Про «Великодні Фестини» франківчан під літнім сонцем у монастирі отців Василіян

Про «Великодні Фестини» франківчан під літнім сонцем у монастирі отців Василіян - фото 1
Фестини включали щотижневу програму для різних вікових категорій парафіян та гостей. Були розваги, реколекції, бесіди, науки для дорослих, родин, молоді, дітей.

Перший тиждень був присвячений дітям. Вони щодня приходили на подвір’я храму Царя Христа в Івано-Франківську, щоб провеcти гаївки. Традиційні Великодні забави перетворилися на справжнє свято для найменших. Аніматори допомагали їм водити хороводи, співати пісень, пропонували забави. Шумно і гамірно, та, гловне, весело було біля храму. На мить учасники гаївок уявляли себе героями чарівних казок. Ось зла відьма полонить та присипляє царівну. Юний принц – герой проганяє відьму, цілує та рятує царівну.

Далі ворота з учасників хороводу. Через ці «ворота» необхідно встигнути пройти допоки не припинить звучати музика. І ще багато цікавих ігор та забав.

«Гаївки – це дуже класно,– захоплено ділиться третьокласник Олексій. – Про них я дізнався від своїх братів, які приходили сюди минулого року. Мені сподобалося, а тому я приходитиму сюди щороку».

«Я дізналася про гаївки, коли ходила з батьками до церкви з оголошення, – ділиться Ілона, яка закінчила четвертий клас. – Хоча ходжу сюди щороку, отже слідкую за тим, коли розпочнеться фестиваль».

Ще один тиждень Великодніх Фестин присвятили родинам. Надзвичайно цікаві реколекції, бесіди, науки про християнські родини запропонували слухачам отці василіани. Також лекції за прикладом власного християнського життя запропонувала родина військового та лікаря-неонатолога Віталія та Світлани Карпових. «Будинок любові ми будуємо на фундаменті віри і чотири стіни, які його утворюють – любов, довіра, вірність і чесність. Це складові, які нам допоможуть міцно все утримувати. І в ньому буде народжуватися наше майбутнє. Та маємо цінувати те, що маємо і що ми є християнами», – наголошує Віталій Карпов.

Благодатним підсумком Фестин на Майзлях стала піша проща до Погінського монастиря. Протягом декількох годин прочани прямували до Чудотворної ікони у Погоні. Не завадила їм спека. Отже прибули вчасно. Служба Божа, молебень та, найголовніше, перехід через Ювілейні Ворота року Божого Милосердя – повний відпуст, дарували прочанам відчуття особливої Благодаті Божої.

До ранку прочани перебували біля Погінської Богородиці у молитвах та чуваннях.

Завершилися Великодні Фестини на Майзлях у Івано-Франківську вечірньою св. Літургією, після якої було відслужено Молебень до Божої Матері, який очолив владика Василій (Тучапець), ЧСВВ, екзарх Харківський, у співслужінні з місцевими єромонахами-василіянами та настоятелем Погінського монастиря Успення Божої Матері о. Никодимом Гуралюком, ЧСВВ. Далі був концерт та розваги з частуваннями біля храму.

Фестини_1.jpeg

«Саму назву Великодні фестини ми розуміємо як час радості, перемоги Господа нашого Ісуса Христа над гріхом, над злом, над усім тим, що нищить любов і життя у глибинах людської душі. І цю радість присутнього Воскреслого Ісуса в житті церкви, в житті кожної людини хочемо пережити у рамках парафіяльної спільноти. І таке велике свято перемоги Христа, що торкається найперше духовного життя, ми розділили на такі чотири частини. У світлому тижні ми разом з діточками переживали ту радість по-особливому. Вони мали можливість прийти до храму і провести гаївки. Наступний тиждень ми переживали з молоддю. У молоді все було теж по-особливому, бо дивилися на ті виклики, які сьогодні стоять перед нею. Тому ми пропонували зустрічі, під час яких відбувалося спілкування. Ми побачили як молодь вміє радіти, обирати своє майбутнє і як добре є з Богом. Особливим був і тиждень родин. Ми зустрічалися з родинами і переглядали цінність християнського подружжя, на благодать тайни подружжя і що властиво стається в житті родини, коли приходить Христос, коли вона відкривається на Господа Бога і які дари вона отримує. На завершення Фестин відбулася піша проща мирян різних спільнот до Погінського монастиря. Саме там ми вшанували чудотворну ікону Погінської Матері Божої. Цей захід показав, що різні спільноти є живими клітинками, як є важливі і поєднані між собою в одній місії, в одному завданні, свідченні любові Бога до людини, всеприсутнього у нашому житті. Завершенням фестин, коли ми намагалися побачити Воскреслого Ісуса, став підсумок – подяка Богові – концертна програма та частування. Бо це дуже важливо, коли дорослі, молодь, діти бачать один одного і спілкуються. Та гармонійність та радість у баченні свідчить про наступне – саме у такому кліматі перебуває Бог», – підсумував ігумен монастиря отців Василіян о.Йосафат Фітель.