• Головна
  • Публікації
  • Конгрес глухонімих Свідків Єгови в Дніпропетровську. Навчання, яке допомагає...

Конгрес глухонімих Свідків Єгови в Дніпропетровську. Навчання, яке допомагає

03.08.2015, 12:35
Конгрес глухонімих Свідків Єгови в Дніпропетровську. Навчання, яке допомагає - фото 1
«Не бути прискіпливими і прощати один одного», - переповідає щойно почуте Тетяна Тиж. Вони з чоловіком Сергієм приїхали до Дніпропетровська на щорічний конгрес для глухонімих людей, який проводять Свідки Єгови. Він проходив з 24 по 26 липня 2015 р.

Єгови.JPG«Не бути прискіпливими і прощати один одного», - переповідає щойно почуте Тетяна Тиж. Вони з чоловіком Сергієм приїхали до Дніпропетровська на щорічний конгрес для глухонімих людей, який проводять Свідки Єгови. Він проходив з 24 по 26 липня 2015 р. Рік тому подружжя було змушене переїхати з Луганська, коли він піддався обстрілу. Зараз подружжя влаштувалося в Дніпродзержинську (Дніпропетровська область).

Останній рік видався непростим, розповідає Сергій. Багато було труднощів, які вперше довелося пережити їхній родині. А це завжди випробування для відносин. Тому для них дуже до речі припали поради з програми конгресу, ділиться подружжя.

«Програма цього щорічного конгресу була повністю присвячена тому, як вчення і поради Ісуса Христа, записані в Біблії, застосовувати сучасним сім'ям та молоді. За три дні були проведено і показано понад сорок лекцій та інсценівок. Всі вони були на мові жестів, якою говорять глухонімі люди», - розповів Андрій Колокольников, один з організаторів конгресу. Захід відвідали понад 600 осіб з Центральної та Східної України.

Тетяна Грачова з чоловіком виїхала з Горлівки і зараз сім'я живе в Кривому Розі. Жінка ділиться: «Мені сподобався приклад Ісуса про птахів і квіти. Вони не турбуються про те, що поїсти або в що одягнутися. Для нашої родини це актуально. Ми переселенці, втратили свій будинок і у нас нічого не залишилося. Але Єгова подбав про нас».

Родзинкою програми стала відеопостановка з двох частин, яка екранізувала деякі історії з Євангелій. Її спеціально підготували для конгресу. Більшість акторів в ній - слабочуючі люди, і говорили вони теж жестовою мовою. Наталія Єргіна з Дніпропетровська, яка відвідує такі конгреси вже 15 років ділиться, що «з кожним роком програма стає цікавішою, а головне - зрозумілішою для глухих людей. Особливо радує все більша кількість відеоматеріалів рідною мовою нечуючих. Завдяки цій постановці я нарешті змогла наочно представити як відбувалися події під час життя Ісуса».

Дітлахи були в захопленні від нових короткометражних мультфільмів, які також перевели на мову жестів. Їх демонстрували на великих екранах прямо на конгресі. Вони були підготовлені в допомогу глухонімим батькам, щоб прищеплювати своїм чадам хороші манери: не обманювати, бути щедрими і бути вдячними. Школярки Інна та Іра Коростильови з Вінницької області розповіли, «що з трьох нових мультиків найбільше їм сподобався про чесність. І як тільки ми повернемося додому, відразу завантажимо їх з Інтернету і будемо переглядати».

Геннадій Клементьєв - нечуючий батько, який виховує  доньку, яка чує, радий виходу цих мультиків. «Я помітив, що такі навчальні мультики добре впливають на поведінку Христини. Наприклад, вона сама тепер стежить за порядком у своїй кімнаті. Обов'язково будемо дивитися нові серії всією сім'єю», - говорить задоволений тато.

Сергій і Тетяна Тиж поки не мають дітей, багато з програми корисно і для них, каже подружжя. Незважаючи на переїзд з Луганська, вони раді, що можуть безперешкодно відвідувати такі щорічні конгреси і свої щотижневі зустрічі у своєму новому місті. «Це не дає нам впасти духом, і наша віра не слабшає, як це могло статися, якби ми залишилися в Луганську», поділилася Тетяна. «Ми вдячні, що наш Бог Єгова дбає про наші потреби через наших братів по вірі. Спасибі їм велике », додає Сергій.

Незважаючи на важкий рік, як організатори, так і делегати конгресу раді, що змогли провести свій конгрес. Це було видно по їхніх обличчях. Судячи з усього, війна і криза не послабили їх віру.