Огляд релігійного життя в Україні за 26-30 липня

Минулий тиждень можна з певністю назвати тріумфом православ’я в медіа: продовження візиту Патріарха Кирила до України, реакція інших православних конфесій на цей візит (греко-католики, католики та православні не відчули себе загроженими, тому утримались від коментування), річниця хрещення Русі, офіційні зустрічі, коментарі політиків.

Інші Церкви та релігійні організації не проявляли надмірної медійної активності, і в неспеціалізованих медіа були взагалі непомітними.

Минулий тиждень можна з певністю назвати тріумфом православ’я в медіа: продовження візиту Патріарха Кирила до України, реакція інших православних конфесій на цей візит (греко-католики, католики та протестанти не відчули себе загроженими, тому утримались від коментування), річниця хрещення Русі, офіційні зустрічі, коментарі політиків. Інші Церкви та релігійні організації не проявляли надмірної медійної активності, і в неспеціалізованих медіа були взагалі непомітними.

Другий тиждень візиту Патріарха Кирила, який завершився 28 липня, супроводжувався скандалами щодо затримання протестувальників, переважно ГО «Свобода», обмеженим доступом до столиці прочан з регіонів, заявами політиків з різних таборів, серед яких особливо варто відзначити обіцянку прем’єра Азарова про «безперешкодне будування храмів та монастирів» на території України та поступовий вивід з території Києво-Печерської Лаври усіх організацій, які не є безпосередньо пов’язаними з «богоугодними ділами». Цей тиждень також ознаменувався коментарями попередніх подій, аналізом зустрічі Президента України з Володимиром Путіним та Патріархом Кирилом. Другий тиждень візиту на відміну від першого (пастирські відвідини регіонів і освячення храмів) мав більше політичних ознак та повідомлення переважно стосувалися державно-церковних стосунків і неприхованої прихильності діючої української влади до Московського Патріарха. Візити Предстоятеля Російської Православної Церкви, Патріарха Московського і всія Русі Кирила до України матимуть регулярний характер, зазначив митрополит Волоколамський Іларіон на прес-конференції в Москві і Україна повинна звикнути до цих візитів.

Як реакція на це – радикальна позиція Патріарха УПЦ КП Філарета (Денисенка). Київський Патріархат окремо провів Хресний хід з нагоди 1022-річниці хрещення Київської Руси-України. У ньому взяло участь близько 10 тисяч осіб. Це, як можна було переконатися з телетрансляцій, значно перевищило кількість учасників подій, очолюваних у Києві Патріархом Московським. Проте зафіксовані випадки, що міліція перешкоджала вірним взяти участь у Хресній ході. Патріарх Філарет попросив Президента України Віктора Януковича та міністра внутрішні справ Анатолія Могильова розібратися з цим інцидентом.

Крім того, з нагоди хрещення Русі Патріарх Філарет звернувся з Посланням, в якому закликав вірних «в єдності любові й миру будувати Київський Патріархат – правдиву Помісну Православну Церкву нашого народу!». Глава УПЦ КП зокрема зазначив: «Ми шануємо і поважаємо братні православні народи, бажаємо жити з ними у єдності віри й молитви, щоби єдина Помісна Українська Православна Церква була Церквою-Сестрою, рівною за гідністю з Церквами Константинопольською і Московською, Грузинською, Румунською й іншими. Але ми не можемо сприйняти, коли замість єдності у Христі нам хочуть нав’язати єдність під владою іноземного єрарха». Заява глави УПЦ КП стала також відповіддю на заклик Синоду РПЦ до «розкольників» покаятися і об’єднатися з канонічною Церквою, тобто РПЦ. Наскільки заява Патріарха Філарета спричинена загрозою та політичними умовами, а наскільки є глибоко обдуманим рухом з середини Київського Патріархату, покаже час та наступні кроки.

Заступник голови Держкомнацрелігій Віктор Воронін вже застеріг чиновників щодо втручання у церковні справи і заявив, що за розмови про створення єдиної помісної Церкви в Україні чиновників слід звільняти.

Тиждень також позначився сумною звісткою про вибух у Запоріжжі, у Свято-Покровському храмі УПЦ на Малому ринку, від якого загинула монахиня. Поки що існує кілька версій слідства, не виключають і теракту. Це вже є «тривожним дзвіночком», бо важко згадати подібні події за останні десятиріччя релігійного життя в Україні. За знайдення зловмисників призначена винагорода.

Продовжується конфлікт між дніпропетровською християнською церквою Повного Євангелія «Добра Новина» та телеканалом «1+1». Господарський суд Києва прийняв до розгляду судовий позов, приводом до якого послужив сюжет в ефірі телеканалу «1+1» 11 грудня 2009 року під назвою: "Організувати секту в Україні може кожен" у випуску програми "Варта" (ведучий – Сергій Швець).