нашим президентом, губернаторами та законодавцями штатів для стійкої позиції в підтримці України та її громадян», – відзначається в документі.

6 березня принесло більш рішучі коментарі. Предстоятель УПЦ КП знов нагадав про можливість об’єднання православних Церков в єдину помісну Церкву на тлі останніх подій. Також він певен, що скоро російські війська заберуться з Криму, разом з базами ЧФ РФ: «І Господь мирним шляхом вирішить цей конфлікт. Ви ж бачите, чим завершився конфлікт у Києві? Янукович втік».

Офіційно Департамент Патріаршої курії Української Греко-Католицької Церкви у справах душпастирства силових структур України звернувся до єпископів УГКЦ про допомогу в забезпеченні українського війська капеланами. «До душпастирської опіки військових та правоохоронців у мирний час наша Церква покликала 57 священиків від усіх архиєпархій, єпархій та екзархатів. У теперішній ситуації, коли оголошена мобілізація, потреба у капеланах зросла», – підкреслюється у зверненні.

Також військовий капелан УГКЦ о. Степан Сус звернувся до духовенства УПЦ (МП) із закликом повпливати на невідомих осіб, які іменують себе «козаками» і блокують постачання харчів до українських військових частин у Криму.

Із благословення митрополита Августина та митрополита Волинського і Луцького Ніфонта представники Волинської єпархії УПЦ (МП) волинські священики прибули до військової частини А0793 у Севастополі. Декілька годин отці простояли між військовою частиною та озброєними людьми, які оточили й заблокували українців. На корветі «Луцьк» волинські священнослужителі відслужили молебень, окропили екіпаж та приміщення святою водою.

Солідарність з мусульманами Криму висловили їх одновірці з Болгарії. Головний муфтій Болгарії Мустафа Хаджи провів телефонну розмову з головним муфтієм Автономної Республіки Крим Хаджі Еміралі Аблаєвим. За його словами, проблеми мусульман у будь-якій точці світу стосуються кожного мусульманина.

Єпископ УГКЦ Богдан (Дзюрах) закликав світову спільноту зняти рожеві окуляри щодо подій в Криму. Ми зобов’язані Божій благодаті і самоконтролю українських солдатів за те, що недавні провокації з боку російських військ ще не перетворилися на криваве протистояння. Усі критичні і незалежно мислячі люди розуміють, що Кремль ігнорує всі види міжнародних угод. Тому вторгнення російських військових частин на територію України становить реальну агресію проти незалежної держави і тим самим агресію проти стабільності всієї Європи, — зазначив владика Богдан.

Підсумувала Тетяна МУХОМОРОВА