Запорізькі юдеї влаштували свято Рош га-Шана в українському етноселі

04.10.2016, 10:24
Запорізькі юдеї влаштували свято Рош га-Шана в українському етноселі - фото 1
Запоріжці та гості міста днями мали змогу досить незвично відзначити юдейське свято Рош-га-шана – в українському етноселі, яким опікується єврейська громада.

Запоріжці та гості міста днями мали змогу досить незвично відзначити юдейське свято Рош-га-шана – в українському етноселі, яким опікується єврейська громада.

Рош га-Шана в українському етноселі

2 жовтня на території парку історичних і етнічних періодів «Етносело» (село Геленджик Вільнянського району Запорізької області) за участю національних громад, фольклорних колективів, майстрів народної творчості відбулася спільна для кількох народів інтеграційна програма, організована Запорізькою громадською організацією «Дивосвіт», що діє при Єврейському общинному центрі «Мазаль Тов».

В селі Геленджик колись жило 400 сімей, була ферма, три ставки. Зараз тут проживає три десятки людей. Тут немає ані газу, ані водогону, поки вдалося відновити один ставок.

Мета проекту «Етносело» — створити простір для демонстрації всього етнічного розмаїття Запорізького краю. Справжнє етносело з постійними жителями вже кілька років діє на базі села Геленджик. Кожен з будинків історико-культурного комплексу відображає національно-культурні особливості життя певного етносу. Громаду представляють реальні сучасні мешканці села, а також майстри, які проводять для гостей різноманітні майстер-класи. Це не лише творчі заняття, як, наприклад, малювання чи вишивка, це реальні сільські «забави», екзотичні для мешканців мегаполісів — землеробство, косовиця, в'язання снопів, гончарна справа, кулінарія «на печі», ткацтво, лозоплетіння тощо.

Рош га-Шана в українському етноселі

Місцеві мешканці розповіли, що починалося етносело з однієї хати, в якій започаткували родинний бізнес. Зараз це вже справжнісіньке невеличке село, в якому все літо кипить життя – приїжджають туристичні групи, проводяться фестивалі, свята. А місцеві мешканці з кількох навколишніх сіл мають де працювати.

Етносело максимально пристосовано для прийому людей з особливими потребами, наприкінці вересня тут проходило виїзне засідання навчально-методичного семінару "Створення міста рівних можливостей: залучення людей з інвалідністю до процесів розвитку громади в умовах реформи". Саме під час свята Рош га-Шана пройшло відкриття об'єктів, доступних для маломобільних людей та людей з особливими потребами.

«На базі етносела можна проводити фестивалі, виставки, арт-акції, виїзні творчі, культурні та екологічні заходи, інтерактивні програми, можна розбити наметовий табір», — розповідає Інесса Носенко, відома у Запоріжжі громадська діячка, ініціатор та організатор багатьох проектів та акцій. – «Етносело – це можливість реалізувати чимало ідей в сфері неаграрного бізнесу на селі, проводити  тренінги та практикуми з реалізації ідей самозайнятості в сфері зеленого сільського етнічного туризму».

Рош га-Шана в українському етноселі

А свято Рош га-Шана пройшло весело та цікаво, учасники залюбки знайомилися з юдейськими традиціями. Представники ЄОЦ «Мазаль Тов» підготували проект «Новий рік — рік нових можливостей, проектів і перспектив». Для гостей свята виступали місцеві колективи, волонтерський театр «Дах», самодіяльний театр мініатюр «Браво» Вільнянського будинку культури.

Інна ПІДДУБНА