«Ісламська держава»: українські науковці представили свій погляд на цю тему

Вже два роки тема «ісламської держави» (ІД або ІДІЛ) не сходить з перших шпальт та з вуст громадян. Більше того, терористична організація стала певним чином торкатись й України. Про ґенезу мережі ісламістів та про загрози для України розповіли українські ісламознавці у Києві, 26 листопада, під час круглого столу в Укрінформі.

 

ІДІЛВже два роки тема «ісламської держави» (ІД або ІДІЛ) не сходить з перших шпальт та з вуст громадян. Більше того, терористична організація стала певним чином торкатись й України. Про ґенезу мережі ісламістів та про загрози для України розповіли українські ісламознавці у Києві, 26 листопада, під час круглого столу в Укрінформі.

«“Ісламська держава” – це чиста терористична організація, яку частково фінансують консервативні режими арабських країн. Від їхнього терору страждають як суніти, так і шиїти. З ними треба воювати ідеологічно. Смішно, коли більше року лідери сильних держав нічого не можуть з ними зробити – це хороший спектакль для усіх нас», — заявив голова відділу зовнішніх зв’язків ГО “Арабський дім” Джабер Закрія.

Україна та ІДІЛ

Ісламознавчий круглий стіл в Укрінформі

Окрім переживання жаху та гніву від терористичних атак по всьому світу, українці тепер мають новий клопіт у вигляді інформаційних міфів. Зокрема, у жовтні 2015-го з’явилася ціла низка статей, де Україну порівнюють з ІД та називають подібною організацією для Європи, підкреслив президент Всеукраїнської ГО «Український центр ісламознавства» Олександр Аулін. Зокрема, російські інформаційні вкиди розповідають про нібито масове вербування українців у лави ІД, про братання з ісламістами заради знищення Росії, про те, як в одеському порту приймають нафту з ІДІЛ і т.д. З іншого боку, її нібито заносять у список «ворогів» ІД. Натомість, на думку Ауліна, асоціювати «Ісламську державу» можна з подібною квазідержавою – як ЛНР та ДНР.

«Існують певні, досить впливові сили, що використовують "ІД" як жупел для демонізації своїх політичних противників, у тому числі для дискредитації України. Тому, від імені нашого центру я звертаюся до наших зарубіжних колег-експертів, представників громадськості і політичних кіл із закликом ретельніше підходити до аналізу інформації про ситуацію в Україні, і тим більше, не асоціювати Україну і "ІД"», — звернувся Аулін.

Баланс повідомлень у пресі не зберігається і завдяки акценту на розвинутих країнах, додає Рустем Жангожа, віце-президент “Українського центру ісламознавства»: «Людське життя стало розмінною монетою, а інструментом для впливу — інформаційні повідомлення. На Близькому Сході гинуть сотні та тисячі людей, але це стає нормою. Проте разові трагедії у Норвегії чи теракти у Парижі висвітлюють усі провідні журналіст. Погано займатись арифметикою смерті чи порівнювати жертви. Але на терезах стоїть ціна людського життя».

Мобілізація сил

Ісламознавчий круглий стіл в Укрінформі

Щоб глибше зрозуміти проблему, треба повернутись до причин появи такого утворення як «Ісламська держава». Радикалізація ісламістів та процес створення ІДІЛ розпочався після вторгнення США до Іраку. Пізніше екс-прем’єр Великобританії Тоні Блер визнав, що однією з причин загострення ситуації стала політика США в Іраку, — розповів кандидат філософських наук Денис Брильов.

«Попри всі попередження власних експертів про небезпеку таких дій, американська влада пішла на цей крок, лише зараз визнавши помилку. Другою причиною була підтримка з боку впливових лідерів з Саудівської Аравії. Тоді в Іраку почався хаос, маргиналізація арабських сунітів (20% населення), коли десятки тисяч людей лишились без роботи – і лікарі, і вчителі в тому числі. Вони перетворились у ту силу, яку називають альтернативною формою державності – ІДІЛ», — підкреслив він.

Всередині ІД об’єднались несумісні сили – від салафітів до суфіїв, Брати-мусульмани, секуляристи, — додає ісламознавець. Це був свого роду вінегрет, неможливий у звичній ситуації. Аль-Каїда була лише однією з груп, яка працювала проти урядових військ та США. У 2013-2014 представники «Ісламської держави» починають контролювати території, захоплюють північні провінції Іраку. І в перший день Рамадану 2014 року лідери ІД оголошують халіфат.

«Ісламську державу» варто відрізняти від Аль Каїди, вважає Олег Ярош, завідувач сектором східної філософії Інституту філософії ім. Г. Сковороди НАНУ. На відміну від ІД, Аль Каїда має ширшу мережу, а її агенти глибоко законспіровані у багатьох країнах Європи. При цьому характерною ознакою ІДІЛ стає вербування молоді: «Зараз ситуація змінилась – приєднуються молоді люди, від 18 до 35 років, абсолютного різного соціального походження. Це і народжені у мусульманських родинах, і ті, хто навертаються до віри. Характер мобілізації в ІД відрізняється колективністю. Неофіти їдуть туди буквально групами або цілими родинами. Ті, хто вірять у халіфат, складають присягу і ведуть джихад за утримання та повернення територій. Тому переїзд у Європу або США вважається дезертирством».

Мобілізація молоді не обходить і слов’янське населення, нагадує Наталія Пророченко, доцент кафедри мов і цивілізацій Близького і Середнього Сходу КНЛУ. Дослідниця наводить приклад Варвари Караулової – освіченої росіянки, яку завербували в ІДІЛ. Вона знаходиться під арештом. Чимало рекрутерів працюють у Європі, зокрема у Великобританії. Небезпека, на думку Пророченко, ховається у розмитому понятті цінностей: коли справедливість та чесність можуть мати кардинально різні значення.

Що далі?

Головна загроза, за висновками Олега Яроша, полягає у можливому зближенні позицій Аль Каїди та ІДІЛ: «Найгірший сценарій – зближення позицій Аль Каїди та ІДІЛ. Зараз між ними є протистояння. Прихильники «Ісламського фронту» разом з вірними ІД воюють у Сирії. Натомість, у Аль Каїди є дуже розгалужена мережа, яка певним чином розхитана. Дехто з лідерів схиляється до роботи з ІДІЛ. Небезпека полягає як у їхньому об’єднанні зусиль, так і у повному придушенні ІДІЛ, тому що це створить ситуацію, коли бійців втечуть в інші країни та будуть нести загрозу».

Українські ісламознавці підкреслюють, що «Ісламська держава» є однозначно терористичною організацією, яка може загрожувати будь-кому. Проте, ісламісти не відображають суті справжнього ісламу. Рустем Жангожа певен, що ключ до перемоги над терористами полягає у самому ісламі: «На одній із європейських зустрічей ми постановили, що ІД може перемогти тільки іслам. Це світова релігія, яка містить фундаментальні установки миру».